Значення параметра врожайності винограду з куща

Кожен сорт винограду має певний перелік основних характеристик. Ключовим фактором, що визначає якість сорту, є його врожайність. Параметри можливого отримання плодів певної ваги з куща або з одиниці площі активно використовуються для вибору відповідних сортів винограду.

урожай винограду

Ключовий фактор якості сорту винограду – його врожайність

Але якщо задуматися, в питаннях врожайності не все так просто і зрозуміло. Ця характеристика умовна, вона залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх факторів. І тільки дотримання всіх цих факторів, дозволить домогтися високої врожайності винограду. Що ж включає в себе поняття врожайності, від яких чинників вона залежить і як домогтися її максимальних показників – всі ці питання необхідні для детального розгляду.

Урожайність як характеристика винограду

Урожайність є основною сортовий характеристикою винограду. В описах будь-якого сорту можна зустріти параметр, який відносить виноград до певного класифікаційного категорії. Класифікація сортів винограду по врожайності включає наступні категорії:

  • низьковрожайних;
  • середній врожайності;
  • високоврожайний.

Часто можна зустріти інформацію, де врожайність винограду оцінюється в кілограмах з куща. Але це не зовсім вірна оцінка якості обсягів плодоношення. За правилами виноградарства врожайність оцінюється в кілограмах з квадратного метра. Прив’язка робиться до площі харчування куща, як ключового параметра, що впливає на розмір урожаю. Дані в кілограмах з куща наводяться для зручності розрахунків. Така оцінка дозволяє оцінити розмір одержуваних ягід кожному виноградарю без використання спеціальних розрахунків. При вказівці цифри 30 кг з куща, стає зрозуміло, який урожай можна чекати і скільки кущів необхідно для отримання потрібного результату. Людину без досвіду або початківця виноградаря, цифри 30 кг з кв. м. або 3 тонни з 1 га, можуть поставити в скрутне становище при оцінці врожайності.

Дозрілі виноградні грона

За правилами виноградарства врожайність оцінюється в кілограмах з квадратного метра

Виходячи з площі харчування куща, використовується наступна класифікація врожайності винограду:

  1. Маловрожайні сорти – з 2-4 кв. м. площі харчування дають до 5 кг плодів з куща.
  2. Среднеурожайний – від 5 до 8 кг.
  3. Врожайні – від 8 до 10 кг.
  4. Високоврожайні – від 10-12 кг.

При використанні великих площ (промислове вирощування винограду) вимірювання робляться в центнерах (тоннах) з га (гектара площі). 10 тонн з 1 га (1 кг з 1 кв. М.) В промислових масштабах є показником високої врожайності. При порівнянні з аматорськими «вимогами» – ці показники дуже малі. Любитель при хорошому догляді за кущем домагається показників в 3-5 кг. В сучасних умовах на спеціалізованих плантаціях промислового вирощування винограду показники врожайності доведені до рівня 120-150 центнерів з 1 га.

На аматорському рівні, самі плодовиті сорти дозволяють отримувати до 350-400 центнерів з 1 га. Середній показник тут дорівнює 200 центнерів з 1 га.

Врожайність залежить від кількості пагонів, суцвіть на них, ваги грон на одиницю площі. Чим більше живильна площа для розвитку коренів і старше кущ, тим більших показників по врожайності він сягатиме при належному рівні догляду. Зростання врожайності спостерігається протягом перших 8-9 років плодоношення куща. Після чого настає період стагнації і поступового зниження показників плодоношення, поки не буде вироблено омолодження наземної частини куща.

Варто розуміти, що висока врожайність з одного куща (часто наводяться цифри в 100 кг з однієї рослини) не завжди відображає об’єктивну картину і не є оптимальним варіантом для всіх. Урожай такої ваги можна досягти тільки за дуже великого і розрослося куща, який досяг віку не менше 6-8 років. Тут наочно демонструється користь і невипадковість прив’язки оцінки врожайності до живильної площі. На ділянці, який займає рослина з врожайністю в 100 кг можна спокійно посадити два куща, причому в сукупності вони будуть давати врожай в 1 центнер в більш ранньому віці. Тобто краще посадити два куща і отримати 100 кг врожаю через 5 років, ніж мати один і чекати такої врожайності 8 років тільки заради великих чисел для статистики.

грона винограду

Висока врожайність з одного куща не завжди відображає об’єктивну картину

Рослость і навантаження на кущ

Крім самого поняття врожайності, на якість врожаю впливають інші параметри характеристик сорту. Так, високі врожаї можна одержувати тільки з сортів, для яких характерна сильна рослость. Якщо ви зустріли опис сорту, для якого характерні одночасно висока врожайність і низький ступінь рослість, варто з настороженістю ставитися до достовірності таких даних. Швидше за все, якийсь із двох параметрів не відповідає дійсності. Оптимальний показник рослість від 25 кг грон на кущу. Але тут потрібно дивитися на показники характерні для конкретного сорту.

Урожайність нерозривно пов’язана з рівнем навантаження на кущ. Тобто кожна рослина має нести оптимальну кількість грон, яке воно може забезпечити «харчуванням» в повному обсязі. Для цього коренева система винограду повинна бути достатньою стосовно поверхневої частини. Дисбаланс в сторону «надземної» частини куща за рахунок великої кількості сформованих грон, призводить до перевантаженості куща, коли він не може в повному обсязі забезпечити всі ділянки потрібною кількістю поживних речовин. Це призводить до зниження врожайності, горошенія ягід, уразливості до хворобливих поразок. Протягом всього сезону розвиваються і формуються плоди повинні забезпечуватися всіма необхідними речовинами та елементами.

Для кожного сорту винограду визначений усереднений обсяг оптимального навантаження на кущ, тобто, відомі дані, скільки грон потрібно куща для нормального росту і розвитку. Для того щоб уникнути перевантаженості куща періодично проводяться заходи по їх обрізку. Вона проводиться два рази за сезон: навесні і восени. Восени на лозі залишається оптимальна кількість очок, з запасом на випадок, якщо частина загине взимку і не розпуститься навесні (2-3 додаткових очка на стрілці). Навесні і влітку, навантаження коригується за рахунок видалення зайвих суцвіть.

Норма навантаження на кущ визначається двома способами:

  • за допомогою складних формул;
  • за допомогою практичних спостережень.

Стиглі грона білого винограду

Урожайність нерозривно пов’язана з рівнем навантаження на кущ

Перший спосіб визначення навантаження актуальний для наукових інститутів, любителю досить складно отримати точні дані з його допомогою. Досвідчені виноградарі визначають навантаження шляхом спостережень за станом лоз на кущі. Якщо в попередній сезон лози розвинулися тонкими, з недостатніми по довжині міжвузля і великою кількістю дрібних грон, кущ був перевантажений, на ньому було збережено багато пагонів і грон. З урахуванням цих спостережень проводиться коригування – зменшується кількість пагонів і грон. Навпаки, якщо междоузлия мали значну довжину (від 12 до 15 см), а лоза розвинулася в діаметрі більше 12 см, такий кущ недовантажений, що вимагає зменшення обсягів зрізання пагонів і суцвіть. При першому плодоносінні молодого винограду залишається 5-6 суцвіть, для визначення ступеня навантаження вибраного сорту.

Фактори, що впливають на врожайність

При виборі відповідного сорту коштує в першу чергу дивитися на клас врожайності. Але він не завжди грає визначальну роль на практиці. Урожайність може змінюватися під впливом безлічі інших чинників. Які ж чинники впливають на врожайність:

  1. Достатність світла і тепла. Під час висадки кущів в низинах, на північних схилах, на затінених ділянках, виноград може бути позбавлений необхідної кількості світла. Цей факт неодмінно позначиться на врожайності. Теплолюбність винограду впливає на обсяги плодоношення в ще більш значною мірою. Грунт і повітря повинні прогрівати до оптимальних температур для конкретного сорту винограду, щоб він давав очікуваний обсяг плодів належної якості. Оптимальною для виноградних кущів є температура ґрунту в + 28-32 градуси.
  2. Забезпеченість необхідною кількістю вологи. Варто уникати як недостатню кількість вологи, так і її надлишку. Обидві ситуації позначаться на обсягах врожаю.
  3. Забезпеченість всім комплексом поживних речовин і мікроелементів.
  4. Захищеність від шкідників і відсутність хвороботворних поразок.
  5. Грамотний догляд за кущами (систематична і своєчасна обрізка, формування і т. Д.).
  6. Укриття на зиму, захист від заморозків.
  7. Дотримання відстаней між кущами і рядами. Чим більше вільного простору «виділено» куща, тим більші його перспективи високої врожайності.