Оладки – з дитинства знайоме блюдо. Ці борошняні коржики часто згадуються в народних казках і приказках. У статті описано, як приготувати ласощі на сметані і не тільки. Докладні рецепти і фото додаються.
Що це за страва
На Русі оладки готують з давніх часів. Перші описи товстеньких, невеликого розміру млинців зустрічаються з середини XVI століття. Однак в ті часи чіткого поділу смажених борошняних виробів не було, тому оладками називали млинці, млинчики, пампушки і т.д.
Через кілька століть під такою назвою стали подавати коржі з начинкою з фруктового пюре, мармеладу. Під цю категорію потрапляли і товсті млинці з долоню величиною. Робили їх здобними. В рецепт входили яйця, молоко, сметана, масло.
В даний час під загальною назвою мають на увазі вироби, в рецепт яких входить борошно (не завжди пшеничне), дріжджі (або сода), вода (молоко, сметана). Після змішування складових повинно вийти рідкуватий тісто. На сковорідку оладки викладають ложкою. Для підсмажування з обох сторін достатньо 4-5 хв.
Подають оладки зі сметаною, з варенням, зі згущеним молоком, медом. Принципових вимог тут немає. Все залежить від уподобань і смаків.
Порада. Щоб урізноманітнити блюдо в тісто можна додавати терті овочі (кабачки, моркву та ін.) Або фрукти (яблука, груші).
З традиційних рецептів
Зазвичай в тісто додають кефір або кисле молоко. Однак було помічено, що при заміні вищевказаних інгредієнтів на сметану оладки виходять особливо пишними і повітряними. Щоб приготувати оладки зі сметаною будуть потрібні наступні продукти:
- 0,5 кг борошна;
- 1 скл. сметани;
- 2 яйця;
- 0,5 скл. цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 1 ч. Л соди (без гірки);
- сіль – щіпка.
приготування:
- У відповідній ємності змішують сметану, сіль, соду.
- Потроху додають борошно. Наступні порції ретельно перемішують. Це не дасть утворитися грудочок.
- Окремо збивають віночком або міксером яйця.
- Пухку масу додають в тісто. Досипають до потрібної консистенції борошно і грунтовно перемішують.
Розігрівають сковорідку і розтоплюють вершкове масло. Як тільки жир добре прогріється, ложкою викладають оладки з таким розрахунком, щоб при растекании вони не злиплися. Обсмажують з обох боків до зарум’янювання.
Порада. Замість вершкового масла можна взяти рослинна, але воно повинно бути рафінованим.
На дріжджах
Оладки, в яких як розпушувач використовують дріжджі, на фото нагадують пампушки, так високо вони піднімаються на сковорідці.
Рецепт включає наступний набір продуктів:
- 1 скл. сметани;
- 0,5 скл. молока;
- 6-8 ст. л. борошна (з гіркою);
- 0,5 скл. цукру;
- дрібка солі;
- 1 ч. Л. сухих дріжджів.
Готують оладки на сметані з дріжджами так:
- Молоко трохи підігрівають, змішують з цукром, 1 ст. л. муки і додають дріжджі. Залишають на 20 хв до початку активного бродіння. Помітити процес можна по з’явився бульбашок.
- У підійшла опару досипають решту борошна і кисломолочний продукт. Ретельно перемішують, щоб не утворилося грудочок.
- Коли є бажання зробити страву більш здобним, в рецепт додають 2 яйця. Борошно в цьому випадку сиплять до потрібної консистенції. Розігрівають сковорідку і на середньому вогні обсмажують оладки з обох боків до утворення рум’янцю.
Порада. Оладки виходять більш якісними, коли замість сухих дріжджів використовують пресовані. У перерахунку 1 ч.л дорівнює шматочку в 10 р
З кислинкою
Іноді трапляється так, що наявна в холодильнику сметана виявляється кислим. Такий продукт і викинути шкода, і є несмачно. Чудовий вихід – оладки.
Для приготування потрібно:
- 0,5 л кислої сметани;
- 2 скл. борошна;
- 1 яйце;
- 1 ч. Л. солі;
- 0,5 ч. Л. соди;
- 5 ст. л. цукру;
- ванільний цукор або ванілін.
Готують пишні оладки так:
- У глибокій ємності змішують кислу сметану, сіль, цукор, яйця, соду. Для аромату додають щіпку ваніліну або ванільного цукру.
- Отриману суміш інгредієнтів збивають віночком.
- Поступово додають просіяне борошно.
- Залишається тільки розігріти сковорідку з олією і обсмажити оладки.
Увага! Сметана повинна бути тільки трішки кислим. Не можна вживати в їжу давній, уже прогірклий продукт.
Подавати на стіл такі оладки краще всього зі згущеним молоком або фруктовим джемом.
З яблуком
Яблучно-сметанні оладки відрізняються цікавою кислинкою і фруктовим ароматом. До всіх достоїнств таке блюдо малокалорійні і дуже корисно.
Для яблучно-сметанного варіанту потрібно взяти:
- 400 г борошна;
- 1 скл. цукру;
- 1 скл. сметани;
- 1 яблуко (краще кислого, ароматного сорту);
- 2 яйця;
- 0, 5 ч.л соди;
- дрібка солі.
Дотримуючись наступної інструкції, готують такі оладки на сметані за півгодини:
- Яблуко очищають від шкірки.
- Підготовлений фрукт натирають на крупній тертці.
- Окремо змішують сметану з яйцями.
- Додають цукор і соду.
- Потроху вводять борошно. Розмішують вінчиком.
- У вийшло рідке тісто викладають терте яблуко.
- Підсмажують оладки з яблуком точно так же, як і в попередніх рецептах.
Порада. З фруктовими добавками можна експериментувати нескінченно. Підійдуть банани, груші, персики і т.д.
Оладки – нехитре, смачна страва, яке можна подавати на стіл протягом всього дня. З кавою і згущеним молоком – до сніданку, з компотом – як обідній десерт, з чаєм і джемом – до вечері.
А який рецепт оладок Ваш улюблений?