Засолка – один із способів приготування смачних домашніх страв на зиму. Білокачанна капуста, та ще й зі свого городу, ідеально підходить для цих цілей. Закочувати її в банки можна з болгарським перцем, морквою, буряком, різними спеціями, робити по-корейськи і т.д. Оскільки рецептів пряної, хрусткою, апетитною маринованої білокачанної капусти існує досить багато, зрозуміти, який з них кращий, можна методом дегустації.
Рецепти «швидкої» маринованої капусти
Приготовану цим способом капустяну закуску можна відразу подавати на стіл. Вам знадобиться:
- Тонко нашаткувати середній за розмірами качан капусти.
Пересипати його 1 ст. л. солі і перетерти руками, щоб з’явився сік. - Очистити і вимити 3 моркви і 2 цибулини, 1 головку часнику і 100 г родзинок.
- Підготувати овочі: моркву натерти на крупній тертці; цибуля – на дрібній; часник розчавити за допомогою ножа або преса.
- Змішати все, включаючи родзинки, з капустою.
- У киплячу воду (її знадобиться 0,5 л) всипати 1 ст. цукру, влити 1 ст. рослинного масла.
- Почекати, поки маринад закипить ще раз, додати туди 100 г оцту і змішати.
- Влити невеликими порціями в капусту, ретельно перемішати.
Порада. Оптимально для маринування підходять скляний, емальований або дерев’яний посуд, і ні в якому разі не алюмінієва. Качани краще брати пізніх сортів.
Пряна капуста з пікантним присмаком виходить за рецептом, який передбачає додавання не тільки часнику, але і стручкового перцю. Цю закуску називають «добової», тому що для маринування їй досить лише 24-х годин. Для цього:
Моркву і капусту потрібно порізати дрібно
- Наріжте 2 кг білокачанної капусти квадратами або прямокутниками шириною близько 4 см.
- Перекладіть в 5-літрову ємність.
- Вимийте, очистіть і підготуйте овочі: 1-2 морквини натріть на тертці; 1 часникову голівку наріжте прозорими пластинками.
- Додайте все це до капусти, ретельно перемішайте.
- Займіться маринадом. В 1 л води покладіть 1 ст. цукру; 2 ст. л. солі; 0,2 л рослинного масла; 2 листочка «лаврушки»; горошинки чорного і колечка гострого стручкового перцю (за смаком).
- Коли рідина закипить, приберіть її з вогню, додайте 150 г оцту і все змішайте.
Маринувати капусту потрібно при кімнатній температурі
- Влийте маринад в ємність з капустою і накрийте тарілкою, діаметр якої менше окружності посуду з закускою.
- Залиште маринуватися в кімнатних умовах.
- Через добу дегустуйте, подавайте на стіл або перекладайте в скляні баночки і зберігайте в холодильнику.
Порада. Якщо у вас залишилося трохи маринаду – не виливайте. Капуста вбирає рідину, тому якщо необхідно, підливайте розсіл в банки. Це актуально для всіх рецептів.
Як маринувати капусту з буряком: покрокові рецепти
Мабуть, найпопулярніший варіант в цій серії – закуска «Пелюстки», що отримала назву за схожість з пелюстками троянд. Буряковий сік надає капусті красивий колір і солодкуватий присмак. Щоб заготовити «Пелюстки» на зиму, потрібно:
- Помити, висушити і нарізати на квадрати качани капусти загальною вагою в 2 кг.
- Очистити і нарізати кільцями, півкільцями або часточками моркву (0,3 кг) та буряк (0,4 кг). Товщина шматочків – 0,5 см.
- Укласти все овочі шарами в посуд, призначену для засолювання: на дно – буряк і, якщо є бажання – гострий перець (за смаком); потім – капусту, моркву і розрізані на половинки 7-10 часточок часнику; зверху – ще кілька шматочків буряка.
- В 1 л води додати 2 ст. л. солі, 150 г цукру, 3-5 шт. «Лаврушки», 2 ч. Л. суміші перців горошком.
- Довести до кипіння, потім зняти з вогню і додати 150 мл оцту.
- Залити розсолом укладені овочі.
- Додати в ємності рослинне масло, з розрахунку 1-2 ст. л. на літрову банку (або інший посуд такого ж обсягу).
- Накрити все кришками і залишити маринуватися в кімнаті на 2-3 дні. Після цього прибрати на зберігання в холодильник або підвал.
Увага! Можна заливати овочі як гарячим, так і холодним маринадом. У першому випадку вийде трохи швидше, але на смак це не вплине.
Можна приготувати на зиму капусту з буряком без оцту. Для цього:
- Пару середніх качанів капусти наріжте кубиками.
- Натріть на тертці 2 невеликі буряків і корінь хрону довжиною 5-7 см.
- Велику головку часнику очистіть і роздушіть за допомогою преса або подрібніть ножем.
Капуста з буряком
- Перемішайте капусту, хрін, буряк і часник.
- Приготуйте маринад. У 2 л води додайте: по 0,5 ст. солі і цукру; 3 листочка «лаврушки»; 10 горошин перцю; 2 шт. гвоздики.
- Після закипання остудіть, залийте нарізані овочі, розкладені по банках.
- Поставте під гніт в прохолодне місце на 2-3 дні.
- Потім накрийте капроновими кришками і приберіть на зберігання.
Капуста, маринована по-корейськи. Заготівля в банках на зиму
Для реалізації класичного варіанту цієї страви вам знадобиться:
- Нарізати 1,5 кг білокачанної капусти квадратами 3х3 см.
- Додати 1 ч. Л. солі, 2 ч. л. цукру. Перемішати, пом’яти руками.
- Натерту моркву (100 г) і 3 подрібнених зубчики часнику перемішати в окремій ємності.
- Нагріти на сковороді 100 мл рослинного масла. Зняти з вогню і насипати туди спеції: по 2 г червоного меленого перцю і кмину; 5 г коріандру.
- Після 5 хв. влити олію зі спеціями в посуд з морквою і часником, перемішати.
- З’єднати суміш з капустою, туди ж влити 40 мл оцту. Знову добре перемішати.
Капуста по-корейськи
- Накрити чистою тканиною і поставити під гніт.
- Залишити на 10-12 год при кімнатній температурі.
- Потім винести в холодне місце. Якщо передбачається зберігання в холодильнику, попередньо перекласти капусту в банки.
Порада. Готувати «по-корейськи» можна також пекінську, цвітну капусту і брокколі. У цих випадках склад і пропорції інгредієнтів будуть різними.
При дотриманні рецептури зберігатися будь маринований делікатес може довго, проте блюдо з відкритою банки все ж варто з’їсти протягом тижня. Пряна, ароматна капуста хороша не тільки сама по собі, але і в якості доповнення до картоплі, плову і інших страв. Якщо ж вона приїлася у вигляді закуски, її можна обсмажити і покласти в пиріг або вареники. За відгуками, пікантна капустяна начинка виходить приголомшливо смачною.
Як засолити капусту: відео
Засолка капусти: фото