Робити обрізку кущів ожини можна навесні, влітку, восени. Залежно від пори року процедура має певну мету і призначення. Щоб початківці садівники не заплуталися, як, що і коли обрізати, їм варто користуватися схемами, порадами досвідчених дачників і майстер-класами на відео.
Користь і необхідність обрізки
Влітку ожинові кущі виглядають дуже привабливо: зелені, пишні, з ніжними квітами, а потім і смачними ягодами. Багато садівники знають, що ця культура відноситься до двулетников. У перший рік після посадки молоді пагони ростуть, набираються сил, на них йде закладка плодових бруньок. Вже на другий рік відбувається цвітіння і плодоношення. Після цього пагони старіють, ягід з них вже не дочекатися. Зате кущ за звичкою продовжує підтримувати «старичків», витрачаючи свої ресурси, які в той же час можуть бути використані більш раціонально.
Якщо провести процедуру грамотно, то пагони, які ще не відплодоносили, отримають більше поживних речовин. Відповідно, це позитивно позначиться на врожаї. У регулярному видаленні потребує і коренева поросль, яка у деяких ожинові сортів росте в достатку. Загущений кущ погано пропускає сонячне світло, а це загрожує:
- низькою якістю ягід;
- ослабленням всього рослини;
- виникненням недуг;
- вимерзанням ожини в зимовий період. Чим менше гілок, тим простіше укрити на зиму весь кущ.
кущі ожини
Правильна обрізка стимулює цвітіння і плодоношення в наступному сезоні. Якщо процедура проводиться навесні, то її мета – позбавити кущ від пагонів, які вимерзли. Навіть укриті на зиму гілки можуть не витримати дуже сильних холодів. Також, незважаючи на хороший догляд, не можна гарантувати, що ожина не зламається під час сильних поривів вітру. Обрізка хворих і пошкоджених гризунами гілок теж добре вплине на всю рослину.
Увага! Весняна обрізка робиться до набрякання бруньок, осіння – після завершення етапу плодоношення.
Як обрізати ожину навесні і восени. Технологія і рекомендації
Садівники попереджають, що обрізка ожинові кущів – справа клопітка і не найлегше. Однак якщо докласти певних зусиль, все вийде навіть у новачків. Важливо дотримуватися чіткої схемою:
- Перша обрізка проводиться відразу ж після вкорінення куща. Усі гілки вкорочують до висоти 25 см, підрізають і верхівку.
- Влітку у ожини видаляють кореневу поросль. В цей же період можна вирізати слабкі, хворі пагони, а також ті, що заважають формуванню куща.
- В першу після посадки осінь у ожини залишають 8-10 гілок. Як правило, здоровий кущ складається саме з такої кількості пагонів. Якщо їх більше, потрібно залишити найміцніші. Вирізати хворі і слабкі гілки слід трохи нижче рівня грунту. Решта пагони пряморослих сортів не повинні перевищувати 1,8 м. У сланких видів видаляють батіг, починаючи з місця вигину, зрізуючи її відразу після нирки.
- Наступної весни прибирають всі пошкоджені, підмерзлі гілки. Решта обрізають на 10-15 см, до здорової нирки.
- Деякі господарі обрізають ожину на початку літа, скорочуючи плодоносні гілки. Це допомагає перерозподілити навантаження на кущ (ягоди з’являються на середині пагонів), а також стимулює появу нових відростків.
Після цього щорічно, кожної наступної осені, проводите процедуру обрізання ожини таким чином:
- зрізайте все гілки, які плодоносили в цьому році – повністю, під корінь;
- видаляйте тонкі, короткі, бліді, а також пошкоджені шкідниками пагони;
- замикайте молоді, міцні і товсті гілки приблизно на 1/4;
- не залишайте «пеньки», тому що вони можуть загнити. Обрізуйте пагони відразу вище нирки.
Порада. Усі гілки, які вам здадуться підозрілими, краще видалити. Ретельно зріджені, але здоровий кущ, принесе більше користі, ніж той, який рясніє слабкими або хворими пагонами.
Точно так само потрібно заново оглядати ожину кожної весни, щоб своєчасно видаляти підмерзлі гілки. Зовні вони чорні, легко ламаються, тендітні. Здорові паростки, навпаки, пружні, коричневого кольору і злегка блищать. Порахуйте, скільки гілок успішно перезимувало. Якщо їх не менше 6 (із залишених взимку 8-10), рослина потенційно сильне, буде добре плодоносити. 4 здорових відростка – середній результат, а 3 і менше говорять про те, що кущ нежиттєздатний.
Крім того, досвідчені дачники радять робити нормування пагонів. Це означає, що для отримання хорошого врожаю великих ягід потрібно залишати певну кількість молодих гілок. Для прямостоячих сортів – 4-5, максимум 7 шт., Для сланких – 7-10 шт. Можна додати до них 1-2 запасні гілки, а навесні, готуючи кущ до плодоношення, обрізати пошкоджені і зайві пагони.