Цікаві рецепти домашніх заготовок з вишні на зиму

zagotovki-iz-vishni-na-zimu-1Про вишні можна сказати одне – ця соковита стигла ягода немов проситься на обідній стіл. У цій приємною на смак садової культури, безсумнівно, є маса шанувальників, і спеціально для шанувальників ягоди ми підготували кращі рецепти заготовки з вишні на зиму, розглянемо як готувати варення, джем і компот, з різними варіантами консервації – заморозка, стерилізація та інші.

Трохи про смак і користь

Відзначимо відразу, що вишня – чудова основа для домашньої консервації. Варення з цієї ягоди виходить насиченим і в міру тягучим; компоти, завдяки кислинки, чудово втамовують спрагу в спекотний день; а плоди стиглої вишні у власному соку – це справжній скарб для господинь, які люблять домашню випічку. З неї також роблять апетитні джеми і варення, ягода відмінно заморожується, при розморожуванні виглядає так, немов її тільки що зірвали з дерева. При консервації нерідко вишня поєднується з іншими плодами (наприклад, малиною або смородиною), що надає заготівлі особливу пікантність і яскравий, незабутній смак.

як зварити варення з вишніНайароматніші варення виходять саме з вишні

Втім, плоди вишні (як звичайної, так і повстяної) відомі не тільки своїм смаком, а й величезною користю. Виявляється, вітамінів в ній міститься на порядок більше, ніж в черешні:

  • близько 10 органічних кислот (молочна, бурштинова, яблучна, лимонна);
  • калій, магній, залізо, мідь;
  • пектин;
  • вітаміни С, РР, А.

І це зовсім не повний перелік, саме тому щоденне вживання ягоди цілюще впливає на людину. Перш за все позитивний ефект спостерігається з боку серцево-судинної системи, садові культура зміцнює нервову систему, стимулює травлення, допомагає уникнути анемії і буде особливо корисна тим, хто страждає поганим апетитом. Загалом, не ягода – а знахідка!

заготовка з вишні своїми рукамиВишню можна закривати усіма можливими способами: варення, джем, повидло, мармелад, компот, сік і багато іншого

Насолодитися смаком свіжих фруктів можна в літній період, а ось взимку доведеться обмежитися замороженими ягодами, насиченими компотами, солодкими млинцями з густим варенням і пирогами з вишні, заготовленої у власному соку. Абсолютно кожен рецепт має свої особливості, але в цілому консервація досить проста і не займає багато часу.

Поради по обробці вишні

Але перед тим як ми поділимося цікавими рецептами консервації зі стерилізацією і без неї, дамо кілька порад щодо зберігання і обробки вишні.

  • Порадада № 1. Оскільки в ягодах міститься сік у великих кількостях, а їх шкірка дуже ніжна, то навіть саме незначне механічне пошкодження здатне зіпсувати товарний вигляд. Тому намагайтеся довго не зберігати ягоду і не транспортувати її на відстані, а відразу після збору врожаю приступити до заготівлі.

правила консервації вишніЗавжди намагайтеся вибирати для заготовки стиглі і свіжі ягоди

  • Рада №2. Вишня збирається з дерева разом з плодоніжками. Тільки так можна гарантувати збереження смаку, тільки так вона не втратить соковитість. Обриваються плодоніжки вже перед консервацією ягоди.
  • Рада №3. Для заготовок на зиму придатні зрілі і целенькие плоди. Якщо в процесі сортування попалася незріла, пошкоджена або злегка підгнила ягода, то її краще прибрати.

Чудове варення з вишні – спосіб №1

Справедливо відзначимо, що варення, будучи найпоширенішим ласощами з вишні, приваблює своїм солодкувато-кисленьким смаком і неповторним ароматом. Зрештою, це просто дуже красиво і апетитно: акуратні ягідки в густому сиропі ніби просяться на блюдце.

як зробити варення з вишніВарення з вишні можна варити декількома способами

Для приготування цього десерту потрібно вишня (2 кг), цукор (3 кг) і вода (500 мл).

Відсортовані і промиті плоди злегка просушують, а все плодоніжки видаляються. Озброївшись ручної машинкою, потрібно вийняти кісточки. Якщо такого спеціального пристосування під вашою рукою не виявилося, то цілком згодиться звичайна шпилька для волосся. Підготовлені таким чином ягоди заливаються сиропом, потім варення дають 2 години, щоб воно настоялося. Після чого воно проваривается до готовності.

Увага! Не забувайте про те, що варення потрібно помішувати, а пінку обов’язково знімати!

Густе вишневе варення – спосіб №2

Щоб приготувати ласощі потрібно цукор (2 кг), вода (200-300 мл) і, звичайно ж, вишня (2 кг).

Відсортовану ягоду промивають, злегка підсушують і акуратно видаляють плодоніжки. У ємність наливається вода, перекладається вишня і весь цукор. Вогонь повинен бути маленький, щоб наша ягідка не пригоріла. Закипіла маса забирається з плити і настоюється 12 годин, потім знову ставиться на плиту і кип’ятити вдруге, далі йому знову дають настоятися. Втретє масу потрібно довести до кипіння, але не кип’ятити, а після розподілити по стерилізованих заздалегідь баночках.

як правильно варити варенняВарення під час приготування найкраще помішувати дерев’яною ложкою або лопаткою Рада! Щоб заготовка зберігалася довго і не «вибухнула», закочені баночки потрібно укутати і дати їм постояти. Остившая заготівля забирається в прохолодне місце.

Простий рецепт варення-п’ятихвилинки

Для консервації потрібно цукор (1 кг) і свіжі фрукти (2 кг).

Свіжі фрукти ретельно перебираються, промиваються, видаляються кісточки. Далі вишеньки перекладаються в ємність і пересипаються сахарком. Бажано робити це пошарово! Вишня, пересипана цукром, спочатку повинна постояти години 3, а потім 5-8 хвилин проваритися на плиті.

Увага! Не забувайте весь час помішувати варення!

Закипіла заготівля ополоником розкладається по стерилізованим баночках, закочується і охолоджується. Варення готово!

вишневе варення на зимуЯгода, засипана цукром, повинна постояти кілька годин і пустити сік

Рецепт вишневих цукатів

Для заготівлі незвичайних цукатів знадобиться цукор і свіжі фрукти з розрахунку 1: 2.
Для початку в ємності готується сироп, потім туди поміщаються відсортовані і промиті заздалегідь вишеньки (без кісточок). Ємність знімається з плити і настоюється протягом всієї ночі. Потім сироп зливається, кип’ятиться, знову в нього поміщається ягода і охолоджується. Технологія повторюється кілька разів. Коли на фруктах почнуть утворюватися кристали цукру, можна припинити процес.

цукати з вишні на зимуПриготування цукатів з вишні

Вітаємо, дуже смачні цукати готові! Тепер їх потрібно трохи просушити в духовці і перекласти в пергаментний папір.

Цікавий рецепт джему з м’якоті дині і вишні

Для консервації потрібно цукор (700 г), вишня (500 г), м’якоть дині (300 г), кориця і вишнева горілка (20 г).

Відсортовану ягоду слід ретельно промити, акуратно прибрати плодоніжки і позбутися від кісточок. Вишня перемішується з динею, рясно посипається цукром. а для пікантності смаку додається кориця. Тепер маса повинна настоятися протягом ночі, а вранці ємність поміщають на плиту і проварюють хвилин 5-7. В самому кінці додається вишнева горілка. Готовий джем переливається по стерилізованим баночках і закупорюється.

незвичайні заготовки з вишніПоєднання вишні і дині оцінять всі гурмани

Заготівля з вишневого джему

Для консервації знадобиться цукор і фрукти (1: 1), а також вода (приблизно 200 мл на 1 кг плодів), сік агрусу.

Як завжди, фрукти упорядковано, ретельно промиваються водою. Все плодоніжки і кісточки акуратно видаляються. Вишеньки підварюються, засипаються цукром, і маса проваривается до готовності. В самому кінці додається сік агрусу – він надає желирующее дію. Після чого джем слід знову підварити, розкласти по банках і закупорити.

Порада! Щоб поліпшити смакові якості заготовки і її зовнішній вигляд, можна пропустити фрукти через м’ясорубку. Така фруктова маса уварюється набагато швидше, а консистенція готового джему виходить однорідною. як зробити джем з вишніЧекаємо з вишні чудово доповнить випічку і десерти

Вишневе пюре

Для консервації знадобиться цукор і свіжі фрукти.

Ягода перетирається через ситечко і пересипається цукром (на 3 склянки вишні 1,5 склянки цукру). Маса проваривается 1-1,5 години і розкладається по стерилізованим баночках. Таке вишневе пюре чудово підійде для начинки в рулети і пироги, його можна подати до жаркого або додати в соус.

Простий рецепт вишневого компоту

Для консервації знадобиться вода і цукор (1: 1,5) і, звичайно ж, плоди вишні.

як приготувати вишневий компотВишневий компот

Щоб компот вийшов насиченим і красивим, краще використовувати такий сорт ягід, у якого кісточки відокремлюються максимально легко. Підготовлені баночки заповнюються вишеньками максимально щільно, але в той же час акуратно, щоб ягідки НЕ полопалися. Фрукти поверх заливаються гарячим сиропом або пересипаються цукром (200 г на 1 баночку), і наливається окріп. Потім повні банки ставляться на плиту для стерилізації хвилин на 20. Можна закочувати!

І наостанок відзначимо, що плоди вишні ідеально підходять для консервації на зиму. Яскравий смак і неперевершений аромат зроблять літній настрій навіть в довгий зимовий період. Легкого вам процесу приготування і апетитних заготовок!

Як закрити вишню у власному соку: відео

Заготовки з вишні на зиму: фото

заготовки з вишні на зиму заготовки з вишні на зиму

заготовки з вишні на зиму

заготовки з вишні на зиму заготовки з вишні на зиму

заготовки з вишні на зиму

заготовки з вишні на зиму заготовки з вишні на зиму

заготовки з вишні на зиму