Вирощування і догляд за виноградом – складний і багатоетапний процес. Виноград приживається і росте на самих різних грунтах. Важливо правильно за ним доглядати, обрізати, накривати і підгодовувати добривами. Ефектний агротехнічний прийом – своєчасна обрізка. Щоб виноград вийшов великим важливо правильне співвідношення кореневої системи і верхній частині куща. Для цього культуру обрізають і формують.
Ефектний агротехнічний прийом – своєчасна обрізка
Для чого обрізати виноград
У формуванні винограду присутні відмінності від догляду за плодовими деревами або чагарниками. Формування проводиться відразу ж після посадки, і продовжується з урахуванням особливостей сорту кілька років, від трьох до шести, як правило. У центральних регіонах і в зоні м’яких кліматичних умов застосовують осінню і весняну обрізки. Нижче ми розглянемо, чому краще робити обрізку восени.
Правила обрізки:
- підійти до куща і оцінити ситуацію;
- обрізати оплодоносівшуюся плодову стрілку;
- зробити сучок заміщення;
- зробити плодову стрілку;
- коли обрізка одного рукава закінчена, переходите до наступного рукаву;
- обрізати тільки слабкі пагони;
- на нижніх пагонах залишати до трьох очок, решта обрізати;
- на вісім очок зрізати плодову стрілку.
Після закінчення обрізки винограду, коли його формування закінчене, повне плодоношення куща забезпечить його сформований кістяк. А регулярна осіння обрізка дозволить підтримати потрібну форму. Пам’ятайте, що новобранці перед заморозками можна вкрити без обрізки. Не потрібно нічого зрізати. Так вони перезимують краще.
Навесні обрізають тільки кущі не плодоносять, а восени ті, які приносять плоди. Це важливо.
Весняний плач лози не принесе шкоди, тільки тих рослин, які не дають урожай. В інших випадках можна тільки погубити виноград.
Обрізка винограду восени проводиться після того, як лоза скине листя
Щоб отримати сучок заміщення лозу зрізайте коротко, а для плодової лози робіть довшу обрізку. Це обов’язкова умова. І зовсім не страшно, якщо з сучка заміщення у вас виросте три або чотири втечі. Восени ви зможете залишити найсильніші і зручно розташовані. Залежно від довжини вашої обрізки змінитися тільки кількість і розмір кистей при врожаї. Головне не упустити важливий момент. У вас обов’язково повинні залишитися лоза і до неї сучок заміщення. Це плодове ланка, без якого просто нічого не виросте.
Чому потрібно обрізати виноград, і з якою метою проводиться така обробка куща
Існує кілька видів форміровкі винограду за допомогою обрізки, яка залежить від особливостей вашого сорту.
Обрізати виноград можна, і потрібно. Поліпшуються смакові якості плодів, збільшується врожайність. Ця процедура корисна і потрібна. Крім цього, буде легше доглядати за кущами і збирати ягоди. Кущ росте в різні боки. Можна буде заблукати в заростях винограду, якщо не проводити належну обробку гілок. Найбільш розвинені лози, зручні для створення форми і відповідають за визрівання, використовуються в цьому процесі. Довжина обрізки залежить від товщини втечі. Чим він толще, тим довше його необхідно зрізати. Якщо слабенький, то обрізайте якомога коротше.
Після обрізки поліпшуються смакові якості плодів
Якщо у вас укривной сорт винограду, то питання обрізки взагалі першорядний. Щоб якісніше і легше укутати рослина на зиму – обрізка незамінна. І навесні доглядати буде за ним значно простіше. Тому краще проявити турботу про рослину перед настанням холодів. Взагалі весна не найкращий час, коли потрібно зрізати зайве. З настанням тепла починається процес сокоруху за всіма стовбурах і на зрізі з’являться так звані сльози, рани винограду будуть дуже довго гоїтися. Можна просто погубити виноград. Тому треба не полінуватися і зробити все восени або на початку березня, коли температурний режим не піднімається вище +5. У підсумку ви дочекаєтеся хорошого врожаю, і красивий кущ радуватиме вас своїми плодами.
Процедура обрізання винограду в літній період
Деякі джерела стверджують, що можна проводити обрізку в літню пору. Але по своїй суті, коли влітку проводять таку обробку – це не обрізка, це скоріше прищипивание пагонів. У літні місяці краще пасинкувати і виламувати непотрібні гілки. Це дасть рослині провітрюватися, сонячне світло буде проникати до нирок без перешкод. Таким чином, коли виноград влітку пасинкують і проводять певні заходи з видалення зайвого, то дають йому можливість краще виспевать і не хворіти.
В результаті обрізки на винограднику залишаться тільки потужні стовбури, які краще переносять холод і хвороби. Вибір пагонів для плодоношення визначає в подальшому силу куща, плодоношення рівномірний і сильне. Крім того, ви ще й полегшите попередню і остаточну весняну обрізку виноградника.
«Плач виноградної лози» ніяк не впливає на розвиток рослини
«Плач виноградної лози» ніяк не впливає на розвиток рослини, так вважають початківці виноградарі. Але як показує досвід, шкода слезоточіе все-таки несе лозі. Відбувається втрата вологи і корисних речовин з лози. Пасок тече і потрапляє на очі, що призводить до їх опіків, треба оберігати лозу від цього. В результаті кущ втратить до 25% врожаю. Після осінньої обрізки, треба тільки правильно підготуватися до зими. Зняти зі шпалери залишилися гілки, потім краще закріпити їх на землі, і коли це зроблено – накрити матеріалом для утеплення. Не рідкість, коли в аматорському виноградарстві використовуються саджанці двухлетки. Це позитивний фактор. Якщо правильно вносити мінеральні добрива, органічні добавки, то ріст пагонів вже в першу вегетацію буде високим. Прищипувати такі пагони можна відразу ж. Причому період формування куща скорочується дуже значно, практично завжди до двох років і наблизить вас до моменту отримання хорошого врожаю. Термін вступ в період плодоношення таких кущів завжди випереджає, радує господарів.
В процесі своєї роботи постарайтеся, щоб зрізи розташовувалися тільки на внутрішній стороні пагонів, звернених в центр. В цьому випадку заростати рани будуть швидше, без проблем. В іншому випадку знижується врожайність. Вивчайте теорію, пробуйте обрізати і у вас обов’язково виросте відмінний урожай. Ваша праця буде винагороджена плодами.