Відомості про енергетичну цінність продуктів дуже важливі для людей, охочих стати стрункішою. Щоб почався процес схуднення, рекомендується зменшити щоденне число кілокалорій на 500 одиниць. Овочі містять всі необхідні поживні і корисні речовини у вигляді мінералів і вітамінів, а також клітковину і мають низьку калорійність.
Запечені кабачки найменш калорійні
Калорійність сирого кабачка
Кабачок є різновидом гарбуза звичайного. Цей низькокалорійний овоч довгастої форми зелено-жовтих і білих відтінків придбав статус дієтичного продукту. Його можна їсти і в сирому вигляді, в салатах, але в основному прийнято вживати в їжу після теплової обробки. Кабачки не тільки гасять і смажать, роблять ікру, використовують як гарнір до різних страв, але і використовують для різноманітних салатів, маринують, фарширують і навіть кладуть в компот.
Найбільшою користю володіють запечені кабачки, найменшою – смажені.
Компот з кабачків – смачне, але висококалорійне блюдо
100 грамів сирого кабачка містять всього лише 24 ккал, жир в цьому дивовижному овоче відсутня.
Глікемічний індекс його досить низький, всього-то 15. Це говорить про те, що кабачок практично не впливає на кількість цукру в крові, що робить його ідеальним продуктом для схильних до повноти людей.
Цікаво з’ясувати, скільки калорій в шинку, приготованому за різними методами.
Калорійність вареного і смаженого кабачка
Просто зварений в каструлі або пароварці, цей овоч не всім подобається, так як він має нейтральний смак. Але без додавання інших продуктів він є рекордсменом серед низькокалорійних страв. Блюдо з нього містить всього до 25 ккал в 100 грамах продукту. Калорійність кабачків залишається практично однаковою як в сирому, так і у вареному вигляді.
Смажені кабачки – самі калорійний варіант
При смаженні цей овоч вбирає майже весь жир, тому страва стає калорійним.
Улюблена з дитинства більшістю людей кабачкова ікра є смачну, легку закуску з варених або смажених кабачків. В такому блюді калорійність збільшується за рахунок використання масла. Цей показник залежить від методу обробки овоча. Світла ікра зроблена з варених кабачків і містить приблизно 70 ккал на 100 грам, а смажені надають продукту темний відтінок і містять до 95 ккал. Адже один грам жиру має енергетичну цінність в 9 кілокалорій на 100 грам. Ці показники відповідають ікрі, приготовленої в домашніх умовах.
Кабачкова ікра – улюблене блюдо з дитинства
У промислово виготовленому продукті може бути присутнім ще й цукор, ще більше збільшує показник калорійності.
Калорійність тушкованого кабачка
Калорійність кабачків в тушкованому вигляді трохи вище варених і становить близько 80 ккал на 100 грам. Але ця цифра залежить від способу приготування. Чим більше додається таких інгредієнтів, як картопля, масло і борошно, тим вище стає показник калорійності страви з тушкованих кабачків.
Кабачок, запечений з овочами – дієтичне блюдо
Рецепт низькокалорійного страви з кабачка
Є рецепт повноцінного дієтичного страви з кабачків. Використання фольги дозволяє приготувати по-справжньому корисну і низькокалорійну їжу. Запечені в фользі кабачки зберігають практично всі вітаміни і мікроелементи.
Складові:
- молодий кабачок;
- спеції;
- сік лимона.
Овоч нарізається на тонкі скибочки у вигляді гуртків. Їх потрібно розкласти на фользі, присипати спеціями за смаком і додати сік лимона. Зверху слід прикрити фольгою. Залишилося запекти кабачок в духовці на середньому вогні. Цей овоч не вимагає тривалої термічної обробки, швидке приготування зберігає в ньому максимум корисних речовин. Через 20 хвилин готову страву можна виймати. Людина, що стежить за фігурою, може сміливо приступати до трапези, адже в запеченому шинку міститься тільки 30 ккал на 100 грам.
Підготовка кабачків до запікання
Легко засвоювані і багаті корисними речовинами, вони можуть бути присутніми щодня як в дорослому раціоні, так і в дитячому.
Низька калорійність кабачків і відмінні смакові якості роблять цей овоч бажаним гостем на столі.
В день його можна спокійно з’їдати до півтора кілограмів. Є обмеження тільки для людей, які страждають на захворювання нирок. Приготований кабачок, тушкований, смажений або запечений, залишає відчуття насичення, приносить користь організму, і абсолютно не впливаючи на фігуру.