Золота ягода: як заготовити обліпиху з максимальною користю

варення з ягідКоли золотисті барила стиглих ягід вже обліпили довгі гілки цього чудового чагарнику, поки задуматися про те, як їх зберегти на зиму, щоб і смачно було, і корисно. У пропонованій статті читач знайде прості, але ефективні рецепти заготовки обліпихи в умовах домашньої кухні.

Щадні способи зберегти золоту ягоду

Природа призначила обліпиху для харчування кочових птахів. З кожної ягідки перната мандрівниця повинна отримати максимум вітамінів та інших речовин, які допоможуть їй зберегти сили під час перельотів. Цим пояснюється благотворний вплив обліпихи на живий організм, в тому числі і людський.

Однак теплова обробка призводить до руйнування більшості корисних речовин. З цієї причини заготовку обліпихи краще проводити такими методами, які дозволяють зберегти тендітні зв’язку в молекулах вітамінів, флавоноїдів, органічних кислот. До числа сприятливих способів належать такі.

  1. Замороження. Попередньо ягоду миють, підсушують, а потім розкладають по ємностей, які є в господарстві: невеликим пакетам, контейнерів, пластиковим стаканчиках. Суха обліпиха не злипалися, тому насипати її можна в будь-якій кількості. Вологу ягоду заморожують разовими порціями, оскільки вторинна заморозка їй протипоказана.
    ягоди обліпихи
  2. Сушка. Для сушки обліпиху збирають обов’язково до морозів, не чекаючи, поки ягоди полопаються. Їх розкладають в тіні на столі або підносі для подвяливания, а потім досушують в духовці або в спеціальній сушарці.
  3. Сухе зберігання на холоді. Якщо в будинку є сухе приміщення з рівною температурою близько 2-4 градусів, обліпиху розкладають в ньому в один шар на чистому папері або фанері. Якщо збір врожаю поєднували з обрізанням куща, ягідки не обривати з гілочок, а підвішують в цьому приміщенні на мотузках, простягнутих під стелею.
  4. Вологе зберігання на холоді. Ягоди обліпихи зберігають в холодильнику в звичайній воді або пересипавши їх цукром в пропорції 1: 1. У останньому випадку цукор поступово розчиниться, і отримане блюдо можна сміливо називати «сирим варенням».

Заготівлю обліпихи перерахованими способами проводять як в сільській місцевості, так і в місті. Збережені плоди вживають свіжими, додають в чайник для чайничок для посилення смаку та аромату чаю, прикрашають ними випічку.

Увага! Поки ягода обліпихи висить на кущі, вплив холодом підвищує її корисні властивості. Тому заготовляють цей продукт після настання стійких заморозків.

Рецепти з мінімальною обробкою

Заготовки з ягід без застосування теплової обробки недарма називають «живими» – в них зберігається первозданний набір корисних речовин. Один з кращих способів зберегти «живу» обліпиху – протерти її. Для цього плоди змішують з рівним або дещо більшою кількістю цукру (за смаком) і розтирають товкачиком. Отриману масу розкладають у стерильні банки, закривають шматочками чистого паперу, а поверх – кришками.

До протертої обліписі можна додати бланшірованние і перетерті яблука або плоди глоду. Для збільшення терміну зберігання суміш пастеризують хвилин 20-25, остуджують і ставлять на нижню полицю холодильника.

Невелика теплова обробка дозволяє виготовити із золотої ягоди смачне пюре. Для цього плоди кладуть у воду (її має бути приблизно в 10 разів менше, ніж самої обліпихи), нагрівають, але не до кипіння, а просто до такої температури, яку рука вже не витримує. Це роблять для того, щоб ягоди легше було перетерти через сито. Потім до цієї маси додають цукор, пастеризують і закочують.

заготівля ягід

При наявності соковижималки можна урізноманітнити заготовку обліпихи приготуванням соку. Його пастеризують в невеликих за обсягом банках (0,5-1 л) і закочують. Щоб сік з полюванням пили діти, в нього перед пастеризацією додають цукровий сироп. Любителям непрозорого соку можна порекомендувати з’єднати віджатий сік з протертою м’якоттю.

Порада. Неймовірні смакові поєднання можна отримати, якщо змішувати сік обліпихи з соком чорниці, ожини, малини, жимолості, ірги.

Ягідна класика: від компоту до желе

Майже в будь-якій сім’ї знайдуться любителі попити з лижної прогулянки або після катка кисленького компоту. Обліпиховий готується дуже швидко і відмінно зберігає всю користь рослини. Щоб помаранчеві ягоди не полопалися в процесі приготування, бажано брати злегка недозрілі.

Води, цукру і плодів знадобиться приблизно рівну кількість. Обліпиху заливають обов’язково гарячим цукровим сиропом в стерилізованих банках і пастеризують 15 хвилин. Можна зменшити вдвічі кількість цукру, тоді компот вийде більш концентрованим.

варення в домашніх умовах

Приготування варення з обліпихи – справа не тільки корисне, але і красиве. Довгасті насичено-жовті ягідки з прозорими бульбашками піни і зачаровує ароматом викликають бажання повертатися до цього заняття знову і знову. Перед варінням 1 кг обліпихи засипають 1,2 кг цукру і залишають в прохолоді на 5-6 годин. Ягоди уварюють у власному соку до готовності, пінкою ласують в процесі приготування.

Порада. При нестачі часу з варенням з обліпихи цілком впорається мультиварка в режимі «томління». Але потрібно бути готовим до того, що воно вийде досить рідким, оскільки під кришкою випарувати воду не вдасться.

Витримані пару хвилин в окропі ягоди легко перетворюються в желе. Для цього їх перетирають, додають цукор, а через дві години змішують з яблучним соком (краще з м’якоттю) і варять близько 20 хвилин. Банки з обліпихи желе пастеризують і закочують. Для максимального ефекту продукт виготовляють на желатині. Несподіваний смак виходить при додаванні листочків м’яти.

Своїм цінним хімічним складом і позитивним зовнішнім виглядом обліпиха приносить користь в будь-якому вигляді. Щоб розтягнути задоволення на весь рік і врахувати переваги кожного члена сім’ї, потрібно організувати заготівлю обліпихи усіма доступними методами, від простого заморожування до приготування вишуканого желе і прозорого варення.

Сире варення з ягід обліпихи: відео