Оладки, приготовані на сметані, – повітряний варіант відомого страви

Оладки – з дитинства знайоме блюдо. Ці борошняні коржики часто згадуються в народних казках і приказках. У статті описано, як приготувати ласощі на сметані і не тільки. Докладні рецепти і фото додаються.

Що це за страва

На Русі оладки готують з давніх часів. Перші описи товстеньких, невеликого розміру млинців зустрічаються з середини XVI століття. Однак в ті часи чіткого поділу смажених борошняних виробів не було, тому оладками називали млинці, млинчики, пампушки і т.д.

Через кілька століть під такою назвою стали подавати коржі з начинкою з фруктового пюре, мармеладу. Під цю категорію потрапляли і товсті млинці з долоню величиною. Робили їх здобними. В рецепт входили яйця, молоко, сметана, масло.

рецепти випічки

В даний час під загальною назвою мають на увазі вироби, в рецепт яких входить борошно (не завжди пшеничне), дріжджі (або сода), вода (молоко, сметана). Після змішування складових повинно вийти рідкуватий тісто. На сковорідку оладки викладають ложкою. Для підсмажування з обох сторін достатньо 4-5 хв.

Подають оладки зі сметаною, з варенням, зі згущеним молоком, медом. Принципових вимог тут немає. Все залежить від уподобань і смаків.

Порада. Щоб урізноманітнити блюдо в тісто можна додавати терті овочі (кабачки, моркву та ін.) Або фрукти (яблука, груші).

З традиційних рецептів

Зазвичай в тісто додають кефір або кисле молоко. Однак було помічено, що при заміні вищевказаних інгредієнтів на сметану оладки виходять особливо пишними і повітряними. Щоб приготувати оладки зі сметаною будуть потрібні наступні продукти:

  • 0,5 кг борошна;
  • 1 скл. сметани;
  • 2 яйця;
  • 0,5 скл. цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 ч. Л соди (без гірки);
  • сіль – щіпка.

дріжджова випічка

приготування:

  1. У відповідній ємності змішують сметану, сіль, соду.
  2. Потроху додають борошно. Наступні порції ретельно перемішують. Це не дасть утворитися грудочок.
  3. Окремо збивають віночком або міксером яйця.
  4. Пухку масу додають в тісто. Досипають до потрібної консистенції борошно і грунтовно перемішують.

Розігрівають сковорідку і розтоплюють вершкове масло. Як тільки жир добре прогріється, ложкою викладають оладки з таким розрахунком, щоб при растекании вони не злиплися. Обсмажують з обох боків до зарум’янювання.

Порада. Замість вершкового масла можна взяти рослинна, але воно повинно бути рафінованим.

На дріжджах

Оладки, в яких як розпушувач використовують дріжджі, на фото нагадують пампушки, так високо вони піднімаються на сковорідці.

Рецепт включає наступний набір продуктів:

  • 1 скл. сметани;
  • 0,5 скл. молока;
  • 6-8 ст. л. борошна (з гіркою);
  • 0,5 скл. цукру;
  • дрібка солі;
  • 1 ч. Л. сухих дріжджів.

Готують оладки на сметані з дріжджами так:

  1. Молоко трохи підігрівають, змішують з цукром, 1 ст. л. муки і додають дріжджі. Залишають на 20 хв до початку активного бродіння. Помітити процес можна по з’явився бульбашок.
  2. У підійшла опару досипають решту борошна і кисломолочний продукт. Ретельно перемішують, щоб не утворилося грудочок.
    тісто на оладки
  3. Коли є бажання зробити страву більш здобним, в рецепт додають 2 яйця. Борошно в цьому випадку сиплять до потрібної консистенції. Розігрівають сковорідку і на середньому вогні обсмажують оладки з обох боків до утворення рум’янцю.

Порада. Оладки виходять більш якісними, коли замість сухих дріжджів використовують пресовані. У перерахунку 1 ч.л дорівнює шматочку в 10 р

З кислинкою

Іноді трапляється так, що наявна в холодильнику сметана виявляється кислим. Такий продукт і викинути шкода, і є несмачно. Чудовий вихід – оладки.

Для приготування потрібно:

  • 0,5 л кислої сметани;
  • 2 скл. борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. Л. солі;
  • 0,5 ч. Л. соди;
  • 5 ст. л. цукру;
  • ванільний цукор або ванілін.

Готують пишні оладки так:

  1. У глибокій ємності змішують кислу сметану, сіль, цукор, яйця, соду. Для аромату додають щіпку ваніліну або ванільного цукру.
  2. Отриману суміш інгредієнтів збивають віночком.
  3. Поступово додають просіяне борошно.
  4. Залишається тільки розігріти сковорідку з олією і обсмажити оладки.

Увага! Сметана повинна бути тільки трішки кислим. Не можна вживати в їжу давній, уже прогірклий продукт.

Подавати на стіл такі оладки краще всього зі згущеним молоком або фруктовим джемом.

З яблуком

Яблучно-сметанні оладки відрізняються цікавою кислинкою і фруктовим ароматом. До всіх достоїнств таке блюдо малокалорійні і дуже корисно.

Для яблучно-сметанного варіанту потрібно взяти:

  • 400 г борошна;
  • 1 скл. цукру;
  • 1 скл. сметани;
  • 1 яблуко (краще кислого, ароматного сорту);
  • 2 яйця;
  • 0, 5 ч.л соди;
  • дрібка солі.

випічка з яблуком

Дотримуючись наступної інструкції, готують такі оладки на сметані за півгодини:

  1. Яблуко очищають від шкірки.
  2. Підготовлений фрукт натирають на крупній тертці.
  3. Окремо змішують сметану з яйцями.
  4. Додають цукор і соду.
  5. Потроху вводять борошно. Розмішують вінчиком.
  6. У вийшло рідке тісто викладають терте яблуко.
  7. Підсмажують оладки з яблуком точно так же, як і в попередніх рецептах.

Порада. З фруктовими добавками можна експериментувати нескінченно. Підійдуть банани, груші, персики і т.д.

Оладки – нехитре, смачна страва, яке можна подавати на стіл протягом всього дня. З кавою і згущеним молоком – до сніданку, з компотом – як обідній десерт, з чаєм і джемом – до вечері.

А який рецепт оладок Ваш улюблений?

Оладки: відео