Мигдаль – надзвичайно корисний кісточкових плід. Він отримав величезну популярність по всьому світу завдяки своїм смаковим якостям, високому вмісту корисних речовин в ядрах. Їх активно використовують для приготування кондитерських виробів, в кулінарії і косметологічної промисловості. Мигдаль є цінним джерелом рослинного білка і відмінно замінює їжу тваринного походження вегетаріанцям і людям, що страждають від алергії на тваринний білок.
Мигдаль дає цінні та поживні горіхи
Щоб отримати якісний мигдальний горіх, потрібно знати, як і коли його збирати. У різних місцевостях врожай встигає в різний час. Період збору мигдалю залежить від характеристик того чи іншого сорту, погодних умов.
Регіони вирощування
Насправді мигдаль не є горіхом. Він відноситься до кісточкових деревах, це близький родич персиків і слив. Те, що називають горіхом, є серцевиною кісточки плоду. Вона покрита малосочная оксамитовим околоплодником, який виконує захисні функції, оберігаючи кісточку від несприятливих погодних умов. Розрізняють мигдалеві дерева і чагарники, все залежить від місця і умов їх зростання.
Зустріти мигдаль можна лише в місцях з теплим кліматом. Це теплолюбна рослина важко переносить холодні зими, часто гине через них. Грунт грає важливу роль у вирощуванні мигдальних дерев. Вони вважають за краще суглинок, але прекрасно себе почувають на кам'янистій та родючості грунту.
Зібрати мигдаль в період його дозрівання можна в Криму, Краснодарському краї, Закарпатті, Середньої Азії, Канарських островах, Південній Америці. Там росте безліч сортів з різними за якістю і смаку плодами, коливаються і терміни їх дозрівання. Мигдаль буває з солодким і гірким ядерцем.
Дозрівання мигдалю
Цвітіння рослини доводиться на середину квітня. В цей час мигдаль повністю покривається тисячами рожевих квіток з чудовим ароматом. Чим раніше настало весняне потепління, тим раніше він зацвітає. Від погодних умов час дозрівання плодів може значно змінюватися.
Горіх дозріває з кінця липня по вересень. Через кілька тижнів після дозрівання першого плода їх можна збирати. На острові Пальма (La Palma) в серпні влаштовується свято в честь цієї події.
Залежно від сорту терміни дозрівання горіхів можуть трохи відрізнятися:
- Сорт Мілас відрізняється скоростиглістю і відмінними смаковими якостями плодів. Перші горішки можна зібрати вже 20-25 липня. Вони прекрасно зберігаються протягом декількох років, якщо їх правильно просушити і зберігати.
- Сорт Приморський – гібрид, він дає досить великі солодкі горіхи. Цвітіння настає лише в кінці травня, і дозрівають плоди теж пізно. Горіх збирають в середині вересня. Якщо літо холодне, то врожаю доведеться чекати до перших чисел жовтня.
- Сорт Нікітінський 62 дозріває в серпні. Цей середньостиглий сорт має дуже великі і м'ясисті горіхи, покриті шорсткою шкіркою. Цей мигдаль відрізняється високою врожайністю: з однієї рослини можна зібрати 10-14 кг горіхів.
- Сорт Десертний відноситься до пізніх. Незважаючи на те що прибирання можна проводити в сивині вересня, вже в серпні на чагарнику є виспевшіе плоди. Недружнє дозрівання врожаю значно ускладнює його збір, але це компенсується винятковими смаковими характеристиками горіхів.
- Сорт Ялтинський дуже масляниста. Його використовують для отримання мигдалевої олії, марципану. Дерево регулярно і рясно плодоносить, але боїться різких перепад температур, чому часто хворіє і гине. Плоди дозрівають в липні і легко піддаються механізованої збірці.
Існують також степові види мигдалю, квітучі через кілька тижнів після пізньостиглих сортів. Їх вирощують в декоративних цілях, а ось плоди, які достигають у вересні, вживати в їжу не можна. У них міститься величезна кількість токсичної синильної кислоти.
Деякі сорти мигдалю піддаються механізованої збірці
Які горіхи потрібно збирати
Нескладно зрозуміти, що мигдаль уже дозрів. У серпні майже всі мигдалеві дерева скидають листя. Це робиться для скорочення витрати води і поживних речовин на листя. Всі свої сили мигдаль пускає на визрівання плодів.
Коли навколоплідної оболонка підсихає і відкривається, можна збирати урожай. Якщо погода в останні кілька тижнів перед збиранням була дощовою, околоплодники намертво прилипають до шкаралупи мигдалевого горішка. Після збирання їх замочують на кілька годин в теплій воді і вручну прибирають зайве, після цього горішки ретельно просушують.
У дозрілого мигдалевого горіха ядерце білого кольору з коричневою шкіркою, щільна текстура. Водянисті ядра говорять про те, сто урожай ще не доспів.
Коли навколоплідної оболонка розкривається, мигдаль можна збирати
Обробка горіхів
Після того як урожай був зібраний, мигдальні горіхи необхідно звільнити від шкаралупи і просушити. Робити це потрібно відразу після того, як горішки встигають, інакше ядро може прогіркнути і стати несмачним.
Раніше звільнення ядер від шкарлупок виробляли вручну, але це займало багато часу. Зараз для цього використовують орехорушкі. У них засипають урожай зібраного мигдалю, а на виході мають розділені ядра і осколки шкаралупи. Такі апарати значно спрощують переробку мигдалевого горіха.
Далі ядра проходять сортування. Їх поділяють по:
- розміром;
- цілісності оболонки;
- якості.
Так мигдальні горішки розподіляють для майбутньої переробки. Сорти, що достигають пізніше всіх, використовуються для отримання мигдалевої олії, а макуха йде в їжу худобі.