М’ясо кролика дуже ніжне, а шкурка вимагає делікатної вичинки. Порушуючи технологію забою, ви ризикуєте понизити якість і цінність м’яса, хутра. Щоб правильно забити кролика, потрібен не тільки досвід, але і знання нюансів. Тому для початку варто прочитати важливі рекомендації або подивитися навчальне відео.
Коли тварина готова до забою
Щоб вибрати правильний період для забою, потрібно визначитися з вашою метою. Якщо ви хочете забити кролика і отримати м’ясо, то зробити це можна в будь-який сезон року, як тільки звір набере потрібну масу. Якщо ж ваша мета – крім м’яса, отримати і якісну шкурку, то потрібно почекати закінчення сезону линьки. Коли кролика вбивають з початком процесу линьки, шкура активно лізе і швидко втрачає свою цінність, гарний зовнішній вигляд.
Визначте оптимальний сезон:
- Кроленят, які були народжені взимку, можна забити рівно через 4 місяці.
- У літнього окролу линька повністю закінчується в листопаді.
- Не можна вбивати тварину протягом 30-35 днів після щеплення.
- Рекомендований вага тварини для забою – не менше 1500 р
Порада! З огляду на особливості росту і линьки кроликів, ідеальним часом забою вважається період з середини листопада до початку березня.
Підготовка до забою
Кролик попередньо повинен оглядатися ветеринаром. Це важливо! Хворі звірки не годяться для отримання м’яса і шкурки. Вони можуть становити небезпеку для здоров’я людини, а також не дозволять отримати високоякісну продукцію. Відразу ж визначитеся, який метод забою ви вибираєте. Старий класичний спосіб – це кривавий метод. Передбачає розкриті головних артерій, в результаті чого кролик вмирає від крововтрати.
Порада! Перетин артерій вважається жорстоким, варварським методом. Кролик перенесе страшні муки. Тому віддайте перевагу безкровного методу.
Види безкровного забою:
- Французький хват.
- Вбивство струмом.
- Згортання шиї.
- За допомогою штиря.
Методи забою
Французький хват. Щоб забити кролика швидко і безболісно, підходить даний метод. Тварина потрібно покласти на стіл, в одну руку взяти обидва вуха, в іншу – дві задні лапки. Спочатку звір буде смикатися. Цей момент потрібно почекати кілька хвилин. Як тільки кролик заспокоїться, потрібно різко і сильно розвести руку в протилежні сторони. Смерть тварини настає в лічені секунди, оскільки в його тілі розірвуться кровоносні судини.
Умертвіння електричним струмом. Популярний спосіб серед кролівників. Тварина піддається удару струмом. Для цього використовується спеціальний прилад. Він у вигляді шнура з металевими штирями на кінці. Прилад підключається до розетки. Головне правило його застосування: перший штир потрібно ввести кролику в м’яз задньої лапки, а другий – в зоні скронь. Смерть тварини настає миттєво.
згортання шиї. Щоб забити кролика цим способом, потрібні сильні і спритні руки. Особливих навичок не вимагає, тому підходить для новачків. Однією рукою зафіксуйте задні лапи, а другий – тримайте кролика за голову. Ваші пальці повинні сходитися на підборідді. Надійно утримуючи голову, зробіть різкий поворот в сторону. Згортання шиї спровокує миттєву смерть.
вбивство штирем. Ефективний, але важкий метод в своєму виконанні. Кролівникові знадобиться спеціальний штир, який вистрілює в кролика довгу металеву голку. Важлива точність пострілу. Якщо ви промахнетеся, тваринного очікує болісна смерть. Голка повинна пройти наскрізь через точку перетину двох прямих. Перша лінія – від правого ока до лівого вуха. Друга – навпаки.
Важливі умови:
- Не можна забивати хворих особин.
- За 24 години потрібно перестати годувати тварину, але забезпечити рясне пиття.
- Вагітних кролиць і кроленят до 4 місяців не вбивають.
- Проводьте забій в затишному місці, щоб діти не стали свідками умертвіння.
Що робити з тушкою
Зняти шкірку потрібно оперативно, поки мертвий кролик ще теплий. Якщо відтягувати білування тушки, то зняти шкуру буде непросто. Це вплине на її якість: ви не зможете стягнути шкірку цілісним шаром.
- Підвісьте тварина на розпірки за задні лапки.
- Зробіть кругові перетину в зоні колін.
- Розріжте шкурку по внутрішній стороні лапи до хвостика і промежини.
- Стягніть хутро до шиї і з передніх лап.
- Відріжте хвіст, вушка і зап’ястя всіх чотирьох кінцівок.
- Тепер шкурку легко можна стягнути з голови.
Вибираючи для себе найбільш зручний спосіб умертвіння кроликів, в першу чергу, віддайте перевагу гуманним методам. Забити кролика потрібно швидко і правильно. Попередньо варто подивитися схеми, фото інструкції та відео. Це допоможе зробити процедуру безболісною для тваринного і психологічно легкої для заводчика.