Практично неможливо знайти сад, в якому не було хоча б кількох кущів смородини. І хоча першість серед видів міцно утримує чорна, дуже багато садівників із задоволенням вирощують і білу смородину. Відмінність білої смородини не тільки в кольорі, але і в смаку. Тому і різноманітність рецептів для заготовок на зиму з ягід цієї смородини не поступається ні в чому смородині червоної. Варення і желе володіють чудовим смаком і відрізняються незвичайним бурштиновим кольором.
Про користь ягоди
Ягода ця цінна високим вмістом вітамінів, цукрів і органічних кислот. Не варто забувати про каліе і залозі, які так необхідні для судин і серця. Характерною рисою білих плодів є високий вміст пектину, який благотворно впливає на кров, і допомагає вивести солі важких металів з організму.
Біла смородина не менше корисна, ніж червона або чорна
Компот з білої смородини
Готувати такий компот дуже просто. Для початку необхідно промити ягоду. Можна очистити її від плодоніжок, а можна і цілими пензликами покласти в банки, злегка струшуючи їх, щоб ягоди уплотнились. Підготувати сироп. На 3 кг смородини необхідно 1 літр води і 0,5 кг цукру (кількість цукру можна змінювати за смаком). Цукор всипати в воду, довести до повного розчинення і прокип’ятити кілька хвилин. Сироп охолодити до кімнатної температури і влити в банки з ягодами. Банки закрити і простерилізувати у киплячій воді 3-4 хвилини. Якщо ви хочете додати в компот трохи кольору, можна всипати туди жменю плодів шипшини, чорної смородини або вишні.
Компот з білої смородини має гарний бурштиновий колір
Варення з білої смородини
Варення готується не складніше компоту. На 1 кг ягід знадобиться 1-1,2 кг цукру. Ягоди потрібно відокремити від плодоніжки, вимити і просушити, розклавши на паперові серветки або рушники. Засипати смородину цукром в пропорціях ст. цукру на ст. ягід. Надіслати в холодне місце на 7-8 годин. В решту цукру влити два 2 ст. чистої води і довести до кипіння. У киплячий сироп додати зацукровані ягоди і варити на малому вогні до тих пір, поки ягоди не стануть прозорими. Варення закатати в стерилізовані банки.
Щоб заготовка добре зберігалася, ретельно помийте Смородинка і видаліть плодоніжки
Є вітаміни не тільки корисно, але й смачно. Порадувати взимку дітей можна незвичайними цукатами з білої смородини.
Рецепт приготування цукатів
- Підготувати 1 кг ягід. Промити, відокремити від плодоніжок.
- У 1,2 кг цукру влити 300 мл води і поставити на вогонь. Прокіпять сироп протягом п’яти хвилин, потім процідити через марлю, складену в декілька шарів, і знову довести до кипіння. Всипати ягоди в киплячий сироп, кип’ятити п’ять хвилин, після чого прибрати з вогню і залишити на 10 годин.
- З плином часу поставити на вогонь, довести до кипіння і варити до готовності.
- Киплячим вилити на друшляк і залишити на кілька годин, щоб сироп повністю стек, а ягоди охололи. Отриманий сироп можна закатати по банкам в якості варення. Для приготування цукатів він більше не потрібен.
- Блюдо присипати цукром і розкласти на нього ягоди гірками, кожна гірка по 10-12 ягід. Поставити в духовку і сушити при температурі 40 градусів близько трьох годин.
- Дістати ягоди і скачати в кульки, присипати цукром і повторно відправити в духовку на три години при 40 градусах.
- Щоб до зими цукати ще не були висушені, їх можна закатати в стерильні банки.
Сироп готовий, коли цукор в ньому остаточно розчинився
Вино з білої смородини
У той час поки дітлахи знаходяться в очікуванні смачних цукатів, їх батьків може зацікавити рецепт вина з білої смородини.
На 10 літрів вина знадобиться:
- 4 літри соку смородини;
- 2,4 кг цукру;
- 4,5 л води;
- 1 л горілки.
Ягоди ретельно перебрати, видалити гілочки і зіпсовані плоди. Промити, обсушити і віджати сік. У сік всипати 1,6 кг цукру і прибрати в прохолодне місце на 10 днів.
Вино з білої смородини – це справжній десерт: ароматний, з тонким смаком
Коли час вийшло, необхідний проспиртовані вино. Для цього додають горілку в співвідношенні один до десяти. Дати провину настоятися ще 5-7 днів.
Цукор, що додати в вино, ретельно змішати і розлити по пляшках, які після щільно закрити і прибрати на зберігання в прохолодне місце. Через два-три місяці вино можна подавати до столу.
Ароматне порічкове желе
Не менш популярним у діточок і дорослих взимку стане желе з білої смородини. Секрет цього рецепта в тому, що готується воно практично без цукру. На один літр соку потрібно не більше 0,25 ст. цукру.
Плоди промити і розім’яти. Отриману ягідну кашку на малому вогні варити п’ять хвилин. Відкинути на друшляк і розтираючи кашку дерев’яною ложкою зцідити сік. Всипати в отриманий сік цукор і прокип’ятити чверть години. Желе готове, залишилося тільки закатати його в простерилізованих тару і укутати. Ну а в решту ягідні вичавки можна додати трохи цукру і проварити п’ять хвилин. До ранку у вас буде відмінний компот.
Рецепт мармеладу з білої смородини
Мармелад люблять все, тим більше, коли він приготований вдома за перевіреним рецептом, без хімічних добавок і домішок.
Мармелад з смородини зберігає в собі всю користь свіжих ягід. Ваші діти будуть в захваті!
Порядок приготування десерту на зиму:
- Влити на дно каструлі 2 столові ложки води, додати 1 кг ягід і варити їх до повного розм’якшення.
- Отриману масу протерти через сито, перемішати з цукром (2,5 ст.) І варити до готовності. Перевіряйте готовність по краплині: вона не повинна розтікатися по тарілці.
- Готовий мармелад розлийте по формах і залиште застигати. Обваляйте в цукрі і зберігайте в закритих банках в холодному місці.
Порада. Ще один спосіб заготівлі білої смородини без цукру – маринована смородина. Так-так, може бути комусь це здасться дивним, але приготовлена за цим рецептом смородина відмінно підійде до м’яса і птиці. Хочете здивувати рідних і близьких – обов’язково підготуйте це на зиму.
Маринована смородина і соус до різних видів м’яса
У стерилізовані літрові банки розкласти по 5 горошин перцю, 10 гвоздик і щіпці кориці. Смородину помити і просушити прям на гілочках. Скласти в банки по «плічка». Для більш щільного укладання баночки можна злегка струшувати. Закип’ятити маринад. На 1 літр води потрібно 150 мл яблучного оцту і 0,5 кг цукру. Киплячий маринад влити в банки, банки поставити стерилізувати 5 хвилин з моменту закипання в них рідини. Закатати кришками.
Здивуйте близьких незвичайними соусами зі смородини до других страв
Крім маринованої смородини ідеально до м’яса підійде і соус, яким теж варто запастися на зиму. Рецепт соусу дуже простий:
- на 300 г смородини взяти по 100 г кропу і часнику;
- подрібнити все це за допомогою блендера або м’ясорубки;
- додати 50 г цукру і довести до кипіння;
- соус можна їсти відразу після охолодження або закатати в банки на зиму.
Як заморозити або висушити смородину
Безумовними лідерами за корисності залишаються заморожені і сушені ягоди. Адже вони, на відміну від інших способів заготовки на зиму, чи не піддаються термічній обробці.
Сушать смородину так само як і будь-які інші ягоди. Розкладають одним шаром на деко, застелене пергаментом, так щоб ягідки не могли підсохнути не тільки зверху, але і з боків, і залишають в духовці при температурі 40-60 градусів. Дверцята духовки закривати не потрібно. Через дві години перевірте, якщо ягідки не злипалися в руці, значить смородина готова. Зберігати сушені ягоди потрібно в щільно закритих банках.
Заморожуйте ягоди, виклавши їх рівним шаром на деко
Заморозити смородину можна двома способами: у вигляді пюре з цукром і без цукру цільними ягодами.
Для першого способу перекрутити ягоди через м’ясорубку або подрібніть за допомогою блендера, змішайте з цукром за смаком, розкладіть по формах і приберіть в морозилку. Отримані заморожені таблетки можна скласти в один контейнер. Є таке пюре можна навіть в якості морозива.
Увага! Заморожені ягоди ніколи не можна піддавати повторному заморожуванню – якість продукту знизиться.
Другий спосіб передбачає заморозку без цукру – цілими ягідками. Для цього ягоди потрібно розкласти на дошку в один шар, так щоб вони не злиплися між собою і поставити в морозилку. Коли ягідки замерзнуть, їх необхідно зсипати в пластиковий контейнер або в пакет.
З заморожених будь-яким з цих спосіб ягід можна варити компоти, робити коктейлі, навіть коли на вулиці люта зима і за вікнами мете хуртовина. Та й чи так страшна зима, коли ваші полки в коморі і холодильнику наповнені баночками літа з солодким запахом смородини?
Джем з білої смородини: відео
Заготовки на зиму з білої смородини: фото