Рецепти смачної домашньої консервації часто припускають використання хрону. Він надає заготівлях особливий, пряний присмак. Любителі гострих приправ охоче консервують на зиму сам корінь, додаючи до нього різні інгредієнти. В умовах, коли підібрані оптимальні, «золоті» пропорції, закуски з банки виходять ароматними, апетитними і пікантними.
Як приготувати хрін на зиму без сліз
Восени, до приходу заморозків, дачники починають викопувати і заготовляти на зиму коріння хрону. Якась частина врожаю відправляється на зберігання в чистому вигляді, решта переробляється в соуси, аджику, закуски. Вважається, що для консервації підходять не всі корінці, а тільки ті, які викопані в вересні. Довжина їх повинна становити близько 0,3-0,5 м, діаметр – 3-6 см. У багатьох рецептах хрін потрібно подрібнювати на м’ясорубці. Щоб «сильний» запах кореня немає викликав рясні сльози, варто взяти на замітку такі поради досвідчених господинь:
- працюючи з хроном, надіньте рукавички;
- перед тим як подрібнити корінь, покладіть його на пару годин в морозильну камеру. Після цього його можна навіть не розморожувати;
корінь хрону
- як альтернативу м’ясорубці використовуйте блендер – рекомендація більше підходить для молодих корінців. Ще один варіант – кухонний комбайн;
- перекручуйте хрін по черзі з іншими інгредієнтами. Це дозволить «збити» запах;
- надіньте на м’ясорубку пакет і щільно зафіксуйте його, щоб готова кашка нічого поширювала їдкий аромат.
Порада. Якщо корінь довго лежав і підсох, на 3-7 доби покладіть його в прохолодну воду.
Варіанти заготовок з буряком
Хрін з буряком – смачний гострий соус з красивим рожевим кольором. Він добре поєднується з м’ясом, рибою, холодцем, запеченою картоплею. Буряк для закуски можна брати варену або сиру, роблячи з неї сік. Залежно від того, в якому вигляді входить до складу буряковий інгредієнт, відрізняються пропорції і технологія приготування страви.
Для закуски з хрону з вареним буряком:
- Помийте і очистіть 0,2 кг коренів хрону.
- Подрібніть їх в комбайні, м’ясорубці або блендері. Для зручності попередньо наріжте на невеликі шматки.
- Попередньо відварену до стану напівготовності буряки (1 шт.) Натріть на самій дрібній тертці.
- Складіть її в глибоку миску разом з хріном.
- Додайте туди ж 2 ст. л. оцту, вдвічі менше цукру і 0,5 ч. л. солі. Пропорції вказані приблизно, можливо, вам захочеться зробити закуску більш солодкою, кислою або солоною.
- Перемішайте все, влийте в миску трохи води. Повинна вийти густа кашка.
- Перекладіть закуску в стерильні банки, закатати їх і віднесіть в холодне місце.
Закуска з буряком
Щоб приготувати хрін з буряковим соком, потрібно:
- Подрібнити 1 кг очищених і вимитих коренів.
- Пропустити через соковижималку 0,5 кг свіжої буряків без шкірки.
- Змішати сік з подрібненим хріном.
- Додати до маси 50 г яблучного оцту, 3 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру.
- Перетворити все в однорідну масу, перекласти в стерильні ємності і закатати.
Порада. Для закусок з хроном краще брати невеликі банки – до 0,25 л. Тоді відкрита приправа НЕ застоїться в холодильнику. До того ж, у великій ємності пряний аромат вивітрюється швидше.
«Чортівня» з томатами і часником: класичний рецепт
Хрін, томати і часник – основа смачного соусу під назвою «чортівня», «сибірська аджика», «горлодёр» і ін. Готувати його нескладно, особливо якщо мати на прикметі хороший, перевірений рецепт. «Чортівня» використовують як добавку до других страв. Багатьом вона замінює кетчуп. Та й просто з хлібом, особливо чорним, цей соус теж хороший.
Для його приготування треба:
- Нарізати шматочками 4 кг стиглих, вимитих томатів, очищених від плодоніжки.
- Протерти їх, отриманий сік вилити в глибоку ємність.
- Прокрутити через м’ясорубку 0,2-0,3 кг часнику.
- Таким же способом обробити 10-20 часточок часнику (можна замість цього їх дрібно нарізати). Кількість залежить від того, наскільки гостру закуску ви любите.
- З’єднати всі інгредієнти, посолити за смаком. Влити 1 ст. рослинного масла.
- Залишити «чортівня» в холодильнику на 1-2 доби, щоб колір її став яскравішим.
- Розлити соус по стерильним банкам, закатати.
Порада. Якщо не хочете, щоб в готовій страві були помідорні зернятка, замість свіжих томатів використовуйте сік.
Варіанти «чортівня» з додатковими інгредієнтами
Багатьом господаркам за смаком «чортівня» з морквою. Один із способів приготування:
Чортівня з томатами
- Перекрутити в м’ясорубці такі продукти: 2 кг стиглих томатів; 100 г часнику; 100 г хрону; 0,5 кг моркви; 1 стручок червоного гострого перцю.
- Посолити за смаком, в кінці додати 10 крапель оцту.
- Розкласти по банках і закатати.
- Тримати при температурі, що не перевищує + 5 ° C. Зберігати таку заготовку можна близько 8 міс. (Для інших закусок з хрону термін зазвичай не перевищує півроку).
Ароматної виходить «чортівня» з солодким перцем:
- Бланшируйте і звільніть від шкірки 1,5 кг помідорів і 2 перчин.
- Перекрутіть все на м’ясорубці, додавши 150 г часнику і 170 г хрону.
- Отриману однорідну масу перемішайте, посоліть і додайте цукор. Знадобиться по 2 ч. Л. того і іншого.
- Для гостроти можна додати мелений чорний перець. Така закуска добре варто в холодильнику навіть без стерилізації.
Соуси з хроном можуть всю зиму зберігатися в холодильнику
Досвідчені господині знають, як зробити, щоб закуска з хрена не забродила, а банки – це не вибухнули. Для цього вони радять не закривати ємності відразу, а дати їм постояти. Ще один варіант – змащувати внутрішню сторону кришок, якими закочує стерильні банки, гірчицею. Можливо, саме з метою більш тривалого зберігання і був придуманий рецепт «чортівня» з додаванням гірчичного порошку.
Для нього потрібно:
- Перемолоти в комбайні або м’ясорубці 2 кг томатів.
- Прокип’ятити їх протягом 1,5 год.
- Додати такі інгредієнти: 0,5 ч. Л. сухої гірчиці; корицю – за смаком; 3 шт. сушеної гвоздики ( «зірочок»); 1/4 ч. Л. гіркого перцю і стільки ж – червоного; 50 г двічі перемеленого хрону; по 1 ст. л. оцту і солі; 150 г цукру.
- Все перемішати, прокип’ятити ще 10 хв.
- Закатати в банки і зберігати в холодному місці (погребі чи підвалі).
«Чортівня» не зіпсується довше, якщо додати в неї більше часнику. Також термін зберігання збільшується, якщо покласти в соус кислі яблука. Незвичайний смак приправі надають сливи, а мед робить її засобом профілактики застуд. Якщо немає протипоказань по самопочуттю, закуски з хроном можна їсти на здоров’я не тільки дорослим, але й дітям.