Гриб-баран: опис, місця зростання, способи приготування

властивості грибівГрифола кучерявенька або як її ще називають гриб-баран – справді унікальна, оскільки є цінним екземпляром не тільки завдяки своїм чудовим смаковим якостям, а й неймовірну користь, про яку знає далеко не кожен грибник. Далі вашій увазі представлено детальний опис цього незвичайного гриба, інформація про те, де він росте і як його приготувати (з фотоматеріалами).

Гриб-баран: опис, корисні властивості, де росте

Гриб-баран має воістину гігантські розміри: в основі він здатний досягти півметра. Росте у вигляді великих колоній. Найчастіше його окремі грона колосально важкі: вони можуть важити кілька кілограмів. Зовні гриб представлений у вигляді великого скупчення / зростка «псевдошляпочних» грибів з чітко вираженими світлими ніжками. Так звані капелюшки грибів мають сірий окрас: темніший по краях і світлий – в центрі. Знизу капелюшки мають пористу трубчасту структуру, пофарбовані в білий колір. М’якоть гриба відрізняється приємним запахом і ніжним яскраво-вираженим грибним смаком.

Що примітно, виростає гриб дуже швидко (буквально за лічені дні), але відбувається це далеко не щороку. Наприклад, якщо ви зріжете гриб на одному місці, ймовірність того, що в наступному році він виросте там же, мінімальна.

Знайти в природному середовищі гриб-баран досить складно, оскільки він «озброєний» відмінними засобами маскування: завдяки своєму забарвленню гриб-баран практично зливається з листям, а за формою дуже нагадує нарости на деревах. Тому в більшості випадків грибники, навіть досвідчені, проходять повз цього чудесного гриба.

грифола кучерявенька

Що стосується місць зростання гріфоли кучерявою, то найчастіше її можна виявити близько дикорослих плодових дерев, таких як вишня, абрикос або зливу. Також гриб дуже любить густі лісові насадження: при ретельному і боргом пошуку його можна виявити зростаючим в теплі поруч з кленом або дубом. Вирушати на пошуки гриба-барана фахівці рекомендують до кінця літа (з настанням серпня і аж до закінчення вересня).

Порада. Гриб-баран воліє рости в темних затишних куточка листяних лісів, причому місце обов’язково повинно бути теплим. Холод і вогкість – невідповідна для розглянутого рослини середовище проживання.

Корисні властивості і шкода

Гриб-баран містить неймовірну кількість вітамінів, а також цінних мінеральних речовин і амінокислот. Грифола кучерявенька – воістину джерело корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін D, Р, клітковина, білок, амінокислоти, цинк, сірка, фосфор, магній і ін. Були виявлені в складі гриба. Його можна сміливо назвати не просто поживним і смачним, але ще і цілющим продуктом.

Завдяки вмісту в ньому корисним мікроелементам, гриб-баран надає на людський організм наступна дія:

  • розщеплює надлишковий жир;
  • підтримує нормальну життєздатність діабетиків;
  • нормалізує роботу центральної нервової системи;
  • є прекрасною профілактикою проти різних вірусів, а також віспи;
  • протистоїть розвитку гепатиту (В, С);
  • зміцнює кісткову систему;
  • підвищує імунітет;
  • відновлює печінкові клітини;

їстівні грибиГрифола кучерявенька в розрізі

  • допомагає впоратися з головними болями (навіть хронічного типу);
  • знімає симптоми стресу, повертає нормальний сон і усуває втому;
  • допомагає позбавитися від зайвої ваги.

Це – далеко не повний перелік того, на що здатний, здавалося б, звичайний гриб. Але гриб-баран – щось більше, саме тому вже не одне століття його використовує на батьківщині (в Китаї, Японії) не тільки в якості смачного інгредієнта для страв, але і як дієвий лікарський засіб.

Що стосується протипоказань, то як таких у гриба їх немає. Проте варто відмовитися від використання цієї рослини в їжу особам з індивідуальною непереносимістю продукту, дітям молодше 10 років, а також вагітним і годуючим грудьми матусям.

Застосування в кулінарії

Хоча гриб-баран використовується часто як лікарський засіб, гріх було б не скористатися ним в якості основного інгредієнта для створення кулінарних шедеврів. Гриб може стати навіть повноцінним основною стравою.

Гриб-баран – відмінний гарнір до картоплі, приготовленого будь-яким способом. Також дуже смачним вийде блюдо, приготоване з грибів, запечених з креветками. Гриб-баран використовується в різних супах (його часто додають в знаменитий місо-суп), соусах.

Порада. Якщо ви готуєте кучеряву гріфолу в відварному вигляді, не виливайте воду після варіння в ній грибів, оскільки вона перетвориться в наваристий і дуже ароматний бульйон, який можна потім використовувати для приготування смачного супу або соусу.

Гриб-баран можна піддавати будь-термічній обробці: його смажать, варять, тушкують і навіть готують на пару. Єдиний момент, який слід пам’ятати: гриб-баран – продукт дуже делікатний, тому довго тримати його на вогні не варто. Наприклад, якщо ви готуєте суп, то кидати гриби слід за 5-10 хвилин до закінчення його приготування.

рідкісні гриби

Гриб-баран можна використовувати в якості пікантної і дуже смачною начинки для вареників і пельменів. До речі, досить часто гриб-баран використовують в якості оригінальної і, головне, натуральної приправи: для цього гриби сушаться, потім подрібнюються до стану порошку. Додавати приготовану з грибів приправу можна в овочеві салати, другі страви і навіть напої домашнього приготування.

Гриб-баран в свіжому вигляді не може довго зберігатися: зірваний, він повинен бути приготований протягом 48 годин. В інших же випадках краще його ретельно висушити і використовувати за призначенням.

Порада. Якщо ви хочете повністю насолодитися тонким з невеликим горіховим відтінком смаком гриба-барана, використовуйте для приготування різних страв лише молоді екземпляри, оскільки старі гриби з часом втрачають свій особливий смак.

Тепер ви знаєте всі особливості такого незвичайного для наших країв гриба-барана і обов’язково зможете не тільки знайти його, але ще і правильно приготувати. Успіху і смачного!

Рідкісний гриб грифола кучерявенька (баран): відео