Хрін з буряком, томатами, часником і іншими інгредієнтами. Смачні заготовки з гострого кореня на зиму

заготовки з хрону на зимуРецепти смачної домашньої консервації часто припускають використання хрону. Він надає заготівлях особливий, пряний присмак. Любителі гострих приправ охоче консервують на зиму сам корінь, додаючи до нього різні інгредієнти. В умовах, коли підібрані оптимальні, «золоті» пропорції, закуски з банки виходять ароматними, апетитними і пікантними.

Як приготувати хрін на зиму без сліз

Восени, до приходу заморозків, дачники починають викопувати і заготовляти на зиму коріння хрону. Якась частина врожаю відправляється на зберігання в чистому вигляді, решта переробляється в соуси, аджику, закуски. Вважається, що для консервації підходять не всі корінці, а тільки ті, які викопані в вересні. Довжина їх повинна становити близько 0,3-0,5 м, діаметр – 3-6 см. У багатьох рецептах хрін потрібно подрібнювати на м’ясорубці. Щоб «сильний» запах кореня немає викликав рясні сльози, варто взяти на замітку такі поради досвідчених господинь:

  • працюючи з хроном, надіньте рукавички;
  • перед тим як подрібнити корінь, покладіть його на пару годин в морозильну камеру. Після цього його можна навіть не розморожувати;

заготовки з хрону на зимукорінь хрону

  • як альтернативу м’ясорубці використовуйте блендер – рекомендація більше підходить для молодих корінців. Ще один варіант – кухонний комбайн;
  • перекручуйте хрін по черзі з іншими інгредієнтами. Це дозволить «збити» запах;
  • надіньте на м’ясорубку пакет і щільно зафіксуйте його, щоб готова кашка нічого поширювала їдкий аромат.

Порада. Якщо корінь довго лежав і підсох, на 3-7 доби покладіть його в прохолодну воду.

Варіанти заготовок з буряком

Хрін з буряком – смачний гострий соус з красивим рожевим кольором. Він добре поєднується з м’ясом, рибою, холодцем, запеченою картоплею. Буряк для закуски можна брати варену або сиру, роблячи з неї сік. Залежно від того, в якому вигляді входить до складу буряковий інгредієнт, відрізняються пропорції і технологія приготування страви.

Для закуски з хрону з вареним буряком:

  1. Помийте і очистіть 0,2 кг коренів хрону.
  2. Подрібніть їх в комбайні, м’ясорубці або блендері. Для зручності попередньо наріжте на невеликі шматки.
  3. Попередньо відварену до стану напівготовності буряки (1 шт.) Натріть на самій дрібній тертці.
  4. Складіть її в глибоку миску разом з хріном.
  5. Додайте туди ж 2 ст. л. оцту, вдвічі менше цукру і 0,5 ч. л. солі. Пропорції вказані приблизно, можливо, вам захочеться зробити закуску більш солодкою, кислою або солоною.
  6. Перемішайте все, влийте в миску трохи води. Повинна вийти густа кашка.
  7. Перекладіть закуску в стерильні банки, закатати їх і віднесіть в холодне місце.

заготовки з хрону на зимуЗакуска з буряком

Щоб приготувати хрін з буряковим соком, потрібно:

  1. Подрібнити 1 кг очищених і вимитих коренів.
  2. Пропустити через соковижималку 0,5 кг свіжої буряків без шкірки.
  3. Змішати сік з подрібненим хріном.
  4. Додати до маси 50 г яблучного оцту, 3 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру.
  5. Перетворити все в однорідну масу, перекласти в стерильні ємності і закатати.

Порада. Для закусок з хроном краще брати невеликі банки – до 0,25 л. Тоді відкрита приправа НЕ застоїться в холодильнику. До того ж, у великій ємності пряний аромат вивітрюється швидше.

«Чортівня» з томатами і часником: класичний рецепт

Хрін, томати і часник – основа смачного соусу під назвою «чортівня», «сибірська аджика», «горлодёр» і ін. Готувати його нескладно, особливо якщо мати на прикметі хороший, перевірений рецепт. «Чортівня» використовують як добавку до других страв. Багатьом вона замінює кетчуп. Та й просто з хлібом, особливо чорним, цей соус теж хороший.

Для його приготування треба:

  1. Нарізати шматочками 4 кг стиглих, вимитих томатів, очищених від плодоніжки.
  2. Протерти їх, отриманий сік вилити в глибоку ємність.
  3. Прокрутити через м’ясорубку 0,2-0,3 кг часнику.
  4. Таким же способом обробити 10-20 часточок часнику (можна замість цього їх дрібно нарізати). Кількість залежить від того, наскільки гостру закуску ви любите.
  5. З’єднати всі інгредієнти, посолити за смаком. Влити 1 ст. рослинного масла.
  6. Залишити «чортівня» в холодильнику на 1-2 доби, щоб колір її став яскравішим.
  7. Розлити соус по стерильним банкам, закатати.

Порада. Якщо не хочете, щоб в готовій страві були помідорні зернятка, замість свіжих томатів використовуйте сік.

Варіанти «чортівня» з додатковими інгредієнтами

Багатьом господаркам за смаком «чортівня» з морквою. Один із способів приготування:

заготовки з хрону на зимуЧортівня з томатами

  1. Перекрутити в м’ясорубці такі продукти: 2 кг стиглих томатів; 100 г часнику; 100 г хрону; 0,5 кг моркви; 1 стручок червоного гострого перцю.
  2. Посолити за смаком, в кінці додати 10 крапель оцту.
  3. Розкласти по банках і закатати.
  4. Тримати при температурі, що не перевищує + 5 ° C. Зберігати таку заготовку можна близько 8 міс. (Для інших закусок з хрону термін зазвичай не перевищує півроку).

Ароматної виходить «чортівня» з солодким перцем:

  1. Бланшируйте і звільніть від шкірки 1,5 кг помідорів і 2 перчин.
  2. Перекрутіть все на м’ясорубці, додавши 150 г часнику і 170 г хрону.
  3. Отриману однорідну масу перемішайте, посоліть і додайте цукор. Знадобиться по 2 ч. Л. того і іншого.
  4. Для гостроти можна додати мелений чорний перець. Така закуска добре варто в холодильнику навіть без стерилізації.

заготовки з хрону на зимуСоуси з хроном можуть всю зиму зберігатися в холодильнику

Досвідчені господині знають, як зробити, щоб закуска з хрена не забродила, а банки – це не вибухнули. Для цього вони радять не закривати ємності відразу, а дати їм постояти. Ще один варіант – змащувати внутрішню сторону кришок, якими закочує стерильні банки, гірчицею. Можливо, саме з метою більш тривалого зберігання і був придуманий рецепт «чортівня» з додаванням гірчичного порошку.

Для нього потрібно:

  1. Перемолоти в комбайні або м’ясорубці 2 кг томатів.
  2. Прокип’ятити їх протягом 1,5 год.
  3. Додати такі інгредієнти: 0,5 ч. Л. сухої гірчиці; корицю – за смаком; 3 шт. сушеної гвоздики ( «зірочок»); 1/4 ч. Л. гіркого перцю і стільки ж – червоного; 50 г двічі перемеленого хрону; по 1 ст. л. оцту і солі; 150 г цукру.
  4. Все перемішати, прокип’ятити ще 10 хв.
  5. Закатати в банки і зберігати в холодному місці (погребі чи підвалі).

«Чортівня» не зіпсується довше, якщо додати в неї більше часнику. Також термін зберігання збільшується, якщо покласти в соус кислі яблука. Незвичайний смак приправі надають сливи, а мед робить її засобом профілактики застуд. Якщо немає протипоказань по самопочуттю, закуски з хроном можна їсти на здоров’я не тільки дорослим, але й дітям.

Рецепт чортівня без варіння: відео