Останнім часом в середовищі виноградарів сформувалася тенденція до пошуку нових, молодих гібридних сортів. Складається враження, що старі форми були поганими і низької якості. Але в дійсності це не так. Є досить багато «старих» сортів винограду, які мають чудові властивості і характеристиками. Серед них особливе місце займає гібрид Страшенский. Результат професійної діяльності селекціонерів Радянського Союзу, він уже кілька десятків років радує виноградарів і покупців гронами великих розмірів і соковитою, смачною ягодою.
Грона Страшенського на кущі
Детальний опис винограду Страшенский допоможе виявити його переваги і недоліки, а також дізнатися особливості догляду, які стануть в нагоді на ділянці.
Характеристика сорту
Страшенский – гібридний сорт столового винограду, отриманого під час професійної селекції в Молдавському НІІВіВ. Головна заслуга в отриманні сорти відводиться ведучому селекціонерові організації М.С. Журавльов. Страшенский – продукт складної багаторівневої селекції, де використовувалося чотири батьківські форми (Дружба х Катта-Курган х Додрелябі, з подальшим схрещуванням отриманого гібрида з Мускат де Сен-Вальє). Активно використовується ще одна назва сорту – Консул. Сорт вирощується вже більше чотирьох десятків років, що дозволяє мати всю необхідну інформацію для опису властивостей і характеристик. Областями активного вирощування винограду є Молдова, південь України і Росії.
Кущ Страшенського з урожаєм на третій рік
Поряд з сортами Кеша, Зміна, Беруінца, Страшенский відноситься до винограду, здатному давати врожай, грона якого можуть досягати великих розмірів по вазі (до 5-6 кг).
Розглянутий сорт відрізняється і довжиною грона. Вона у нього одна з найдовших, середньої є довжина 50 см.
Рекорд по розмірному вирощування Консула належить одному з радгоспів Краснодарського краю, де були отримані грона довжиною понад 70 см і вагою перевищує 7 кг.
Вага середньої грона Страшенського
Опис основних характеристик сорту:
По термінах дозрівання належить до середньопізніх видам (Молдова), до середніх (Ставропольський край). Вегетативний термін становить від 130 до 160 діб, різниця варіюється в залежності від місць обробітку. На терміни дозрівання впливає не тільки регіон, а й рівень навантаження на кущі. Плоди дозрівають в період з двадцятих чисел серпня до двадцятих чисел вересня. Високі показники визрівання, до 80%.
Оптимальне навантаження на кущ, за даними Молдавського НІІВіВ, становить 60 очок. Але російські виноградарі відзначають, що при навантаженні в 40-60 очок дозрівання відбувається з порушеннями: визріває багато грон, які неправильно формуються (надлишкова рихлість, напівпорожні гребені, нерівномірне дозрівання ягід, поганий смак і неякісний зовнішній вигляд).
Оптимальною називається навантаження в 20 очок. Отримання великого і якісного врожаю вимагає проведення заходів пасинкообразованія.
Лист Страшенського дуже великий
Листя великі, мають округлу форму з 3-5 лопатями середнього розсічення. Краї листя опущені вниз. За зовнішнім виглядом листя – сітчасто-зморшкуваті з густими щетинками опушения на задній частині.
Кущ відрізняється сильною або середньої рослость. Висота лози досягає двох метрів. Кожен втечу здатний нести грона вагою до 1,2 кг. Якщо враховувати середні показники грона, оптимальної виглядає схема – один втечу = одна гроно.
Визрівання лози хороше.
Квітки рівень опиляемості високий. Період цвітіння супроводжується виділенням приємного аромату. Урожай можна очікувати на другий сезон після висадки. При грамотному догляді врожайність можна довести до 30 кг з куща. У промислових масштабах Консул дозволяє отримувати близько 250 центнерів врожаю з гектара.
Кущ Страшенського зростає високим
Середні показники стійкості до засух.
Низька зимостійкість. Середні зимові температури повинні триматися на рівні не нижче мінус 15 градусів. Окремі кущі здатні витримати короткочасні заморозки до мінус 25 градусів.
Практично не уражується філоксерою і павутинним кліщем. Рівень імунітету до гнилі і мілдью – середній. Низький імунітет до оїдіуму і сірої гнилі.
Повільне накопичення цукру, дозволяє знизити негативний вплив птахів і ос. Вони загрожують винограду тільки в період дозрівання, тобто з середини серпня.
Особливості догляду
Високі показники рослість Консула вимагають особливої уваги при виборі простору для висадки, грамотного розрахунку відстаней. Оптимальний спосіб висадки – рядами. Проміжки між ними повинні рівнятися 2,5-3 м. Вільний простір між кожною рослиною в ряду не менше 2 м. Глибина посадочного поглиблення не повинно бути менше 60 см. Немає конкретних вказівок і рекомендацій по предпочитаемому якості грунтів, тобто, Страшенский добре відчуває себе на всіх ділянках придатних для вирощування винограду.
Саджанець винограду Страшенский
У період з десятого до двадцятого травня за досягненні пагонами розмірів в 50-60 см потрібно зробити процедуру прищипування через міжвузля від верхнього суцвіття.
Такі заходи дозволяють загальмувати зростання, що не задерев’яніти паросткам, сформувати пасинки біля основи основної лози. Ці пасинки дають необхідний обсяг листя для отримання якісного врожаю основних пагонів. Така процедура носить назву пасинкообразованіе. На сформованих пасинках не утворюються грона, але їх активно використовують для розмноження в якості міцних і здорових живців (діаметр 6-8 мм, зимостійкі очі). Прищипування дозволяє вирівняти ступінь розвитку всіх грон, підтягнути відстають у дозріванні. Це впливає на поліпшення товарного виду винограду, згладжує терміни дозрівання та збору врожаю.
Розміри грона Страшенського
В якості ефективного засобу збереження властивостей при нерівномірному визрівання плодів використовується поступовий збір грон у міру їх дозрівання.
Так, досягається регулювання навантаження на кущ і перерозподіл ресурсів. При проведенні заходів обрізки необхідно враховувати розмірність грона, високі показники визрівання і врожайності. Надмірне обрізання серйозно підвищить навантаження, що позначиться на якості врожаю. В період формування і дозрівання рекомендується видалити до 1/3 грона, для збалансованого дозрівання. У випадках, коли дозрівання «пускається на самоплив» і не вживаються заходи по Прищипування і обрізання дозрівання ягід супроводжується растрескиванием.
Низька ступінь стійкості до оїдіуму і сірої гнилі вимагає застосування профілактичних заходів обприскування. Досить проводити 3-4 обробки в сезон:
- первинну – на початку травня;
- останню – за 30-40 діб до можливого настання періоду збору врожаю;
- інші – з рівними інтервалами.
Сигнальна (перша) гроно Страшенського
В якості засобів боротьби з оїдіумом використовуються сірковмісні препарати (колоїдна сірка, Тіовіт Джет, Кумулюс ДФ, Топаз, Скор, Хорус). Для боротьби з сірою гниллю ефективні контактні фунгіциди – опустила і роврала. Поразка сірою гниллю зростає при затягуванні строків збору врожаю. Уникнути захворювання можна шляхом своєчасного зняття стиглих грон.
Опис способів протидії птахам і осам:
- Устаткування спеціальних сітчастих навісів і мішечків на грона.
- Виявлення та руйнування осиних гнізд в небезпечній близькості від місць висадки.
- Застосування солодких приманок.
- Установка звукових відлякувачів птахів і класичних городніх опудал.
Відзначається відмінні властивості приживлюваності і сумісності при щепленні до підщепи сортів СО-4 (поширений підщепних сорт європейського винограду з високим ступенем приживлюваності і стійкості до поразок і кліматичних впливів) і Кобер 5 ББ (ще один поширений виноградний підщепа). При грамотній підготовці сорт винограду Страшенский відрізняється позитивними властивостями вкорінення живцями і саджанцями.
Захист від ос і птахів мішками
Консул не любить нестачі вологи.
Досвідчені виноградарі виробляють полив щотижня до повного визрівання врожаю. Після збору інтенсивність поливу знижують. Недостатній полив в жарку погоду часто стає причиною поразки рослини оїдіумом.
Плоди
Опис характерних властивостей грона і ягід:
- Грона мають вагу – 1,2-1,5 кг. Кисті відрізняються великою довжиною – до 0,5 м. Середня рихлість грона.
- Ягода дуже велика. Розмір: від 2,6 х 2,5 см до 3,1 х 2,7 см. Середня маса – 8 м
Вага ягоди Страшенського
- Форма плодів – овальна або округла.
- Колір – темно-фіолетовий, чорний.
- М’якоть м’ясиста з досить великим вміст соку. Плоди покриті густим пруіновим нальотом. Шкірочка тонка, на смакові властивості і відчуття при вживанні в їжу не впливає.
- Високий вміст цукру з помірними показниками кислотності.
- Смак без вишукувань, але гармонійний. З точки зору, дегустаційних параметрів смак ягоди оцінюється дуже високо – 8 балів з 10.
- Не підлягає тривалому зберіганню і транспортування на значні відстані. У випадках неправильного догляду та вологої погоди пагони схильні до розтріскування.
Вирощується виноград Страшенский для вживання в свіжому вигляді. Також Консул придатний для консервування та маринування.