Дягілєва мед – секрети унікального продукту

До корисних продуктів, які мають високими цілющими властивостями, відноситься Дягілєва мед. Джерелом його служить нектар багаторічної рослини, відомого, як дягель лікарський, по-іншому – дудник. Елітний мед привертає багато цілющих властивостей. Він підвищує імунітет, є хорошим адаптогеном, допомагає відновлюватися після затяжних хвороб, стимулює мозкову активність.

Склад, основні характеристики

Дягілєва мед, який є унікальним ласощами, відносять до елітних рідкісним сортам. Він відрізняється вишуканим смаком, неповторним ароматом, насиченим відтінком. Зрілі сорти представлені такими вуглеводами:

  • фруктоза (до 43%);
  • глюкоза (до 37%);
  • мальтоза (близько 4%);
  • сахароза (менше 2%).

Мед, вироблений бджолами з дудника лікарського, багатий вітамінами, мікроелементами, важливими ферментами, антиоксидантами. Він насичений кальцієм, марганцем, залізом, фосфором, магнієм, йодом. У його складі присутні також біогенні стимулятори, фунгіциди, органічні кислоти.

рослина медоносДудник

Основні характеристики медового ласощі з дягелю наступні:

  • в’язка, густа консистенція;
  • тонкі нотки аромату;
  • своєрідний смак з карамелевими відтінками з ледь проявляється гіркуватістю;
  • колірна гамма варіює – від янтарно-жовтої до вохристо-коричневої;
  • кристалізується в виняткових випадках (при попаданні пилку, наприклад);
  • при засахаривании набуває характерну дрібнозернисту структуру.

Енергетична цінність меду сягає 328 ккал.

Увага. При покупці елітного ласощі важливо не нарватися на підробку. Необхідно знати нюанси вибору якісного продукту.

При придбанні справжньою медової продукції з дягелю враховують такі критерії:

  • вартість (справжній продукт буде коштувати дорого);
  • час продажу (не раніше вересня);
  • при стікання з ложки утворюється безперервна тонка нитка;
  • занадто темний колір (вказує на можливе додавання паленого цукру);
  • медове вміст, налите в ложку, не горить.

Корисні властивості, умови зберігання

Джерелом унікального меду є дикий лікарський дягель. Він росте в лісових ярах, в болотистих місцевостях, по берегах річок. Батьківщиною рослини вважають скандинавські країни, звідки воно поширилося в Західну Європу. У Росії дягель зустрічається на Уралі, Північному Кавказі, в Західному Сибіру. Насичений корисними речовинами продукт, який бджоли отримують з пилку зонтичного рослини, цілюще впливає на організм людини.

сорти меду

Дягілєва сорт меду – комора корисних елементів, благотворно впливають на організм, він:

  • тонізує;
  • зміцнює захисні сили;
  • демонструє протизапальні, противірусні властивості;
  • покращує регенерацію клітин;
  • підвищує працездатність;
  • знімає спазми шлунково-кишкового тракту;
  • діє як антидепресант.

Мед, зібраний з нектару лікарського дягеля, може зберігатися тривалий час. Важлива умова збереження – правильна тара. Оптимальним варіантом стане скляна або керамічний посуд, щільна пластикова кришка. Окислення меду може сприяти металева тара. Бажано не залишати в банку ложку навіть на короткий термін.

Відповідне місце зберігання – прохолодне темне приміщення: температура в ньому не повинна перевищувати 20 °. Не рекомендується тримати мед на сонці. Слід уникати зайвого охолодження продукту.

Показання до застосування, протипоказання

Продукт широко використовується в народній медицині при різних недугах. Показання до його застосування:

  • хвороби дихальної системи (трахеїти, ларингіти, бронхіти, фарингіти);
  • патології серцево-судинної системи (гіпер-, гіпотонія, атеросклероз, дистрофія міокарда);

темний мед

  • захворювання шлунково-кишкового тракту (коліти, ентерити, ферментативна недостатність);
  • шкірні проблеми (трофічні виразки, екземи);
  • патологічні зміни слизової рота (запальні гінгівіти, стоматити, афтозні ураження).

Увага. Мед з лікарського дягеля є алергеном: його не слід приймати при підвищеній чутливості до бджільницьких продуктів.

Незважаючи на високу біологічну цінність меду з рослини дягель, в деяких випадках його не рекомендують застосовувати. Від його використання краще відмовитися при таких хворобах, як:

  • діабет (підвищена концентрація легкозасвоюваних вуглеводів завдасть шкоди здоров’ю пацієнта);
  • різні алергічні захворювання;
  • ожиріння (медовий продукт внесе додаткові калорії в раціон страждає надмірною вагою).

вибір меду

Солодке природні ласощі слід з обережністю вносити в меню годуючим матерям. При безперечну користь продукту, що відновлює сили, він може стати алергеном для немовляти.

Унікальний Дягілєва мед стане відмінним доповненням звичного раціону, збагачуючи організм корисними речовинами, допомагаючи протистояти багатьом хворобам.

Рідкий мед з дягелю: відео