Ми звикли, що дріжджі дозволяють виготовити хліб, пироги, пиво. Але сфера їх застосування набагато ширше – виявляється, з цих мікроскопічних грибків виходить чудова підживлення для будь-яких культур. Пропонована стаття містить рецепти дієвих дріжджових препаратів, істотно поліпшують родючість грунту.
Вплив дріжджів на рослини: у чому секрет
У природі дріжджі живуть в грунті і харчуються органічними залишками, викликаючи їх зброджування і перетворення в перегній. Ці одноклітинні істоти дуже швидко розмножуються і виділяють величезну кількість біологічно активних сполук. Разом з ґрунтовими бактеріями вони замикають кругообіг поживних речовин, переводячи їх в доступну для рослин форму.
На збагаченої дріжджовий підгодівлею грунті культури краще розвиваються за рахунок:
- посилення опірності рослинного організму шкідників і інфекцій;
- бурхливого розвитку кореневої системи, вегетативної маси, квіток;
- прискорення обміну речовин.
Особливо важливим виявляється вплив дріжджовий підгодівлі на формування розсади: обробка грибками не дозволяє їй розтягуватися.
Порада. У всьому потрібна міра, тому застосовуйте дріжджі на грунті не частіше разу на місяць.
Сухі дріжджі: приготування підгодівлі
Магазинні сухі дріжджі виглядають як невеликий сіруватий порошок. Це живі грибки, які були піддані зневоднення. Для приготування підгодівлі ці теплолюбні істоти розводять у воді температурою 35-37 градусів. Стандартний пакетик містить 10 г дріжджів. Для них знадобиться 10 л води. У розчин вносять 2 столові ложки цукрового піску – це джерело енергії для грибків.
Ємність з майбутньою підгодівлею ставлять в тепле місце і дають побродити 2-3 години. За цей час дріжджі прокинуться, їх кількість збільшиться в кілька разів, з’явиться характерний запах. Перед застосуванням розчин розводять з водою 1: 5 і поливають культури по вологому грунті.
Сухі та заморожені дріжджі
За розсаді дріжджову підгодівлю вносять в фазу активного росту і повторюють тільки через два тижні після висадки на постійне місце.
Увага! Дріжджі активно поглинають з субстрату кальцій і калій, тому застосування дріжджових підгодівлі вимагає одночасного внесення вапна і золи.
Як використовувати «живі» дріжджі для підгодівлі
«Живими» дріжджами називають заморожені брикети, що складаються з грибків, що не зазнали зневоднення. При розведенні у воді вони не будуть її активно вбирати, тому пропорції для них дещо інші. Маса такого брикету – 100 г, що приблизно дорівнює 35 г сухих дріжджів. Тому для приготування дріжджової підгодівлі з брикету знадобиться в три рази менше води.
Брикет розморожують в мисці, отриману рідину змішують з 3-4 л води, додають цукор і дають постояти пару годин в теплі. Готовий розчин розводять у відрі води і вносять у грунт.
Хмелева закваска як основа для якісної підгодівлі
Для виготовлення підгодівлі свіжі шишечки хмелю обривають з батогів, заливають окропом і тримають на невеликому вогні півгодини. Ще краще використовувати водяну баню. Потім відвар остуджують, підсолоджують і замішують в нього будь-яку кількість будь-якого борошна. Добре підходить для млинців борошно, якщо в її складі присутні дріжджі.
Корисна для рослин підгодівля виходить, якщо в суміш додати трохи картопляного пюре. Кваситиметься вона повинна дві доби. За цей час в ній розмножаться дріжджі з борошна млинців або ті, які осядуть природним шляхом з повітря. Про готовність підгодівлі судять по появі на її поверхні бульбашок вуглекислого газу.
Кілька рецептів рослинних заквасок
Спори дріжджових грибків завжди містяться в повітрі. Якщо запропонувати їм живильне середовище, вони сквасят її і перетворять в хорошу підгодівлю, багату азотом. Як такого середовища підійде не тільки хмельова, а й кілька інших рослинних основ.
- Зернова. Виготовляється з цілісного зерна пшениці, ячменю, жита. Сировина засипають в посуд, заливають водою і дають постояти добу для намокання. Після цього зерно легко піддається перетирання. Отриману кашку змішують з борошном і цукром, кип’ятять на повільному вогні близько півгодини і на дві доби ставлять кваситиметься.
- Кропивна. Для такої дріжджовий підгодівлі на відро свіжих пагонів рослини беруть 2-3 кг свіжого коров’ячого гною, пачку живих дріжджів, літр молочної сироватки і банку золи. Суміш розбавляють водою до консистенції кефіру і ставлять заквашуватися на два тижні.
- Хлібна. У неї підуть черстві кірки, кисле молоко, залишки заграв варення і пакетик сухих дріжджів. Для поліпшення поживних властивостей закваски додають трохи курячого посліду. Підживлення буде готова через дві доби.
Порада. Для прискорення процесів бродіння будь-яку закваску рекомендується накрити чорною поліетиленовою плівкою і укутати товстої мішковиною.
Дріжджова підгодівля виявиться корисною будь-яким культурам. Найчастіше її застосовують в тих випадках, коли від рослини потрібна потужна коренева система і швидке дозрівання плодів. Це огірки, томати, кукурудза, соняшник, баштанні. Добре відгукується на неї будь-яка розсада, садові квіти. Деякі любителі використовують її і на кімнатних квітах, проте їм доводиться миритися з дріжджовим запахом від горщиків.
Отримання рясних врожаїв вимагає застосування підгодівлі. Дріжджові закваски можна вважати одними з кращих стимуляторів росту садових, овочевих та квіткових культур. Вони природні для природи, необхідні для правильних процесів переробки різних речовин в грунті.