Ондатра: опис тварини, харчова і промислова цінність

Ондатра – промисловий мисливський вид ссавців. Цінна своєю міцною шкіркою. М’ясо також придатне до споживання. У деяких країнах його навіть подають на стіл в якості делікатесної страви. Гризун дуже плідний і добре освоїться в нових умовах. При безконтрольному поширенні ондатра шкодить сільськогосподарським угіддям і стає переносником хвороб, небезпечних для людини і домашніх тварин. Фото і опис допоможуть виявити і зловити звіра, а також розібратися, наскільки безпечно його м’ясо.

Опис і характеристики тваринного

Рід ондатр належить до підродини полівок. В Євразію цього полуводного гризуна завезли з Північної Америки, де він був широко поширений. Інші імена – ондатра та водяний кролик. Ондатра адаптована для вирощування в приватних господарствах. У дикому вигляді будує житло у вигляді нір і надводних «хаток» в невеликих водоймах, там же видобуває прожиток. Звірятко шкодить сільськогосподарським іригаційних споруд.

Увага! Тривалість життя ондатри в неволі – до 10 років. У природі гризун живе не довше 3-х.

Характеристики ондатри адаптовані еволюцією для успішного пересування під водою:

  • тіло – щільне, з короткою шиєю;
  • довжина тулуба – 23-36 см;
  • задні лапи мають плавальними перетинками;
  • хвіст покритий рідкісними волосками і лусочками, має невеликий гребінь подовжених волосинок на нижній частині;
  • довжина хвоста – до 28 см;

ондатра в природі

  • голова тупомордая, маленька по відношенню до тіла;
  • очі дрібні, вушні раковини майже цілком заховані в хутро;
  • щелепу пристосована для харчування під водою;
  • маса – 1-1,5 кг, максимум до 1,8 кг.

Промислова цінність мускусною щури

Хутро – головне надбання ондатри. Він складається з м’якого підшерстя і жорстких остьовіволосся. Забарвлення поступово переходить з темно-коричневого або навіть чорного кольору на спині і лапах до світлих відтінків черевця. Влітку все тіло стає світліше. Хутро гризуна густий і пишний, має високу водонепроникність.

Увага! Ондатра – велика чистюля. Тварина регулярно розчісує і змащує шкурку своїм жиром. Від цього вона лисніє і відливає на сонці.

Шкурки ондатри затребувані серед виробників шуб, зимових головних уборів, комірів та інших елементів одягу. Матеріал схожий на дорогі різновиди хутра, при цьому легкий і теплий. Головний мінус – такий одяг не буде відрізнятися довговічністю. До 4-5-го сезону волоски почнуть масово випадати, шкурки затруться і втратять декоративний вигляд. Але бажаючих носити шуби з ондатри все одно багато. Вартість таких предметів гардероба в рази менше, ніж у елітних аналогів, тому модники просто замінюють зношену шапку або шубку нової.

як виглядає ондатра

Ондатра в кулінарії

До харчових якостях ондатри може скластися упереджене ставлення. Насправді це тварина не брудне і має мало спільного зі своїми далекими дрібнішими родичами – звичайними щурами і мишами. Охайність проявляється не тільки по відношенню до хутра:

  1. Ондатра пристосована харчуватися практично цілком рослинним кормом.
  2. Тваринна їжа в раціоні виду – молюски, комахи, дрібна рибка і ні в якому разі не відходи або падаль.

М’ясо цього ссавця за смаком схоже на кролятину і качатину. У приготуванні досить стандартних типів термічної обробки. Але перед відправкою ондатри на плиту або в духовку важливо правильно видалити мускусні околоанальной залози. Вони виділяють смердючу рідину, яка зіпсує смак готового м’яса.

Порада. Не засмучуйтеся, якщо ви приготували гризуна разом з залозами. Ситуацію виправить замочування м’яса в декількох водах протягом 3-5 годин.

М’ясо ондатри вважається дієтичним з усім що випливають списком корисних якостей. Добре засвоюється людським організмом і жир. Правда, він має низьку температуру плавлення і до кінця звичайної готування тане без сліду. Окремо жир не використовують в кулінарії, але застосовують для лікувальних розтирань.

водоплавний гризун

Полювання на водяного кролика

В умовах приватного подвір’я ондатру вирощують в просторих вольєрах, клітках або в огороджених водоймах. Гризуни невибагливі до їжі. Їм досить різноманітною рослинної їжі. Розведення тварин на шкурки вважається рентабельним бізнесом.

Полювати на ондатру за законом можна цілий рік. Навесні і майже весь теплий період вона линяє, а найбільш якісний хутро отримують взимку. Напівводного гризуна ловлять в капкани або відстрілюють зі зброї. Зробити це досить просто, оскільки звір неповороткий і мало пильний. У ондатри багато природних ворогів серед лісових, водних мешканців і навіть птахів. Цей фактор обмежує популяцію мускусною щури, незважаючи на її високу плодючість, швидкий розвиток молодняку ​​і здатність до адаптації в нових кліматичних умовах.

Порада. Ондатру варто ловити тільки на суші. У воді вона набагато швидше і спритнішим. Гризун швидко і глибоко пірнає. Він здатний залишатися під водою до 15 хв.

Водяний кролик мало показується на очі в світлий час доби. Оптимальний час полювання на нього – ніч. Правда, навесні в шлюбний період звіра можна зустріти і вдень. Ондатра – дивна тварина, не схоже на інших гризунів. Розведення і мисливський промисел на нього є вигідними справами. Крім того, ондатра може стати смачним і незвичайним дієтичним блюдом на вашому столі.

Ондатра: відео