Характеристика винограду Мускат Рожевий

Серед технічного винограду, рожеві сорти користуються найкращим попитом у виноробів. В Італії професійні виноградарі кажуть, що рожевий виноград спочатку пробують очима, а потім оцінюють їх смакові властивості. Особливу цінність для виноробів представляє сорт мускат рожевий.

Виноград Мускат Рожевий

Ранній сорт винограду Мускат Рожевий

Характерні особливості Мускату Рожевого

Оскільки Мускат Рожевий належить до раннього сорту, його кущі ростуть в помірному темпі, їх листя щільні. Молоді пагони трохи опущені і при визрівання їх забарвлення стає світло-коричневий, але вузлики лози темніші. Чи не повністю формуються пагонци другого порядку. Зростаючий втечу має рожеву коронку з помітним червоним відтінком. Листя Мускату Рожевого подібні до листя Мускату Білого.

За описом, їх характерні особливості такі:

  • форма велика або середня;
  • округлі;
  • окрас – зелений;
  • злегка схильність вниз;
  • помітні дрібні ізрези;
  • краєчок листа злегка спрямований вгору вгору;
  • п’ятилопатеве;
  • по краях маленькі гострі зубчики;
  • на дотик, верх листа гладенький, внизу відчувається рідкісна щетина;
  • верхні вирізи їх відкриті або закриті з середньою глибиною;
  • нижні зрізи – тільки закриті.

Величина суцвіть середня. Важливо, що квіточки двостатеві, самозапильні. Ягоди, за розміром більші ягід Білого Мускату: довжина – від 110 до 180 мм., Ширина – від 100 до 170 мм. Колір їх темно-червоний, відчувається густе нашарування у вигляді воску. Форма їх кругла з щільною шкіркою. В описі ягід даного сорту відзначається виражений мускатний аромат. Повністю дозрілі плоди набувають темний, майже чорний колір. Наявність кісточок в них від 2 до 4 штук. Плоди цукристі: близько 35 г / 100 мл.

Виноград Мускат Рожевий

Ягода винограду Мускат Рожевий – кругла з щільною шкіркою

Величина грона Мускату Рожевого середня, Цилиндроконические форми з потужною плодоніжкою. Маса одного грона, становить приблизно 200 грам.

Місцевості зростання

Сорт Мускат Рожевий ранній вирощують не тільки в домашніх угіддях, а й на великих площах для промислових заводів. Вина з нього виготовляють вищої якості, роблять смачні десерти, а також застосовують в свіжому вигляді. Мускат рожевий ранній – це один з різновидів білого мускату. Стався він кілька століть назад в південній частині Європи. Належить вид до раннього дозрівання. Багато країн вирощують його, не виключаючи Росію. Кримські землі є кращими за родючості для такого винограду. Популярний він в Італії, Португалії, Франції, Вірменії, Казахстані, Узбекистані та інших країнах.

Вирощування і догляд

Перед тим, як садити кущ Мускату Рожевого раннього, необхідно:

  1. вибрати оптимальне місце для даного сорту;
  2. викопати посадкову яму;
  3. наповнити яму родючим грунтом, змішаним з мінералами, гноєм;
  4. зробити маленький горбок посередині лунки і вставити виноградний держак в нього;
  5. засипати яму ґрунтом до місця початку приростів;
  6. накрити саджанець зрізаної пляшкою з пластика;
  7. добре полити саджанець.

Весняне висаджування проводять з середини квітня до кінця травня. Восени висаджують такий сорт у вересні-жовтні.

Урожай винограду Мускат Рожевий

З одного гектара можна зібрати 60 – 80 центнерів врожаю

У перші роки зростання винограду грунт біля куща періодично потрібно взрихлівать і прополювати. Ранньою весною тонкі коріння зрізаються, так як вони гальмують розвиток кореневої системи. Мускат рожевий поливають чотири рази за рік. Періодично вносять мінеральні та органічні підгодівлі. Дотримуючись цих правил, можна виростити гідний урожай і якісні плоди.

Урожайність сорту

В описі даного винограду було сказано, що він відноситься до ранніх сортів. Вегетаційний період його триває всього 140 днів, але при теплих кліматичних умовах. У другій половині вересня дозрівають плоди. В середньому, з одного гектара можна зібрати 60 – 80 центнерів врожаю. Чистий сік на виході складає від 63 до 70 відсотків.

Можливі захворювання

Мускат Рожевий ранній не наділений стійкістю до морозу, чутливо реагує на зволоженість грунту. Порівнюючи з іншими виноградним видами, він має меншу стійкість до посухи. Найбільшої шкоди винограду приносять мілдью і оїдіум. Часто уражається гроздевой листовійки, філоксери. Плоди схильні до гниття, в період рясних опадів. Завдяки ранньому дозріванню Мускату, є можливість уникнути багатьох захворювань.

Виноробство

Як було сказано вище, з виноградного сорту, про який йдеться в описі, виготовляють якісне вино, яке дуже приємне на смак. При описі вина відзначається вишуканий аромат, подібний запаху казанликськой троянди. Високо цінується Мускат Рожевий, який тут вирощували на шиферної землі, південних схилів Криму. З нього виготовляють вино з великої літери.