Багато любителів «тихого полювання» обходять говорушки стороною, так як серед них є неїстівні і навіть отруйні різновиди. Однак говорушку сіру або димчасту, яка є їстівною, можна назвати легко впізнаваним представником цього сімейства. Ці гриби досить смачні, великі за розмірами і як би самі просяться в руки. Найчастіше вони виявляються в кошиках вже досвідчених грибників. Початківцям ж краще спочатку уважно розглянути фото цих представників грибного царства з різних ракурсів і детально вивчити їх опис, щоб уникнути випадкових помилок при зборі.
Опис
Клітоцибе сіра є пластинчастим грибом. Відноситься до сімейства рядовкових і роду говорушек. Вважається грибом умовно-їстівних, тобто вимагає попередньої підготовки перед вживанням в їжу. Є у неї і інші назви – це говорушка димчата або димчасто-сіра. Називають її також і рядовка димчастої.
Капелюшок говорушки сірої велика і м’ясиста. В діаметрі вона зазвичай буває близько 5-15 см, але іноді може досягати до 20-22 см. Краї її підігнуті, але з віком вони частіше розправляються, а в центрі капелюшки з’являється горбок. Поверхня шкірки матова і бархатиста, у молодого гриба більш липка. Колір може варіюватися від сіро-попелястого до більш темного з коричневим відтінком, з країв зазвичай світліше. У дощову погоду капелюшок стає темніше.
Клітоцибе
Пластинки спочатку білі, потім набувають жовтувато-кремового відтінку. Споровий порошок білуватого кольору. Ніжка цієї говорушки до 4-8 см у висоту. Вона світліше капелюшки, досить товста і м’ясиста, до основи розширюється.
Поширення
Цей гриб досить широко поширений в помірній кліматичній зоні. Зустрічається в лісах змішаного і хвойного типу з переважанням їли, з якої утворює мікоризу. Харчується деревиною, яка вже почала розкладатися, беручи участь таким чином в її переробці. Часто можна зустріти його на просіках, галявинах, біля хмизу, в місцях вирубки дерев. Поодинці зростає рідко, частіше з’являється досить великими групами, утворюючи ряди і кола.
Увага! М’якоть говорушки димчастої пухка і легко вбирає в себе з навколишнього середовища різні шкідливі для людини речовини. Тому збирати її потрібно виключно в чистих місцях, подалі від доріг, промислових підприємств і звалищ.
Період плодоношення
Збирати говорушку сіру дуже приємно. Вона добре помітна в лісі і як би сама йде в руки грибника. Цього різновиду говорушек властивий незвичайний і дуже приємний фруктово-квітковий аромат, ніж вона легко відрізняється від інших грибів, схожих на неї зовні.
Ніжка гриба досить жорстка
Для нормального плодоношення говорушку необхідна досить висока вологість. Тому з’являється вона тільки після достатньої кількості дощів. У сухі ж роки її можна зустріти вкрай рідко. Зростає з серпня і до пізньої осені, але більш рясно – з вересня і до середини жовтня. При наявності сприятливих погодних умов період плодоношення розтягується до середини або кінця листопада.
Особливості приготування і застосування в кулінарії
Важливо не тільки не помилитися при зборі грибів і уникнути отруєнь неїстівними або отруйними екземплярами, а й знати, як правильно готувати ті або інші дари лісу. Особливо це стосується умовно-їстівних грибів, які сирими або належним чином не підготовленими ніколи не вживаються.
Були відомі випадки отруєнь цієї говорушку, тому потрібно звернути увагу на деякі особливості її приготування:
- небажано використовувати вже переросли гриби, краще брати для приготування страв молоді екземпляри;
- ніжка у говорушки жестковатая, краще відразу зрізати її, використовуючи тільки капелюшок;
- попереднє відварювання (20-30 хвилин) є обов’язковим. Часу на таку підготовку жаліти не потрібно, адже цим можна уникнути випадкових отруєнь;
- говорушки дуже сильно уварюються, тому це потрібно враховувати при розрахунку необхідної кількості грибів при приготуванні страв;
- після відварювання говорушек їм потрібно ще і додаткова термічна обробка.
Порада. Відвар від говорушек надалі не використовують. Краще його просто вилити.
Клітоцибе сіра застосовується для приготування різноманітних страв. А за основу можна взяти практично будь-який рецепт, де в якості одного з інгредієнтів виступають гриби. Можна її смажити, солити, маринувати і заготовляти на зиму в сушеному вигляді. Цей гриб додають в супи, готують з них другі страви, використовують в якості начинок для пирогів і інших видів випічки. Добре поєднується говорушка з м’ясом, крупами, різними овочами.
Гриби з овочами і рисом
Для приготування цієї страви на 1 кг говорушек потрібно взяти 1 л м’ясного бульйону, 200 г рису, 100 г сиру твердих сортів, 200 г помідорів, 100 г зеленого горошку, по 2 штуки ріпчастої цибулі та болгарського перцю, 2-3 зубчики часнику, свіжу зелень петрушки, трохи вершкового масла і рослинного для обсмажування, спеції, сіль.
приготування:
- Відварити гриби, відкинути їх на друшляк, трохи посолити і обсмажити в сковороді на олії.
- Лук з часником порізати, обсмажити окремо в іншій сковороді, після чого з’єднати їх з грибами і згасити всі разом близько 5-7 хвилин.
- Потім вміст сковороди перемістити в каструлю, додати рис і залити бульйоном. Після туди ж покласти зелений горошок і порізані будь-яким способом томати і перець. Все це варити до тих пір, поки не буде готовий рис.
- Коли страва вже буде готово, додати в каструлю тертий сир, свіжу петрушку, вершкове масло і спеції.
Є безліч і інших рецептів грибних страв, в яких говорушка прекрасно підійде в якості основного інгредієнта. Потрібно тільки навчитися правильно визначати її серед лісових дарів і не забувати про попереднє відварювання.