Як виростити цибулю-порей. Технологія посадки і правильний догляд за рослиною

Вирощування цибулі-пореюЛук-порей – одна з найвибагливіших і цінних за складом городніх культур. Цей яскравий представник здорової їжі може бути використаний в якості самостійного продукту, приправи або помічника при консервації. Висаджувати і доглядати за ним в умовах відкритого грунту нескладно. Але все ж щоб виростити цей цибулю з насіння, потрібно знати кілька його особливостей. Стаття дасть поради по посадці і подальшого догляду за корисним пореєм за допомогою відео та рекомендацій городників.

У чому цінність цибулі-порею

Порей або цибуля перловий – одна з найдавніших і найпопулярніших агрокультур в світі, разом з ріпчастою побратимом і часником. Лідери з виробництва порею – Бельгія, Нідерланди, частково Франція і Великобританія, Єгипет і країни Близького Сходу. У Росії порей з’явився тільки в XX столітті і все ще великого поширення не отримав.

На ринку такий лук знайти непросто. Можна купити в супермаркеті, але в цьому випадку органічність і екологічність культури викликає сумніви. Краще вирощувати порей самостійно, адже надмірної уваги і умов він не вимагає. Ця культура багата мікроелементами і вітамінами. Зокрема, в ній величезна концентрація вітаміну С.

посадка цибуліЗелена цибуля

Біла ніжка – помилковий стебло – то, що вживають в їжу і цінують в порее. У ній особливо багато калію (до 250 мг в 100 г), який налагоджує обмін речовин. Також в рослині чимало ефірних масел. Лук – прекрасний борець із зайвою вагою, не дарма він рекомендується при різного роду дієтах. Порей нормалізує роботу печінки і шлунка, покращує склад крові.

Увага! Протипоказаний перловий цибулю тільки хворим на виразку шлунка і гастрит.

Не варто забувати і про аграрну користь порею. У рядового рослини – «пишний» і товстий корінь. Якщо його не викопувати його після збирання врожаю, він збагатить ґрунт органічними речовинами. В Європі поширена практика вирощування порею саме з такою метою.

Посадка порею за допомогою насіння

Садять цибулю такими способами:

  • насінням;
  • розсадою;
  • насінням в подзимний посів (без замочування і пророщування).

Посівний матеріал порею зберігає схожість протягом 3-х років. Більш того, краще брати не свіжий, а полежати пару років. Якщо ви придбали насіння в магазині, попередньо готувати їх немає потреби. Якщо ж це домашній матеріал, його підготовка схожа з обробкою капустяних насіння.

як посадити цибулю-порейНасіння цибулі-порею

Починати треба в березні, безпосередньо перед посадкою:

  1. Проведіть знезараження насіння, помістивши їх спочатку в нагріту воду (близько 45C), потім – в холодну.
  2. Проростете насіння. Покладіть на тканину, змочену у воді кімнатної температури, і залиште в теплому місці.
  3. Через три доби зберіть насіння і трохи просушіть, щоб було легше висівати. Після відразу кладіть в землю.

При виборі місця для посадки користуйтеся принципами сумісності рослин. Як рослин-попередників перловий цибулю любить моркву, огірки, бобові, рання картопля, ріпчаста цибуля, капусту і часник. Грунт для порею городники радять спочатку удобрити. Схема висадки порею така:

  • глибина розташування насіння – не більше 2 см;
  • інтервали між рядами – 15-25 см.

Посадка порею з допомогою розсади

Для областей з прохолодним і помірним кліматом рекомендується вирощування порею розсадою за такою схемою:

  1. В кінці зими посійте насіння в ящики, зробивши канавки глибиною до 2 см. Проміжки між рядками – 5 см. Землю до цього удобрити.
  2. Накрийте ящики плівкою і віднесіть їх в світле, тепле місце.
  3. Після появи перших сходів приберіть плівку. Температуру повітря потрібно знизити до + 20C днем ​​і до + 14C – в темний час доби.
  4. Через місяць проведіть розрідження сходів і розсадите їх в окремі горщики з діаметром до 5 см. Раз в 2 тижні зволожуйте компостну чаєм і подрезайте, утримуючи висоту на рівні не більше 10 см. як виростити цибулю-порей з насінняпророщування насіння
  5. Висадіть паростки: в середині весни – в скляну теплицю, в кінці квітня – на відкриті грядки під плівку, в травні – в неприкриту грунт. Перед цим корисно буде вкоротити коріння рослин на 1/3.

Порада. Щоб допомогти розсаді прижитися в землі, городники радять попередньо занурити коріння до складу з рівних частин коров’яку і глини.

Особливості догляду за пореєм

Незважаючи на простоту, агротехніка вирощування культури зажадає від вас точності. У найбільшої уваги порей потребує відразу після висадки в грунт. Важливі умови для догляду за міцним рослиною:

  1. Строго стежте за відсутністю бур’янів – вони здатні сильно нашкодити порею.
  2. Лук категорично не любить сухого ґрунту. Регулярно поливайте, але не зволожуйте надміру.
  3. Протягом сезону 3-4 рази проведіть підгортання. Після кожного – прикривайте грунт соломою, сухою травою або розсипчастим гноєм.

Підгодовувати рослину потрібно, але врахуйте, що азотовмісні речовини порей не сприймає. Це важливо для майбутнього зберігання культури, адже вона росте навіть в зірваний стані. Через азоту цибулю може просто згнити в підвалі. Підгодовувати порей краще так:

  • починайте, коли культура виросте до 15-20 см і утворює 4-5 листків;
  • зробіть розчин: 1 л коров’ячого гною на відро води;
  • поливайте міжряддя, але ні в якому разі не саму рослину;
  • для збагаченої грунту підгодовуйте рослина настоєм свіжоскошених трав, наприклад, підійде кропива.

Важливо також правильно поливати порей. Рясне зволоження рослині потрібно в червні, під час активного набору ваги, а також липні, коли формується помилкова цибулина. Але врахуйте: болота на грядці бути не повинно.

цибуля-порей на дачісходи цибулі

Є у порею характерні для нього і його родичів недуги і шкідники: іржа лука, чорна цвіль. Долають його несправжня борошниста роса, а також шейковая гниль, фузаріоз, цибулевий муха. Слідкуйте за цибулею і своєчасно вживайте заходів. Для боротьби з лушпиння мухою городники радять поливати рослину солоною водою, а грунт присипати меленим перцем або насінням моркви. Остання відлякає шкідників, навіть якщо просто буде рости неподалік. У випадку зі іржею, несправжньої борошнистої росою і деякими іншими захворюваннями з нинішнім урожаєм доведеться попрощатися заради майбутнього. Потрібно обробити грядки, щоб знищити бактерії.

Забирають порей в кінці осені. У нього є ще одна цікава властивість – морозостійкість. Якщо зима не буде дуже холодною, то присипаний хвоєю, соломою і легким торфом цибулю добре виспиться і дасть урожай вже ранньою весною. Порею потрібен нескладний, хоча і ретельний догляд – і тоді на вашому столі з’явиться власноруч вирощена, дуже корисна і смачна зелень.

Посадка цибулі-порею: відео

Вирощування цибулі-порею: фото

Вирощування цибулі-порею

Вирощування цибулі-порею Вирощування цибулі-порею

Вирощування цибулі-порею

Вирощування цибулі-порею Вирощування цибулі-порею

Вирощування цибулі-порею