Що можна сказати про форму ягоди винограду

У XXI столітті на ринках і на виноградниках зустрічається велика кількість різних сортів винограду. У такій ситуації важливо вміти розрізняти виноград за основними ознаками. Важливою складовою виноградного рослини є грона і плоди, через них він такий популярний і затребуваний.

Різноманітність форм ягід

Різноманітність форм і кольорів ягід приголомшливе

Кожен сорт має ряд характерних ознак, поєднання які робить його унікальним і неповторним. Одним з основних характерних ознак служить форма ягід.

Важливість зовнішнього вигляду плодів обумовлена ​​не тільки тим, що їх особливості дозволяють розрізняти сорти. Форма винограду в поєднанні з розміром і кольором робить його таким привабливим і досконалим, з естетичної точки зору. Виходячи з важливості питання форми ягід, варто детально підійти до його розгляду: визначити які виділяють види, способи їх визначення і їх значення.

Форма ягоди як елемент сортової приналежності

Плоди винограду мають різноманітні класифікаційні відмінності. Ягоди певних сортів розрізняються за розміром, формою і забарвленням.

Форма – стійкий ознака плодів, який визначається співвідношенням довжини і ширини, знаходженням розширеної частини, загальними обрисами бічних сторін і пупка плода.

Формові, розмірні і колірні ознаки ягід є основою при виділенні великих природних груп сортів по географічній і екологічної градації. Подовжені, великі, светлоокрашенние плоди характерні для групи сортів з переважним походженням зі східних регіонів. Для групи західних регіонів характерні округлі чорні плоди невеликого або середнього розміру.

Класифікація ягід винограду

Класифікація ягід винограду: 1 – сплюснута; 2 – округла, 3 – овальна; 4 – яйцеподібна; 5 – довгаста; 6 – довга; 7 – з перехопленням; 8 – притуплена; 9 – соскоподібні; 10 – загострена, 11 – вигнута

При знайомстві із загальною характеристикою будь-якого виноградного сорту обов’язковим параметром плодів є їх форма. Вона, в поєднанні з іншими ознаками, допомагає виноградарям і досвідченим покупцям, визначити сортову приналежність. Форма ягід сильно впливає на загальну привабливість винограду, на її зручність вживання в їжу.

З цієї причини ця ознака, поряд з розміром, вагою і смаком, важливий в селекції, при виведенні нових гібридних сортів.

Селекціонери намагаються домогтися правильних і гармонійних обрисів плодів винограду.

Круглі ягоди

Круглі ягоди – сорт Совіньон

Класифікації ягід за формою

Відмінності ягід за зовнішнім виглядом і контурах стали підставою створення досить великої кількості різноманітних класифікаційних списків. Вони є в найбільших працях вчених-селекціонерів, їх включають в загальні нормативні документи по виноградарству, виноградарі-аматори створюють і використовують їх в спрощеному і зручному для побутового використання вигляді.

Сьогодні в світі не існує уніфікованої і єдиної класифікації ягід винограду по формовим ознаками.

Округла форма ягід

Округла форма ягід – сорт кишмиш Юпітер

Незважаючи на це, виділяються основні загальноприйняті форми, до яких можуть додаватися додаткові види в різних класифікаціях.

Найпоширенішими видами ягід за цією ознакою можна назвати наступні:

  • Круглі, округлі (Аліготе, Каберне Савиньон).
  • Майже круглі (Іршаі Олівер).
  • Овальні (Восторг, Сенсо, Королева виноградників).
  • Яйцеподібні (Кишмиш №342, Аркадія, Карабурну).

Вальна форма ягід

Овальна форма ягід – сорт Кармакод

Багато авторитетні фахівці в області виноградарства і досвідчені селекціонери пропонують і використовують свої класифікації. Так можна відзначити загальновизнане в Росії поділ на формові види ягід по М.А. Лазаревському (відомий радянський учений, селекціонер і біолог винограду). Його класифікація поділяє плоди на наступні види:

  1. Сплюснуті (Копчак).
  2. Округлі.
  3. Овальні (Страшенский, Талісман, Лора; Елегант сверхранний – овально-сосковидного форма).
  4. Довгасті (Кодрянка, Плевен).
  5. Довгі (Дамські пальчики).
  6. Яйцеподібні і обернено (Хусейна білий – оберненояйцевидна форма).
  7. З гострим кінчиком і зі слабо притупленим кінчиком (Красуня – з гострим кінчиком, Німранг – плоский кінчик).
  8. З перехопленням.
  9. Слабо і сильно вигнуті (Диво – серповидна форма).

Довгаста форма ягід

Довгаста форма ягід – сорт Ювілей Новочеркаська

Часто в цю класифікацію додається ряд інших обрисів:

  • з опуклими сторонами;
  • циліндрична;
  • соскоподібні;
  • загострена;
  • притуплена;
  • правильної форми;
  • серповидная;
  • одностороння.

Загострена форма ягід

Загострена форма ягід – сорт Мускат річний

У кожній країні існують свої стандарти, в яких описані всі основні поняття і характеристики в області виноградарства. У стандартах ряду країн наводиться класифікація за формою. Так, ситуація з Державним стандартом України, в якому виділяються такі види ягід винограду по формовому ознакою:

  • Сплющені.
  • Злегка сплющені.
  • Округлі.
  • Злегка овальні.
  • Яйцеподібні, яйцеподібні з тупим кінчиком і обернено.
  • Подовжені (циліндричні).
  • Подовжено-овальні.
  • Асиметричні.

Притуплена форма ягід

Притуплена форма ягід – сорт Аркадія

Якість ягід і сорт рослини визначається встановленням форми в поєднанні з розмірними характеристиками.

За розмірами виділяють наступні види ягід винограду:

  • Дрібні – до 13 мм (Сапераві Північний, Альбільо кримський).
  • Середні – від 13 до 18 мм (Шасла, Матяш Янош).
  • Великі – від 18 до 23 мм (Сенсо).
  • Надмірно великі – від 23 мм (Карабурну, Кардинал).

Яйцеподібна форма ягід

Яйцеподібна форма ягід – сорт Монарх

З точки зору споживчої цінності, інтерес представляють тільки великі за розміром плоди (35-40 мм).

Доведено, що споживач і покупець не оцінює і не набуває ягоди розміром менше 30 мм.

Правила визначення форми

При визначенні форми ягід застосовуються розмірні характеристики. Так, найпростіше визначаються округлі параметри, у них довжина від подушечки на ніжці до пупка і ширина в частині з найбільшою шириною рівні між собою. У витягнутих ягід довжина значно перевищує ширину.

довгі ягоди

Довгі ягоди винограду Юліан

Овальними вважаються плоди з наступними пропорціями форми – довжина помітно, але незначно перевищує ширину.

Довгасті ягоди, як і витягнуті, в довжину значно перевищують ширину. У довгих плодів довжина в кілька разів перевищує ширину. У сплюснених ягід довжина трохи менше ширини.

При овальних, круглих, довгастих і інших близьких формах, ягода має розширення в центральній частині. Якщо максимальне розширення «зрушено» в бік кінчика або ніжки, ягода відноситься до яйцевидної в першому випадку або до оберненояйцевидної в другому випадку. Характеристика «яйцеподібні» часто змішується з параметрами округлості (яйцеподібна з перехопленням, довгасто-оберненояйцеподібні і т. Д.). Таким способом вдається максимально точно описати форму.

Дуже довгі ягоди

Дуже довгі ягоди – сорт Фінгер манікюр

Плоди з перехопленням мають овальну форму з невеликим звуженням – нагадує талію, перехоплену поясом – в районі центру плода. Однобокі і серповидні форми ягід визначаються, коли одна зі сторін плода розвинена набагато сильніше інший (однобокі) або навіть утворюється увігнутість (серповидна). Простіше визначити приналежність зі специфічними формовий ознаками.

Форма ягід у одного і того ж сорту винограду може сильно варіюватися.

Ягоди з перехопленням

Ягоди з перехопленням сорт оригінал

З цієї причини в точних описах робляться «розмиті» формулювання: ягода округла з відхиленням до сплюснених. Для того щоб визначити обриси плодів конкретного куща необхідно взяти кілька грон і на око визначити, ягід якої форми більше в кількісному відношенні.

Форма винограду на кущі часто залежить від того, яка кількість насіння зав’язалося: якщо 1-2, то ягоди вийдуть овальними або довгастими; 3-4, то округлі.

Дуже довгі вигнуті

Дуже довгі вигнуті ягоди – сорт Журавушка

Широкий розвиток аматорської селекції і зростання популярності вирощування гібридних сортів, які раніше були маловідомі, призводить до виникнення великої кількості складнощів і спірних ситуацій. У таких випадках велику роль відіграють встановлені властивості і ознаки, до яких відноситься і форма плодів.