Заготівля на зиму плодів китайського лимонника: способи з мінімальною втратою корисних речовин

заготовки з лимонникаЩоб цілий рік насолоджуватися власне вирощеними плодами і отримувати користь від них, частина врожаю садівники заготовляють після збору. У статті піде мова про китайський лимонник і способах збереження його корисних ягід на зимовий період.

Що являє собою рослина і яка користь його плодів

Китайський лимонник – це багаторічна дерев’яниста ліана, яка може досягати у висоту 15 м. В природі рослина можна знайти в Китаї, Японії, на Сахаліні.

Восени по всій довжині ліани починається дозрівання плодів, зібраних в невеликого розміру кисті. Це круглі ягоди червоного кольору, наділені кислим смаком і сильним лимонним запахом. На фото ліани в осінній період плоди завжди виділяються яскравими плямами на тлі зеленого листя. Саме завдяки їх корисними властивостями рослина отримала поширення в садах любителів.

У плодах міститься приблизно 20% органічних кислот, безліч мінеральних солей, мікроелементів і вітамінів. Вживання такого набору позитивно впливає на нервову діяльність людини, ніж тонізує весь організм.

як заготовити лимонник

Через дуже кислого смаку ягоди рідко вживають в свіжому вигляді. Найчастіше їх сушать, або готують з них вариво. Різного роду заготівля лимонника зберігає більшість корисних властивостей ягід і може вживатися як профілактичний і лікарський засіб. Збір ягід виробляють після повного їх дозрівання. По термінах це припадає на вересень-жовтень. Знімають кисті дуже обережно, гострим ножем. Якщо ліану сильно пошкодити, в наступному сезоні вона не дасть плодів.

Увага! Збирати врожай в оцинковані відра ні в якому разі не можна. При взаємодії з соком лимонника метал починає окислюватися.

Сушені та заморожені плоди

Сушку ягід можна назвати найкориснішим способом зберігання. Така заготовка лимонника практично не викликає змін речовин, що входять до складу кислих плодів. Процес проходить в 2 етапи. При цьому комбінують сушку на свіжому повітрі і в духовій шафі.

Порада. Щоб цей спосіб заготівлі вийшов вдалим, не потрібно відривати ягоди від плодоніжок. Краще сушити лимонник цілими гронами.

Методика сушки виглядає так:

  1. Зняті з ліани ягоди розкладають на деку, покритому чистою тканиною або папером. При цьому обов’язково стежити, щоб грона не торкалися одне одного.
  2. Влаштовують деко на вулиці під навіс або, що ще краще, на добре провітрюваних горище.
  3. Після того як лимонник трохи подвяліть, ягоди можна відокремити від плодоніжок.
  4. Розклавши червоні плоди тонким шаром, деко відправляють в духовку на 7 год. Температура весь цей час повинна підтримуватися в межах 45-55 ° C і не більше.

як консервувати лимонник

Так надходять протягом декількох днів. Лимонник, висушений за правилами, має темно-червоний колір. Ягоди при цьому виходять рівномірно зморщеними, між собою не злипаються. Якщо є можливість і бажання заморозити ягоди, то їх також слід збирати кистями. Шкірочка повинна бути непошкодженою.

Порада. Щоб заготовка лимонника методом заморожування вдалася, перед зануренням в морозильну камеру його потрібно кілька годин витримати в холодильнику.

Підготовлені ягоди вільно розкладають на тарілках, деках і поміщають в морозилку. Через добу лимонник виймають, розкладають в спеціальні контейнери або пакети і влаштовують на тривале зберігання.

Джем, варення і мармелад

Лимонник не тільки дуже корисний. У суміші з цукром це досить смачний десерт, тому деякі господині із задоволенням варять з нього джем, варення і мармелад. Перша заготівля лимонника має наступний рецепт:

  • ягоди – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Червоні плоди перетирають, таким чином відокремлюючи м’якоть від шкірки і кісточок. У готове пюре насипають цукор і уварюють суміш до загустіння. Розкладають джем по банках, закупорюють і відправляють на зберігання.

Варення готують практично так само, але в цьому рецепті використовують цілі ягоди і цукор додають в співвідношенні 1: 1,5. Лимонник для подібної заготовки повинен бути щільним, злегка недозрілі. Покроково рецепт виконують так:

стиглі ягоди лимоннику

  1. Чи не обриваючи плодоніжки, лимонник добре миють.
  2. Відокремлюють ягоди і змішують їх з цукром. Залишають на ніч.
  3. Щоб майбутнє варення стало трохи пожиже і ємність з ним можна було поставити на вогонь, в лимонник додають трохи води або яблучного соку.
  4. Ємність з варивом поміщають на вогонь і кип’ятять по 5-7 хв в 2 заходу, після чого розливають по банках.

Така заготовка лимонника, як варення відрізняється не тільки відмінним смаком. Її можна використовувати як прекрасне протизастудний засіб.

Мармелад з лимонника – чудове ласощі, яке якнайкраще доведеться до чаю довгими холодними вечорами. Для його приготування потрібно взяти:

  • сік лимонника – 1 л;
  • цукор – 2-3 ст;
  • пектин – 3 ст.л.

в чому користь ягід лимонника

Готують його так:

  1. Пектин всипають в трохи підігрітий сік і залишають для набухання на 30 хв.
  2. В іншій тарі варять сироп з цукру і 150 мл соку.
  3. Пектинову суміш вливають в гарячий сироп і все проварюють до загустіння.
  4. У гарячому вигляді суміш розливають по банках або, якщо вживання планується в найкоротші терміни, за невисокими лотків.
  5. Надалі мармелад просто нарізають ножем на шматочки.

Заготівля таких цінних плодів, як лимонник не представляє особливих складнощів. Зате взимку корисний продукт зможе підняти тонус і допоможе впоратися організму з застудою.

Рецепти з китайським лимонником: відео