Завдяки селекції сортів Любская і Ширвжиток чорна з’явилася вишня Шоколадниця. Свою назву вона отримала через темного забарвлення ягід.
Характеристика сорту
Вишня Шоколадниця плодоносить в середині літа на 4-й рік після посадки. Збирати врожай слід після 10 липня, щоб вишні набрали достатньо солодощі, але ще не почали лопатися і підгнивати.
В описі сорту вишні Шоколадниця зазначено, що дерево запилює саме себе. Але для збільшення врожайності краще поруч посадити додаткові рослини-запилювачі.
Підійдуть такі сорти вишні, як:
- Володимирська.
- Любская.
- Тургенєвська.
- Студентська.
Але також можна посадити поруч черешню.
Сорт вишні Шоколадниця добре переносить посушливу погоду. А також має стійкість до перепадів температур і холодів. Витримує морози до -20 ° C.
Але головне достоїнство сорту – високий рівень врожайності. В середньому з одного дерева можна зібрати до 15-20 кг врожаю.
Опис дерева
Деревце невисока, досягає у висоту не більше 2,5 м. Крона негуста, розширена догори і звужена внизу, нагадує перевернуту піраміду. Через це гілки з дозрілими плодами не опускаються до землі.
Листя овальне, біля основи загострені, з округленій верхівкою. Тримаються на короткому черешку, довжиною до 1,5 см. Зверху мають темно-зелене забарвлення, а зі зворотного боку – більш світлий.
Відповідно до опису, пагони середніх розмірів, прямі. Мають коричневе забарвлення з невеликим сірим нальотом. Нирка конусоподібна, тісно притиснута до втечі.
Інші характеристики дерева:
- верхівка загострена;
- крона має форму перевернутої піраміди;
- залізяки 2-4 мм, знаходяться на черешку;
- довжина черешків варіюється від 15 до 17 мм.
Пильовики розташовані вище, ніж рильце маточки. Їх довжина досягає 5 мм. Чашечка відрізняється колокольчатой формою. Цвіте вишня простими суцвіттями у вигляді парасольки, що складається з трьох білосніжних квіток. Починається цвітіння в другій декаді травня.
Опис плодів
Плоди мають середній розмір, масою до 4 м Цвіт вишні темно-червоний, іноді навіть темно-коричневий. Звідси і з’явилася назва сорту. Ягоди вишні схожі на черешню.
Кісточки округлі, жовтуватого кольору. Їх маса від загальної ваги плоду складає не більше 10%. Розмір плодоніжки – 30-35 мм. Від ягоди відривається легко.
Ягоди соковиті і м’ясисті. На смак солодкі, з невеликою кислинкою. За час дозрівання плід набирає 12,4% цукру і всього лише 1,4% кислоти. Легка гірчинка у смаку трохи нагадує черешню.
М’якоть не дуже щільна, легко відділяється від кісточки.
Головна цінність ягід полягає у великій кількості різних вітамінів. В її складі є вітаміни групи Е, С, РР, B1, В2, В9, каротин, фолієва кислота, мідь, калій, магній, натрій, фосфор, цинк, марганець, фтор.
Ягоди гіпоалергенні. Дозволені для вживання дітям починаючи з 6 місяців.
Вишню Шоколадниця можна їсти в свіжому вигляді, додаючи в різні страви:
- сир;
- пироги;
- фруктові нарізки.
Її часто використовують для прикраси кондитерських виробів, особливо тортів і кексів. Підійде ягода і для сушіння. У домашніх умовах найкраще варити компоти з цією ягодою. За рахунок великого вмісту цукру не потрібно додавати багато ягід при приготуванні.
Для любителів солодкого Шоколадниця – відмінний вибір для варення, пастили або джему. З неї можна робити соки і смузі.
Правила посадки
Для того щоб отримати хороший урожай, важливо правильно вибрати місце для посадки. Цей сорт не дуже любить кислі грунти, які затримують багато вологи. Найвдаліше посадку виробляти в місці, де немає близького залягання грунтових вод, але є постійний доступ сонячних променів і захист від сильних вітрів.
Робити посадку можна, коли температура повітря не опускається нижче 5-7 ° C, – з середини весни і до початку осені. Але найкращий час – квітень, до розкриття нирок, або вересень, коли ще тепло, і у саджанця ще є час адаптуватися до нових умов вирощування.
Принципи посадки:
- викопати яму глибиною 70-80 см;
- в грунт додати калійне, фосфорне і азотне добриво;
- поглибити саджанець до кореневої шийки;
- приготувати опору для деревця (можна просту міцну палицю з металу);
- в кінці присипати зверху мульчею (особливо якщо посадка проводиться восени).
Для посадки вибираються однорічні саджанці з розвиненою кореневою системою і задерев’янілими стволом. Пагони не повинні бути пошкодженими, з тріщинами.
Правила догляду
Крім посадки, важливий догляд. Основні заходи по догляду:
- полив;
- обрізка;
- підгодівля і добриво;
- захист від хвороб і шкідників;
- підготовка до зими.
При правильному догляді, як і при посадці, важливо все робити вчасно і в потрібній кількості.
Полив
У рясного поливу сорт не потребує. Надмірна кількість вологи може завдати шкоди всьому дереву, особливо кореневої системи. Може активізуватися процес гниття, через що зростання саджанця призупиниться. Найгірший варіант – дерево загине, і його потрібно буде ліквідувати.
Досить виливати по 4-5 відер води в пристовбурні кола. Найкраще це робити в момент цвітіння і плодоношення. Оптимальний час доби – вечір після заходу сонця або ранній ранок до сходу сонця.
Обрізка
Обрізку Шоколадниці потрібно виробляти кожну весну, але до моменту дозрівання нирок, щоб дати час дереву набратися сил і приготуватися до цвітіння.
У перші кілька років обрізка має більше декоративний характер. Її роблять, щоб надати кроні правильний вид. Залишають тільки 10 гілок, рівномірно розташованих один біля одного.
У наступні роки просто видаляють мертві та пошкоджені гілки, які вже не можуть плодоносити. Важливо – не залишати пеньки при обрізанні і обов’язково обробляти їх садовим варом. Основна мета обрізок – профілактика захворювань і запобігання загущення крони.
Для видалення гілок використовують якісні секатори. Перед процедурою їх необхідно дезінфікувати.
Буває, що садівник погано доглядав за деревом і допустив сильне загущення гілок. Тоді обрізку проводять в декілька етапів, поступово видаляючи зайві набіги. Обрізка відразу великої кількості гілок негативно відіб’ється на плодоносінні і стані дерева.
Підживлення
Перші кілька років молоді дерева практично не потребують підгодівлі. Їх слід проводити через 2 роки після посадки. Тоді в пристовбурні кола вносять 80-100 г сечовини.
На третій рік вносять азотсодержащие добрива. Період – рання весна, після заморозків. Добрива вносяться в рідкому вигляді.
Рецепт приготування:
- Взяти 20 г сечовини. Її можна замінити 30 г аміачної селітри.
- Розвести в 10 л води (дорівнює 1 відру).
- Дати настоятися 3-5 годин.
- Для одного дерева необхідно 5 л розчину.
Через 4 роки необхідно підгодовувати Шоколадниця іншими органічними добривами. Серед них:
- компост;
- перегній;
- коров’як;
- пташиний послід;
- деревна зола і т. д.
Краще рішення – внести 150-170 г сечовини. У липні або вересні підгодівля здійснюється на основі 300 г подвійного суперфосфату, який змішують з 100 г калію. А також восени бажано вносити компост або перегній в кількості 20 кг під одне дерево.
Вишні старше 6 років потрібно удобрювати щорічно мінеральними добривами. Це роблять, щоб підтримати нормальний стан дерева і не дати знизитися врожайності. Дерево багато років росте на одному місці, і майже всі корисні речовини з грунту з часом зникають.
Дорослу вишню підгодовують комплексним добривом аммофоскі. Рецепт приготування простий: 30 г активної речовини розчиняють в 1 відрі води.
Краще рішення – провести підгодівлю на основі цілого комплексу добрив, т. Е. Поєднуючи органічні і мінеральні компоненти. Якщо земля дуже суха, її можна зволожити за допомогою розчину з коров’яку, пташиного посліду.
Захист від хвороб і шкідників
Вишня Шоколадна досить стійка до хвороб і шкідників. Однак є шкідники, які можуть значно нашкодити або навіть погубити дерево.
Найбільш часто зустрічаються грибкові захворювання – Моніліоз (моніліальний опік) і коккомикоз.
Моніліоз
Місця ураження:
- гілки;
- суцвіття;
- листочки.
Дерево починає висихати і може загинути повністю. Обробляються постраждалі вишні фунгіцидами.
Для лікування важливо знищити всі заражені місця. Цей грибок зимує в них і може витримувати навіть екстремальні погодні умови. Особливо сприятлива сира і волога погода. Тоді спори грибка утворюються в більшій кількості і випускаються в повітря. Грибок зимує в уражених частинах рослин, тому дуже важливо регулярно видаляти і спалювати все уражені плоди, а гілки вирізати, захоплюючи здорову тканину на 10 см.
До розпускання свіжих нирок здійснюють обприскування вишні і грунту навколо неї бордоською рідиною або залізним купоросом 3%.
Коккомікоз
Це захворювання можна дізнатися по засохлі листя і Зів’ялого плодам. А також грибок вражає гілки, листя, плоди та суцвіття. Воно дуже знижує стійкість вишні до холодів і високій температурі.
Збудник коккомікоза на зимівлю ховається в опалому листі, тому в першу чергу необхідно все рослинні залишки під деревом відразу знищувати, перекопуючи грунт навесні і восени.
Для боротьби із захворюванням вишню обробляють фунгіцидами:
- Перше обприскування проводять навесні по розпускаються листочками 3% -й бордоською рідиною.
- Другий раз обробка здійснюється відразу після опадання квіток хлорокисью міді (0,4%) або розчином Топсин-М (0,1%), також ефективний препарат Швидкість.
Попелиця
Це невеликі комахи (до 2-3 мм) білого кольору, які вражають листя дерева зі зворотного боку. Помітити їх на початковому етапі досить складно. Перший і головний ознака – наявність мурах на плодоніжках або плодах. Вони є основними переносниками попелиці, тому від них потрібно позбавитися в першу чергу.
Небезпека попелиці в тому, що вона висмоктує всі поживні речовини, значно послаблюючи вишню. Для боротьби з нею спочатку усувають мурах. Простий і ефективний спосіб – знайти їх гнізда і залити крутим окропом або гасом.
А також з попелиць борються за допомогою обприскування 3% -м розчином нітрофен. Норма витрати – 200 мл на відро води. Цього вистачить для обприскування одного дерева.
Довгоносик
Здатні завдати шкоди не тільки врожаю, але і самому дереву. Взимку розташовуються в грунті. Це жуки, які поселяються на квітках і після появи зав’язі відкладають там яйця. В першу чергу знищують бутони, нирки, квітки. Після цього – листя і плоди.
Щоб знищити цих шкідників, необхідно приготувати відвар з бадилля помідорів. Рецепт приготування розчину:
- 1 кг бадилля кип’ятять в 10 л води;
- Потім туди додають 50 гр господарського мила;
- Відвар залишають настоюватися на кілька годин;
- Використовують після охолодження в кількості 3 л для одного дерева.
Важлива профілактична міра – розпушування грунту. Це допоможе своєчасно побачити довгоносиків і знизити їх чисельність. А також важливо видалення старої кори і сухих пагонів на ній. Ефективним способом протистояння довгоносикам є залучення комахоїдних птахів.
Якщо ж ці заходи не допомогли, можна застосувати концентрат Карбофоса. Необхідна кількість – 70 г, які слід розвести в 10 л води. Інший спосіб – застосування трихлорметафосу-3. Для розчину потрібно 70 г цієї речовини, яке розводять в 10 л води. Пам’ятайте, через 10 днів обробку слід повторити.
Вишнева муха
Вишневі мухи – комахи невеликого розміру, до 5 мм. Вражають вишню, коли плоди майже дозріли. Мухи атакують її ранньою весною. Відкладають личинки в корі, в результаті чого плоди сохнуть і гинуть.
Перші ознаки – різке потемніння і загнивання плодів. Плодоніжка стає тонкою і відпадає.
Борються з вишневими мухами за допомогою розчинів інсектицидів. Кращі серед них: Блискавка, Карате, Іскра. Обробка проводиться в період активного літа мухи при температурі 18-20 ° C.
Листовійка
Це метелики довжиною до 10 мм. Зазвичай мають коричневий колір. Є різні види шкідників, які мають не тільки зовнішні відмінності, але і різницю в типі ушкодження:
- Роза – харчуються листям, які вони скріплюють павутиною вздовж центральної прожилки;
- бояришніковая – роблять листя сухими;
- строкато-золотисті – після них листя скручуються уздовж прожилки по центру.
Найпростіший спосіб боротьби з листовійкою – обприскування інсектицидними препаратами: Лепідоцид, Бітоксибацилін. Їх застосовують після цвітіння.
Якщо листокруток занадто багато на одному дереві, необхідно використовувати піретроїди: Айвенго, АлтАльф, Акорд. Буде потрібно 3 мл на одне відро води. Витрата робочої рідини на 1 дерево – 5 л. Давати настоюватися не потрібно, краще використовувати відразу.
Висновок
Вишня Шоколадниця – чудовий екземпляр сучасної селекції. Це невелике деревце, схоже на кущ і дає хороший урожай, може стати гідною прикрасою вашого саду. Вона не потребує обпилювачів, має високу моростойкость. Відрізняється хорошими смаковими якостями. Правильний догляд і турбота забезпечать вас смачними і корисними ягодами.