Смарагдова трава мокриця, свіжим килимом розстилається на городах, в кращому випадку закінчує своє недовге життя в компостній купі. У ній бачать лише докучливий бур’ян. Однак за непоказною зовнішністю ховається рослина-лікар, готове допомогти уважному людині. Дізнайтеся все про лікувальні властивості дивовижною мокриці, про способи її заготівлі та застосування.
Яку траву звуть мокрицею
Свою народну назву – мокриця – це невелика рослина отримало за стійку тягу до вологих місцях проживання. Найбільш ласий для неї ділянку той, на якому ніколи не пересихає грунт. Грядки, що опинилися в тіні, простору навколо кущів і під парканами – кращі умови для неї. Будучи повністю забезпеченої водою, мокриця тримає свої листочки завжди вологими і холодними, що також підказало нашим предкам ідею її назви.
Є у травички і синоніми: мокрічнік, звездочнік, бігунок, канаркового трава. Погляньте на фото: по латині рослина називається зірочник середній, за милі, ніжні квіточки з пелюстками, схожими на промені сліпуче-білої зірки.
Порада. Виходячи вранці з дому, звертайте увагу на те, як поводиться мокриця. Якщо її квітки залишилися закритими – бути дощу.
Зростає звездчатка все літо, що дозволяє постійно додавати її в мішанку домашній птиці і поросятам, а також у міру необхідності використовувати в лікарських цілях.
цвітіння мокриці
Лікувальні властивості мокриці
Як і у будь-який однорічної, стрімко розповзаються по землі трави, клітини у мокриці буквально наповнені активними речовинами, стимулюючими зростання і регенерацію. У них також чимало мікроелементів (залізо, цинк, магній), каротину, флавоноїдів, вітамінів, дубильних речовин. З огляду на ранозагоювальні та протизапальні властивості мокриці, її застосовують при:
- маститах – накладають на груди кашку із зелені;
- захворюваннях шкіри – додають сік в воду для ванни, роблять маски;
- саднах, порізах – обробляють ранку соком трави і кладуть кашку під пов’язку;
- болях в суглобах – просочують відваром серветку і роблять компрес;
- швидко накопичується втоми ніг – свіжозірвані пучок трави кладуть в миски взуття;
- мозолях і натоптишах – на ніч надягають шкарпетки з рубаною зеленню всередині;
- анемії і захворюваннях серця – вживають настої і відвари.
Протипоказань для вживання мокриці небагато: алергія і хронічна гіпотонія, яку регулярний прийом препаратів з цієї травички може посилити.
Як заготовлювати лікувальну мокрицю
Для виготовлення лікарських форм рослину використовують в свіжому вигляді, коли корисні властивості мокриці максимальні, благо період її вегетації розтягнутий з травня по жовтень. У справу йде вся надземна маса, разом з листочками, свіжими стеблами і квітками. Заготівлю трави ведуть вранці, коли підсохне роса. Її переплетені між собою пагони рвуть руками, потім обламують грубі і забруднені землею нижні частини.
Якщо сировина збирають в мішечок, пакет або іншу тару, довго його залишати закритим можна, інакше трава сопреет і корисні властивості мокриці будуть загублені. Свіжу зелень промивають і просушують в захищеному від сонця місці: на веранді, кухонному столі. Розкладають тоненьким шаром і часто ворушать, оскільки ця трава від природи рясно наповнена водою.
Сушену звездчатку зберігають в паперовому пакеті або тканинному мішечку і застосовують взимку, в інші пори року краще зупинитися на свіжозібраної. Хороший варіант – зберігання свіжої трави в морозильній камері.
Порада. Максимум користі від звездчатки отримують, якщо вона зібрана в повний місяць або близько нього. Місяць впливає на будь-які форми води на землі, в тому числі і на соки рослин.
Приготування лікувальних препаратів з мокриці своїми руками
Найчастіше звездчатку використовують у формі кашки, настою і відвару. Кашку отримують зі свіжої сировини за допомогою толкушки для картоплі або маточки, що йде в наборі з будь-ступкою. Чи не піддався впливу високої температури сік зберігає всі корисні властивості мокриці.
Настій готують, заливаючи пучку свіжої трави склянкою окропу і витримуючи 12 годин. Такий настій можна вживати для поліпшення травлення за чверть години до їди. Трохи настою, змішаного з медом, добре допомагає від безсоння.
Якщо залиту окропом траву 10 хвилин тримати на водяній бані, вийде відвар. Він показаний при вугрової висипки, перед місячними, при хронічній гіпертонії, для посилення лактації. З просоченої гарячим відваром тканини виходить компрес для лікування ревматизму і подагри. Його потрібно закрити поліетиленом, укутати шарфом і тримати 2-2,5 години щодня.
Порада. Настій і відвар можна три доби зберігати в холодильнику, але перед вживанням обов’язково підігрівати до кімнатної температури.
Мокриця в кулінарії
Вітаміни і хлорофіл, що містяться в мокриці, покращують якість будь-якої страви, в складі якого присутній зелень. Свіжу траву кладуть в салати, окрошки, зелений борщ, ботвіньі, начинки для пиріжків. Її сік можна змішувати з соком капусти, моркви, буряка, додавати в хлорофілові коктейлі. Гарний також чай з мокриці: його готують як будь-який інший трав’яний, часто з лимоном і медом.
Лікарські трави не обов’язково збирати в важкодоступних нетрях. Багато з них ростуть прямо під ногами. Якщо знати їхні секрети, то особистого лікаря або косметолога в особі звичайної сорной мокриці можна виявити прямо на своєму городі.