Вживання гарбузового насіння для здоров’я всього організму

Гарбузове насінняПро користь гарбузового насіння відомо всім досить давно. Поживний склад цього продукту – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, необхідних організму людини. Включити насіння в свій щоденний раціон часто рекомендують і жінкам, і чоловікам. Чи існують серйозні протипоказання до вживання, чи можуть вони завдати шкоди здоров’ю, мало хто знає.

Склад і властивості гарбузового насіння

На батьківщині гарбуза насіння здавна застосовувалися для виготовлення лікарських препаратів на натуральній основі, які, крім своїх лікувальних властивостей, володіли загальнозміцнюючу дію. Склад продукту визначає його ефективність при різних порушеннях і захворюваннях, ось деякі з них:

  • Вітаміни A, E – нормальне надходження є запорукою краси, продовження молодості. Недолік призводить до в’янення шкіри, прояву зморшок, акне, випадання волосся, виникнення жіночих захворювань молочних залоз, статевої системи жінок і чоловіків, погано позначається на стані шлунково-кишкового тракту, знижується зір, руйнується зубна емаль.
  • Вміст цинку в гарбузовому насінні зрівнятися за кількістю тільки з устрицями. Важливий мікроелемент необхідний для оновлення шкірних клітин, вироблення колагену, допомагає при алергії, усуває запальні процеси, бере участь в синтезі білків, зберігає здоров’я волосся і нігтів, судин, підвищує захисні властивості організму, бореться з вірусами і патогенними бактеріями, є природним імуномодулятором.
  • Вітаміни групи К – важливі для гарної згортання крові, зміцнення кісткової тканини, попереджають розвиток остеопорозу, потрібні для підтримки здорового серця, легенів, постачання клітин людини енергією.

склад гарбузового насінняГарбузове насіння – справжнє джерело вітамінів і мінералів

  • L-триптофан – грає важливу роль корекції сну, позбавляє від безсоння, зменшує прояви абстинентного синдрому.
  • Фосфор – важливий для правильного функціонування нирок, серця, нервової системи, обмінних процесів, бере участь в регуляції кислотно-лужного балансу, необхідний для зміцнення зубної емалі, кісток, зменшення больових відчуттів при артриті.
  • Магній – сприяє виробленню енергії, побудови кісткової тканини, регуляції роботи судинної системи, засвоєнню глюкози. Він підтримує захисні функції організму, надає заспокійливу дію, знижує напруга, збудливість, бореться із запальними явищами, алергією, допомагає травної, сечостатевої системи.

Ці, а також інші складові, знижують рівень холестерину, нормалізують артеріальний тиск, усувають нервову напругу і депресивний стан, перешкоджають формуванню каменів у нирках, мають гарний жовчогінну дію. Гарбузове насіння корисні страждають діабетом для зниження рівня цукру. Вживання сприяє позбавленню від застійних явищ в товстому кишечнику. Доведено антипаразитарні властивості в боротьбі з гельмінтами. Гарбузове насіння показані вагітним і людям з морською хворобою, як дієвий засіб від нудоти. Кашка, приготовлена ​​з насіння, допомагає для загоєння опіків і ран.

Особливості вживання для чоловіків і жінок

Гарбузове насіння вважаються джерелом чоловічого здоров’я, особливо після 40 років. Важливі вітаміни, мінерали, різні кислоти (наприклад, аргінін, фолієва, альфа-ліпоєва, поліненасичені жирні кислоти Омега 3, Омега 6) відіграють важливу роль у виробленні тестостерону. Високий показник вмісту цинку в живильному продукті, є вирішальним будівельним елементом для молекули чоловічого гормону. Він також відповідає за стан волосся, перешкоджає облисіння.

Вживання гарбузового насіння є профілактичним заходом проти аденоми передміхурової залози. Показаний їх регулярний прийом при захворюваннях серцево-судинної системи. Відомо також властиве гарбузі антисклеротичну дію.

як є гарбузове насінняНасіння гарбуза корисні і чоловікам, і жінкам

Масло гарбузового насіння володіє омолоджують властивостями, знайшло широке застосування в косметології для виготовлення масок, зволожуючих, що пом’якшують шкіру, з метою попередження утворення судинних зірочок на тілі. Втирання масла в шкіру голови протягом місяця корисно при випаданні волосся, лупи, себореї. Воно має виражену послаблюючу дію, застосовується для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Насіння рекомендуються як добавка до збалансованого харчування вагітних жінок для полегшення стану токсикозу, при сильному відчутті нудоти і для підтримки міцного імунітету. Крім того, ефективні при такої поширеної проблеми, як запори. Гарбузове насіння допомагають організму виводити затримує рідину з тканин, а це зменшує навантаження на серце і нирки.

Як вибрати гарбузове насіння

Під час покупки цінного продукту важливо перевірити його якість, не повинно бути навіть найменшої ознаки прілості. Варто спробувати трохи насіння на смак, вони не повинні віддавати гіркотою – це теж є ознакою непридатності.

Увага! Набором корисних властивостей мають тільки сирі гарбузове насіння. Під час підсмажування велика частина вітамінів втрачається.

Вважається, що користі від самостійно заготовлених насіння ще більше. Для цього купується велика стигла гарбуз, з неї витягуються насіння, викладаються на деко або іншу поверхню, добре просушують. Зберігати їх потрібно в тканинному мішечку в сухому, добре провітрюваному місці. Бажаного терапевтичного ефекту можна домогтися при вживанні якісного продукту разом з поверхневою плівкою ядра.

Можлива шкода гарбузового насіння

Почати можна з того, що гарбузове насіння – досить калорійний продукт, містять 46% жирів. Людям із зайвою вагою, які намагаються схуднути, слід обмежити їх прийом. Вживання підсмажених, добре підсолених для посилення смаку, призводить до затримки рідини, утворення набряків.

насіння гарбузаНасіння корисніші в сирому вигляді

Людям із захворюваннями шлунка, наприклад, гастритом, виразковою хворобою, слід з обережністю включати в раціон гарбузове насіння, які можуть спровокувати загострення наявних проблем і погіршити ситуацію. Ні в якому разі не можна їсти їх натщесерце або замість повноцінного прийому їжі. Необхідно стежити за якістю купується, підлягає продукту, що зберігається.

Увага! Наявність прілого запаху говорить про активну життєдіяльності патогенних грибків, які не знищуються навіть після теплової обробки.

Як видно, позитивних властивостей у гарбузового насіння набагато більше. Це насправді цінний продукт, що постачає організм важливими вітамінами, мікроелементами, необхідними для здоров’я і підтримки функціонування більшості життєво важливих систем.

Користь гарбузового насіння: відео

Гарбузове насіння: фото

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння Гарбузове насіння

Гарбузове насіння

Гарбузове насіння Гарбузове насіння

Гарбузове насіння