Зміст кіз: ази для новачків

У господарстві багатьох дачників є птиці або кролики, але деякі власники хочуть переходити на новий рівень фермерства. Починати можна з дрібної рогатої худоби, до якого відносяться кози. Продуктивність утримання копитних приємно винагородить новачків, які зважилися на розведення тварин в домашніх, не завжди підготовлених, умовах. Щоб володіння худобою приносило користь, важливо підійти до цього питання грамотно. Покрокові рекомендації допоможуть врахувати всі особливості.

Вибір напрямку

Можливо для не розбираються в питанні людей зміст кози потрібно тільки для молока. Але не все так просто. Справа в тому що, вибираючи породу, потрібно розуміти, якого результату хочеться домогтися. Зміст кіз можна починати або для бізнесу, або ж просто для отримання натуральної продукції в господарстві для власної сім’ї. Залежно від цього, потрібно вибрати між 4 основними напрямками порід.

  1. Молочні. Традиційний підвид, рекомендований для початківців. При покупці потрібно звернути увагу на вим’я кози.
  2. М’ясні. Козяче м’ясо зустрічається на прилавках дуже рідко, тому конкуренція буде невелика. Але і догляд за такою породою трохи складніше, адже необхідно забезпечувати стадо спеціальним кормом.
  3. Пухові. Холодна зима лякає тих, у кого немає рукавиць або шалі з козячого пуху. Але треба розуміти, що відхід не обмежиться годівлею. Регулярні вичісування і стрижки можуть здатися складними для новачків.
    утримання тварин
  4. Декоративні. Міні кози можуть міститися навіть в квартирах. Невеликі надої компенсуються скромними вимогами до догляду.

Порада. Найкраще починати козоводство з традиційних молочних кіз. Догляд за ними нескладний, користь очевидна.

Зміст: необхідна підготовка

Кози добре ставляться до випасу. Якщо дозволяють кліматичні умови, бажано облаштувати для стада два види змісту: закритий і відкритий. Стійло прекрасно підійде для зимівлі, а в теплу пору тварин краще відпускати на підніжний корм. Щоб забезпечити максимально комфортну атмосферу в сараї, потрібно подбати про наступне:

  • Тепло. Якщо передбачаються низькі температури, приміщення необхідно утеплити або провести опалення. Можна обшити стіни пінопластом або сучасним утеплювачем.
  • Світло. У сараї обов’язково повинні бути вікна. Для гарної продуктивності тварин важливо отримувати необхідну дозу світлових променів.
  • Лежанки. Звичайно, коза може спати і на підлозі, але при цьому підвищується ймовірність захворювань. Рекомендується встановити лежанки з дощок, трохи піднявши їх над рівнем підлоги.
  • Компанія. Парнокопитні лояльні до сусідства з іншими видами тварин. Слід лише дотримуватися роздільне утримання кіз від козлів і козенят.

харчування кіз

  • Прив’язь. Не варто прив’язувати худобу в хліві, це негативно позначиться на продуктивності, тварини не зможуть плідно відпочити.

Увага! Обов’язково потрібно забезпечити доступ до годівниць і регулярно давати воду.

Живлення

Кози радують власників своєї всеїдністю. Зрозуміло, для отримання хорошого молока необхідно забезпечити якісне харчування. Шлях до успіху лежить через просту формулу: соковитість і поживність. Раціон ділиться на два види, в залежності від сезону.

  1. Літній. Найпростіше прогодувати кіз влітку, адже протягом усього дня тварини можуть харчуватися травою. В якості вітамінної добавки підходять яблука, капустяні листи. З обережністю слід давати груші – тільки в невеликих кількостях. Корисно включати в меню грубу їжу – гілки, концентрати з перемелених зернових культур. На випасі кози з’їдають до 8 кг зелені, їх можна використовувати для проріджування зарослих ділянок саду.
  2. Зимовий. У літній період необхідно запланувати заготовку сіна. Необов’язково сушити тільки траву, прекрасно кози їдять віники з ялинових і листяних рослин. Відходи зі столу можна давати в сирому вигляді або проварювати і змішувати з комбікормом. Соковитості додати потрібно за допомогою фруктів або овочів, підійдуть очищення.

Увага! Козій організм вимагає солі, тому цілий рік потрібно стежити за надходженням добавки в організм тварин. Сіль-лізунец добре заповнить потреба, але можна давати добавку і з ложки.

Доїння

Доїти можна починати за 3-4 тижні до окоту. Важливо проводити маніпуляцію акуратно, не завдаючи тварині дискомфорту. Можна проводити попередній легкий масаж – погладжують руху заспокоять козу і стимулюють вироблення молока. Після появи козеня коза готова до доїння через годину, але потрібно орієнтуватися на самопочуття і не стежка. Для молочного змісту кіз поділяють з козенятами і вигодовують дитинчат штучно.

домашнє молоко

Процес доїння нешвидкий і потрібно подбати про комфорт як для людини, так і для тварини. Козу потрібно попередньо пригостити яблуком, погладити і заспокоїти, інакше вона не підпустить до доїння. Сидіти на низькому стільчику, схилившись над вим’ям протягом 15 хвилин може бути незручно, тому рекомендується продумати піднесення для кози.

Хорошою альтернативою ручному доїння може виявитися автоматичний апарат. Ця інформація стане в нагоді власникам худоби, що заводяться в бізнес цілях.

Увага! Не можна пропускати доїння або видоювати не всі молоко – це призводить до застою і розвитку маститів. Для освоєння вірною технології доїння можна подивитися відео.

Захворювання

Як і всі живі істоти, кози схильні до захворювань. У більшості випадків з хворобами можна впоратися, але не варто займатися самостійним лікуванням. Грамотний фахівець швидко виявить причину і призначить засоби.

  1. Тимпания рубця. Причиною є порушення режиму харчування: роздуті боки і потер апетиту повинні насторожити власника. Як правило, кози виліковуються від бубнах шляхом звільнення рубця від газів і налагодження відрижки.
  2. Містить. Дійні кози знаходяться в зоні ризику, тому потрібно ретельно дотримуватися рекомендацій щодо змісту, не допускати переохолоджень, вогкості в сараї, завжди вчасно і правильно доїти тварину.
    як доїти козу
  3. Ящур. Характерні виразки на слизових, вимені і копитах. Необхідна дезінфекція приміщення і ізоляція хворої тварини. Молоко можна вживати в їжу, але попередньо його потрібно прокип’ятити.
  4. Лістеріоз. Невластиві тварині руху, втрата координації, судоми свідчать про поразку нервової системи. Лікувати потрібно антибіотиками. М’ясо придатне для їжі після варіння протягом 2 годин.

Зміст кіз не стане сильним випробуванням, якщо своєчасно подбати про необхідні умови утримання тварин. Вони не доставлять великих клопотів навіть недосвідченому заводчику.

Як містити кіз: відео