Чача — грузинський та абхазький міцний (40–50 градусів) алкоголь, місцевий варіант бренді. Його готують шляхом бродіння та дистиляції виноградної браги, що залишилася після первинного віджиму. Для місцевого населення цей напій є важливою частиною культури, як і вино, його виробляють як у домашніх умовах, так і промисловим способом. У 2011 році влада Грузії отримала на чачу патент — це означає, що таку назву може мати лише продукт, виготовлений на території цієї країни.
В Україні чача — досить популярний міцний напій, багато в чому завдяки тісним культурним контактам з Абхазією та Грузією. Часто українські туристи, відвідуючи ці країни, привозять із собою алкоголь як сувенір, проте купити чачу в Україні нескладно, достатньо зробити замовлення в інтернет-магазині Маудау.
Як перевірити якість напою в домашніх умовах
Перевірити напій по пляшці можна, якщо ви купуєте продукцію офіційно зареєстрованого бренду:
- перевірте штрих-код і номер на акцизній марці для відстеження історії товару;
- дослідіть особливості фірмового оформлення справжнього продукту на сайті бренду, що цікавить, і порівняйте з ними пляшку під час купівлі. Проблем з оригінальною продукцією точно не буде, якщо замовити її на сайті maudau.com.ua.
Якщо ж ви купили чачу “сімейного приготування” без акцизу, або вам подарували її під час подорожі до Грузії, відрізнити справжній напій можна такими методами:
- Формальдегідною пробою. Цей метод універсальний для всіх міцних напоїв і полягає в опусканні розпеченої мідної голки в напій. Різкий запах формальдегіду покаже, що в рідині висока концентрація метанолу.
- Підпалювання пальця. Це оригінальний спосіб, який використовується місцевими виноробами. Потрібно просто опустити чистий палець у чачу, а потім підпалити змочений кінчик. Якщо відчули печіння — продукт неякісний, хороший напій швидко згорає без наслідків.
- Перевірка полум’ям. Якщо не хочете підпалювати палець, налийте трохи чачі в невелику пласку ємність і піднесіть запалений сірник. Хороший напій високого очищення спалахне блідо-синім полум’ям, а метанол або сивушні масла — зеленим і яскраво-жовтим відповідно.
Який колір має справжня чача
Колір напою залежить від його рецепта, терміну витримки та додаткових інгредієнтів. Класична виноградна чача має білий відтінок. За кольором із нею схожа чача з фейхоа.
Дубова чача — практично жовта. Домашній коньяк (виноградна чача, настояна на лушпинні волоських горіхів та апельсинових шкірках) — яскраво-рудий. Не сплутайте його з апельсиновою чачею, у неї відтінок лише злегка рудуватий.
Колір напою може змінюватися залежно від бочки, в якій він зберігався. Чача, поміщена в дубову бочку, набуває темно-коричневого кольору, у тутову — жовтого, а у вишневу — червоного. На насиченість відтінку впливає термін витримки. Найкращий спосіб купити якісну чачу — придбати напій на його батьківщині. Місцеві виробники — як приватні, так і промислові — дбають про репутацію національного алкоголю.