Представлений в даному огляді сорт помідорів досить рідкісний, колекційний, аматорської селекції. Сорт томата Смугастий шоколад за описом, відгуками і фото цінується за оригінальний окрас плодів і відмінний смак. Кущі досягають висоти близько 1,5 метрів. У Держреєстр сорт поки не включений, тому його можна віднести до розряду рідкісних, ексклюзивних.
Сортові характеристики
Смугастий шоколад характеризується високими, потужними кущами обмеженого типу зростання. Розвиток рослин зупиняється після закладення 6-8 кистей. Листові пластини широкі, «картопляного типу», насиченого зеленого кольору. Суцвіття прості, починають закладатися після 8 листа. У кожному суцвітті зав’язується близько 5 плодів.
Характеристика та опис плодів сорту
Вага плодів 500 грам і більше Середні показники врожайності (при стандартній агротехніці) 8 кг / кв.м Форма плодів приплюснуто-округла Колір смугастий, насичено-червоний з прожилками шоколадного кольору М’якоть щільна, малосеменная, насиченого солодкого смаку з характерним томатним ароматом.
Вирощування розсади
На розсаду Смугастий шоколад сіють у другій половині березня. Перед посівом насіння протягом 30 хвилин витримують в рожевому розчині марганцівки. Така обробка запобігає розвитку грибкових і вірусних захворювань.
Посів здійснюють в досить родючий, легкий грунт. Глибина загортання насіння не повинна перевищувати 0,5 см. Після появи сходів ящики переносять в добре освітлене місце з температурою 22-25 ° C. Більш висока температура не бажана, інакше рослини починають сильно витягуватися. Через 10 днів після сходів розсаду підгодовують комплексним мінеральним добривом. Підживлення вносять по попередньо политій грунті строго під корінь.
Після появи другого справжнього листка сіянці пікірують в просторі ящики або окремі ємності. Після пікіровки розсаду на 2-3 дні притіняють. Через тиждень розпікувати помідори підгодовують універсальним добривом «Для розсади». Подальший догляд за розсадою полягає в періодичних поливах, розпушуванні грунту.
У грунт Смугастий шоколад висаджують в кінці травня. На момент висадки грунт повинен прогрітися як мінімум до +15 ° C. У регіонах з пізньою весною для захисту від зворотних заморозків томатам організовують плівкові укриття.
Підв’язка і формування
Відразу після висадки кущі томата підв’язують до кілків. Також можна спорудити шпалери. Особливостей формування у цього сорту немає. Як і більшість детермінантних томатів його вирощують в 1 або 2 стебла:
- в першому випадку плоди виростають більші,
- у другому – розмір томатів менше, але зростають показники врожайності.
В 1 стебло
Для формування в 1 стебло на рослинах видаляються всі бічні пасинки. Чекати їх відростання не потрібно, вищипування проводять як тільки пасинки досягнуть довжини 3-4 см. Всього за літо проводять 3-4 пасинкування.
Увага! Пасинки вищипують в повному обсязі. При їх видаленні необхідно залишати невеликий пенечек. Це запобігає повторне розвиток пагонів.
У 2 стебла
При формуванні в 2 стебла на кущах залишають 1 добре розвинений пасинок. Надалі на ньому необхідно видаляти всі бічні пагони. Залишений пасинок аналогічно головному стеблу підв’язується до шпалери.
Догляд за рослинами
Протягом вегетаційного періоду томати даного сорту необхідно періодично поливати, розпушувати.
Полив
Кількість поливів безпосередньо залежить від погодних умов. У спекотну посушливу погоду томати поливають щотижня. Землю необхідно промочувати мінімум на 40 см.
Порада! Щоб знизити кількість поливів і прополок, поверхня ґрунту під кущами можна замульчувати шаром соломи, тирси, торфу.
Підживлення
Внесення мінеральних добрив проводять в 2 етапи:
- Через 10 днів після висадки на постійне місце томати підгодовують розчином сечовини з гумату калію. Норму внесення добрив можна знайти на упаковці. Залежно від виробника вона може різнитися.
- Наступна підгодівля проводиться в фазу бутонізації, використовується монофосфат калію. При необхідності його можна замінити іншими добривами фосфорно-калійної групи: суперфосфат, сульфат калію.
Протягом вегетаційного періоду крім мінеральних добрив можна використовувати органіку. Вона особливо корисна при розвитку зеленої маси і в момент утворення зав’язі. В якості органічних добрив можна використовувати:
- зброджених розчин коров’яку;
- пташиний послід;
- зброджених настій кропиви.
Останній варіант найбільш доступний, так як кропива присутній практично на будь-якому садовому або дачній ділянці. Для приготування добрива кропиву щільно набивають в бочку, іншу підходящу ємність. Ємність доверху доливають водою. Коли на поверхні рідини з’являться бульбашки, добриво готове до використання. Перед поливом настій розводять в пропорції 1:10.
Збір врожаю
Збір томатів здійснюють в злегка недостиглому стані. При повному достигання м’якоть помідорів стає дуже м’якою. Плоди описуваного сорту відмінно підходять для вживання в свіжому вигляді, приготування заготовок.
Захист від хвороб
Томат Смугастий шоколад може страждати від ряду захворювань. Велика частина хвороб є наслідком порушення агротехніки.
фітофтора
Широко поширене грибкове захворювання. Від фітофтори страждають багато пасльонові культури. Спори патогена відмінно зимують в грунті і на рослинних рештках. При відсутності обробок фітофтора здатна погубити до 90% всього врожаю.
Для розвитку суперечка необхідна висока вологість, тепло. Їх розвиток починається на листках, потім захворювання починає передаватися від куща до куща. Поширенню суперечка сприяють вітер, дощ, тому патоген може поширюватися навколо на 3-4 кілометри.
На ранній стадії захворювання проявляється темними плямами на поверхні листя. При збереженні підвищеної вологості зі зворотного боку листових пластин починає розвиватися білий наліт. Потім з’являється спороношення і патоген запускає новий цикл поширення.
Боротьба з фітофторою повинна бути комплексною:
- Починати її слід на стадії посіву насіння. Насіннєвий матеріал протруюють в рожевому розчині марганцівки.
- Наступна обробка проводиться після висадки розсади у відкритий грунт. Рослини обробляють медьсодержащими фунгіцидами.
- Третя обробка проводиться в міру необхідності. Наприклад, після тривалих дощів.
Важливе значення при боротьбі з фітофторою має дотримання агротехнічних заходів. Наприклад, своєчасні прополки, знищення рослинних залишків.