Особливості винограду Фуршетний

Виноградний сорт Фуршетний виведений штучним шляхом на основі сортів «Подарунок Запоріжжю» і «Кубань». Авторство належить В. Загорулько. «Фуршет», його і так називають, увібрав в себе кращі якості сортів-донорів. Він відрізняється високою врожайністю, має хороші смакові характеристики і стійкий до транспортування. У реалізацію виноград Фуршетний надійшов у 2008 році.

Цей вид розлучається в виноградниках інтенсивного типу, але і користується популярністю серед виноградарів-любителів.

Розберемося, у чому полягають основні характеристики сорту, і як правильно доглядати за «фуршетних», щоб отримати хороший урожай.

Виноград сорту Фуршетний

Виноград сорту Фуршетний – стандартна гроно

Сортові особливості

Виноград виду «Фуршетний» відноситься до среднелетнему сорту. Початок збору врожаю випадає на середину серпня. Термін дозрівання становить від 115 до 125 днів, в залежності від погодних умов. Сорт характеризується великими кущами і хорошим розвитком пагонів. На 1м2 в середньому припадає 14 гілок виноградної лози.

Вид має двостатеві тип цвітіння, що дає високі показники запилення і позитивно впливає на рівень врожаю.

Перевага сорту полягає в великих плодах. Зрілі ягоди мають темно-синій колір. Виноградини мають овальну форму і великі розміри. Вага однієї ягоди становить 8-12 гр, вага грона досягає до 800 гр. Зрілі плоди покриті тонким шаром воскового нальоту, що забезпечує їм додатковий захист від пошкоджень. На смак ягоди солодкі, м’якоть середньої щільності, має легкий присмак родзинок і шовковиці. Виноградна шкірка не товста, з’їдається. Ягоди щільні, грона легко витримують транспортування, ягоди не тріскаються навіть в сезон дощів. При правильному догляді з трирічного куща можна зібрати до 20 кг виноградних плодів.

Сорт має відмінні смакові якості, тому переважно вживається в свіжому вигляді.

сигнальна гроно

Сигнальна гроно на другий рік в Підмосков’ї

Сорт виведений відносно недавно, деякі його особливості ще знаходяться на стадії вивчення. Не до кінця досліджений імунітет сорти до рослинних хвороб, а також його стійкість до морозів. Згідно з результатами досліджень, які відомі на даний момент, «Фуршет» має середній рівень імунітету до мілдью і оїдіуму, витримує мінусові температури до 22 градусів. Даних про розвиток «фуршетних» в регіонах з більш низькими температурами поки немає.

розміри ягід

Розміри ягід фуршетний

Поради виноградарям

За 5-бальною шкалою стійкість сорту до мілдью і оїдіуму оцінена експертами в 3 бали. Це свідчить про те, що сорт потребує регулярного догляду та додаткового захисту від рослинних хвороб. Неправильна посадка і обрізка негативно позначається на врожайності. Наші поради допоможуть початківцям виноградарям уникнути помилок в розведенні виноградної лози.

кущ фуршетний

Кущ фуршетний на другий рік

  • У посадці виноградної лози підготуйтеся заздалегідь. Посадочні ями виройте як мінімум за місяць до передбачуваної посадки.
  • Прослідкуйте, щоб на ділянці не було застою грунтових вод, щоб територія була добре освітлюватися, сорт любить сонце і погано розвивається в тіні.
  • Сорт «Фуршетний», він же «Фуршет» має властивість швидко розростатися. Кущі висаджувати один від одного потрібно на відстані як мінімум 3х3 м. Для цього сорту переважно використовується віялова бесштамбовиє Формування куща.
  • З приходом тепла коренева система починає активну роботу, відбувається швидкий процес вбирання корінням води і подача її до деревини. Через рани на лозу вода може проступати назовні. Щоб запобігти «плач» виноградної лози, обрізку проводите до настання теплої погоди.
  • Передбачте систему зрошення для виноградника. У посушливі сезони додатковий полив врятує ваш урожай.
  • При посадці виноградника продумайте систему опори. Додаткова установка направить зростання лози в вертикальному напрямку.

урожайність сорту

Урожайність сорту Фуршетний

В процесі догляду за виноградом «Фуршет» особливу увагу приділіть котируванні. Цей процес має на увазі усунення пробилися крізь землю коренів і очищення кори.

Стару кору треба знімати, щоб дозволити лозі «дихати» і дати можливість вирости новому захисному шару. Видалити кору ви можете руками чи спеціальною залізною щіткою, будьте обережні, щоб не завдати шкоди деревині.

Сорт «Фуршет» не відрізняється стійкою імунною системою, є ризик ураження його рослинними хворобами. Щоб цьому запобігти, навесні підгодуєте виноградник мінеральними добривами. Підживлення вносите до розкриття кущів. Якщо восени ви удобрювали грунт гноєм, то навесні від біодобавок краще утриматися. Після внесення мінеральних добрив, виноградник потрібно добре полити. Разом з водою корисні речовини надійдуть в кореневу систему. Зволожений грунт тримайте в рихлому стані, щоб був доступ повітря.