Сорти фундука відрізняються достатком і відмінністю форм, багато вчених-селекціонерів довгі роки працювали над їх виведенням.
Фундук Московський рубін – морозостійкий сорт
Ці рослини популярні не тільки через калорійних і великих плодів, а й завдяки декоративним властивостям: багато сортів відрізняються червоним листям, зеленіють восени. Висаджені по краях плантації рослини – універсальна живопліт, що захищає від яскравого сонця.
Культивування фундука
Дикий вид ліщини невибагливий і росте в багатьох природних зонах: від степів до тайги. Плоди ліщини раніше збирали в заростях, потім почали проріджувати кущі, залишати рослини з найбільшими і смачними плодами. Згодом шляхом відбору були виведені нові сорти.
Ця рослина в північних широтах називають лісовим горіхом, ліщиною, а на півдні поширена назва «фундук». Саме в цих широтах він вперше став вирощуватися як культура, і за його новими сортами закріпилася така назва. Зараз фундуком називають всі види ліщини, які вирощуються на плантаціях, хоча спочатку ця назва використовували для ліщини з великими плодами.
Фундук з давніх часів вирощували на півдні Росії, України, на кавказькому узбережжі, Казахстані, Киргизії. Для цих районів селекціонери вивели сорти фундука, люблячі тепло. Фундук Шедевр, виведений із суміші сортів Північно-Кавказького походження, відрізняється скороплодностью і високою врожайністю. Вирощується в північно-лісостепової частини України і має відмінний смак.
В акліматизації фундука на початку ХХ століття високих результатів досяг І. Мічурін.
Фундук Шедевр – високоврожайний сорт
Гібрид фундука
Фундук Московський рубін – гібрид, виведений селекціонером Р. Кудряшовою в 1957 році. Дослідження проводилася в Азербайджані, орехосовхозе «Закатальский». За основу був узятий сорт Ноттингемський, що має великі плоди. Для запилення рослин використовувалася пилок сортів №154, 155, 162 і 167, це гібриди, виведені в Московському регіоні академіком Яблоковим.
Рубін – краснолістний сорт, про це легко здогадатися з назви. Більшість нових видів, які виводилися в Московській і Тамбовській області, краснолистние. Вони ростуть там, де в дикому вигляді зустрічається ліщина, т. К. Відрізняються морозостійкістю.
Опис Московського рубіна:
- плоди виведеного сорту крупніше, ніж у материнських видів фундука, їх маса досягає 3,5 г, а об’єм – 5 куб. см;
- листя, плюски і горіхи в червні малинові, темніють з часом;
- в супліддя в середньому 6-8 горіхів, іноді їх кількість досягає 15;
- плюска розміром з горіх, іноді вона довша плода, шкаралупа не товста, донці рівне, без шорсткостей;
- ядро Московського рубіна покрито гладкою, шовковистою оболонкою, дуже ніжне, має неповторний десертний смак, містить близько 60% жирів.
Перераховані характеристики свідчать про гарну акліматизації сорту і прекрасних смакових якостях.
Фундук Московський дає великі горішки
Розмноження фундука
Розмножують рослину наступними способами:
- Вегетативний спосіб (відводками) успішно використовують початківці садівники, молодий пагін від маточного відразу не відокремлюють. На матковій втечу нирка дає новий пагін, а коли його довжина досягає 15 см, його підгортають на 2/3 висоти. Починають підгортання в червні і проводять 3 рази за літо. Молоді саджанці відокремлюють, висаджуючи порізно.
- Насіннєвий метод використовують виключно з метою селекції.
- Метод щеплення не підходить для початківців садівників, т. К. Він вимагає великого досвіду і терпіння. Приживається приблизно 10% живців. Посадковий матеріал (живці) зрізають на початку весни і кладуть на зберігання в прохолодне місце. Щеплення проводять в кінці квітня або початку травня. У отриманого рослини активізується утворення дикої порослі біля коренів, її постійно видаляють. Деякі садівники заглиблюють місце щеплення (до 25 см), це сприяє швидкому утворенню коріння. Відсоток приживлюваності в цьому випадку теж зростає.
Догляд за саджанцями
Обов’язкові умови по догляду за молодими кущами:
- розпушування грунту;
- полив рослини;
- мульчування землі навколо саджанця.
Садівники залишають не більше 8 стовбурів, з часом їх замінюють новими, видаляючи старі. Найкраще обсаджувати ділянку фундуком по периметру, біля будівель або біля паркану, де нові пагони не заважатимуть іншим рослинам і затінювати їх.
Лісовий горіх вимагає гарного грунту і достатньої кількості вологи.
Посадочні ями наповнюють перегноєм, вносять близько 200 г суперфосфату і 100 г сульфату калію.
Кожні 3 роки грунт під кущами удобрюють органікою (10 кг на 1 кв. М). Ранньою весною грунт удобрюють азотними добривами.
Мульчування необхідно молодим саджанців фундука
Формування кущів
Висота рослини в середньому 4 м, але деякі види досягають 7 м. У трирічному віці починають формувати кущ: слабку і невисоку поросль вирізують, залишають 10 сильних пагонів, що ростуть на значній відстані один від одного.
Ще зовсім недавно популярним було многоштамбовое формування утворився куща. Останнім часом все більше користується успіхом і приносить хороший урожай одноштамбовий метод.
У цьому випадку всю поросль вирізують, залишаючи лише один найміцніший ствол. Згодом виходить не кущ, а деревце, яке приносить хороший урожай протягом 15 років.
Дозрівання плодів
На північному заході Росії цей сорт повністю дозріває в середині осені. Рослина потужна, сильноросле, перевищує 4,5 м у висоту. Йому не страшні морози, і він може виступати сортом-обпилювачем. Чагарник усипаний чоловічими пилять сережками (фертильність пилку перевищує 90%). Тому його вважають чудовим обпилювачем серед сортів з червоними листками. Урожай досягає 4 кг з кожного куща. При вирощуванні на півдні сорт зріє набагато пізніше. Універсальними обпилювачами для цього сорту виступають такі сорти фундука:
- Тамбовський пізній;
- Тамбовський ранній;
- фундук первісток.
Первісток внесений до реєстру в 1995 році по чотирьох регіонах колишнього СРСР, в тому числі Північно-Західному.
Фундук Первісток – відмінний запильник
Збір врожаю
У зрілого плода спочатку жовтіє, а пізніше буріє обгортка, горіхи починають обсипатися. Зібрані плоди звільняють від обгортки, їх необхідно грунтовно просушити, т. К. Недосушені горіхи погано зберігаються.
Вологість плодів, готових до зберігання на зиму, не повинна перевищувати 12%. В урожайний рік кожен кущ фундука може дати до 15 кг горіхів.
Боротьба зі шкідниками
Рослина часто валиться наступним шкідників:
- гусениця;
- довгоносик;
- кліщ, що ушкоджує нирки;
- тля;
- щитівка.
Для захисту куща садівники використовують препарат «інтавір». У перший раз деревце обробляють інсектицидом до появи листя, в другій – відразу після їх появи. Перемогти грибкові захворювання можна за допомогою колоїдної сірки. Ефективним в цьому випадку буде і триразова обробка рослини бордоською рідиною.
Значної шкоди плодам завдають жуки-сверлильщики: їх самки проникають в незрілі плоди і відкладають там яйця. Утворилися личинки повністю поїдають зерно.
Препарати «інтавір» добре допомагають від шкідників фундука
Щоб позбутися від різних видів жуків, досить струшувати кущ час від часу. Пошкоджені горіхи разом з личинками опадають, їх збирають і знищують, щоб не дати можливості шкідників розмножуватися.
Тварини і птахи люблять поласувати горіхами (дятли, білки, ореховки), тому їх необхідно відлякувати від ділянок за допомогою лякала і звукових ефектів. Систематичні і чітко сплановані заходи дозволяють уберегти врожай від шкідників і хвороб.
Корисні властивості
Плоди фундука відрізняються високою калорійністю, містять мікроелементи і вітаміни. Їх застосовують для різних цілей:
- в народній медицині з листя і кори чагарнику виготовляють настій і примочки; перший допомагає при варикозі, ревматичних артритах, проблеми з шкірними покривами;
- кора рослини застосовується при малярії, кровотечах всередині організму;
- відварами з кори ліщини в старовину виганяли глистів у маленьких дітей.
Декоративні кущі ліщини прикрасять будь-яку ділянку. Під ними можна посадити цибулинні первоцвіти (крокуси, тюльпани), які встигнуть отцвесті до появи листя.
Смачні і калорійні плоди, декоративність, корисні властивості забезпечують високу популярність Московському рубіну не тільки серед садівників-любителів, а й в харчовій і фармацевтичній промисловості.
Лісові горіхи – популярне ласощі серед дітей і дорослих. Ще за старих часів його використовували при виготовленні солодощів і вживали в їжу.