Рижики часто залишаються в тіні більш продуктивних лісових грибів. Але свою нішу народної любові вони зайняли. Грибники охоче збирають молоді рижики, використовують їх в приготуванні страв і заготовляють на зиму. Можна закатати в банки мариновані грибочки, засолені гарячим або холодним способом і навіть смажені. У статті зібрані кращі рецепти з апетитними фото.
Рижики на зиму холодним послом
Для початку підготуйте головний інгредієнт:
- добре вимийте рижики;
- почистіть від смітинок;
- просушіть при кімнатній температурі або протріть сухим рушником. Ці процедури потрібні перед будь-яким способом заготівлі грибів.
Рижики схильні темніти, якщо їх залишити після первинної обробки. Щоб цього не сталося, відразу помістіть гриби в солоний розчин (20 г на 1 л). Тримати їх там довго не можна.
Холодний посол рижиків – найпростіший і корисний спосіб консервування. Використовується дерев’яний бочонок, велика емальована або скляна тара:
- на дно покладіть шарами сіль, смородинові листя, запашний і чорний перець, лавровий лист, часникові зубчики;
- укладайте гриби капелюшками вгору (всього буде потрібно 2 кг) упереміш з прошарками спецій;
- коли ємність повністю наб’ється, накрийте її марлею і кришкою з вантажем.
В такому стані кисень буде мінімально надходити під кришку. При температурі до +20 ° C гриби будуть чудово солитися. 2 рази в тиждень змінюйте марлю. Витримаєте цей режим засолювання близько 3-х тижнів. Потім розкладіть грибочки в стерильні банки. Щільно закривати солону заготовку не бажано.
Можна засолити рижики ще простіше. Не випадково за старих часів ходили по гриби відразу з бочонком. Рижики пересипали сіллю, придавлювали і так зберігали їх корисні якості до їжі на кілька тижнів. І сьогодні ви зможете без ризику для здоров’я є мариновані або засолені будь-яким способом рижики вже через лічені дні після початку заготовки. Тільки гриби повинні бути дійсно лісовими, а не зібраними поблизу автомобільних доріг і інших неекологічних місць.
Рецепт засолювання рижиків гарячим способом
Така заготовка дозволяє Рижик зберегти жовтуватий окрас і оригінальний аромат. Для цього їх солять сирими. Взимку грибочки будуть бажаними гостями святкового застілля. На 1 кг рижиків вам знадобляться:
- 1 л води;
- сіль – 1 ст. л. з гіркою + для варіння грибів;
- чорний перець – 5 горошин;
- запашний перець – 6 горошин;
- лаврушка – 2 листочка;
- сушена гвоздика – 2 шт .;
- кориця – 4 шматочки;
- смородиновий лист – 2 шт.
Для початку гриби потрібно обробити. Відріжте огрубілі частини. Великі екземпляри допускається розділити на частини. Ще раз промийте під водою. Потім готуйте каструлю:
- Заповніть її водою, доведіть до кипіння.
- Грунтовно посоліть.
- Відразу після цього помістіть в воду рижики. Проваріть їх максимум 15 хв., Поки рідина не стане жовтуватою.
- Зніміть каструлю з вогню і злийте відвар в раковину через друшляк. Промийте гриби великою кількістю води і залиште остигати.
- Підготуйте банки: вимийте, простерилизуйте, обсушити.
- Зваріть розсіл. Наповніть каструлю водою (1 л), доведіть до кипіння. Насипте все приправи і прянощі, добре їх перемішайте, поки сіль (1 ст. Л. З гіркою) не розчиниться. Зменшіть вогонь до мінімуму.
- Проваріть гриби в цій киплячій рідини 10-15 хв. Вимкніть вогонь.
- Розкладіть грибочки по стерильним банкам.
- Залийте розсолом і закатати.
Увага! Закриті банки слід залишити на пару днів догори дном в вкутаним стані. Потім помістіть їх в прохолодне приміщення. Після розтину баночки рижики не потрібно якось додатково готувати.
Як приготувати смажені рижики на зиму
Любителі грибів по достоїнству оцінять рижики в смаженому вигляді. Перший спосіб приготування різноманітної їжі на зиму – класичний:
- Візьміть сковороду з товстими стінками. Розтопіть на ній будь-яку основу для піджарки: смалець, сало, полийте олією за смаком. Жиру має бути багато.
- Помістіть на розпечену сковороду гриби і поставте їх під кришку на середній вогонь.
- Через 30 хв. зніміть кришку. Це необхідно, щоб випарувалася рідина.
- Ще через 1/4 години посоліть гриби і вимикайте вогонь.
- Поки гриби тужать на грубці, підготуйте тару для консервування. З практики найкраще підходять банки по 0,5 л. Їх слід знежирити, промивши з содою, простерилізувати звичайним способом і висушити. Прокип’ятіть для стерилізації кришки і чисту столову ложку. смажені грибочки
- Як тільки рижики приспіють, розкладіть їх ложкою по банкам. Заливайте тим же жиром.
- Засукайте і зберігайте баночки в прохолодному місці.
Увага! Жиру або масла в банку перед закриттям кришки має бути на 1,5-2 см вище верхнього шару грибів. Якщо заливки не вистачило, на швидку руку приготуйте додаткову порцію.
Ще один рецепт – по-болгарськи. Він не надто різниться від класичного, але відчутно змінить смак смажених грибочків.
- Підготуйте оцет. Дрібно наріжте зелень за смаком і розрубати на кілька частин зубчик часнику.
- Перед закупоркою додайте в кожну банку по 1-2 ст. л. оцту 9%. Попередньо його потрібно змішати з топленим жиром або маслом.
- Обсмажені рижики в процесі укладання перемішайте з часником і зеленню.
Грибочки будуть ніжніше, якщо перед закупоркою відварити їх в двох водах. При будь-якому з цих рецептів вам потрібно буде лише відкрити банку і розігріти вміст на сковороді. Ви отримаєте смажені гриби «як влітку». Можна додавати в цю піджарку до відварного картоплі або рису.
Рецепти приготування маринованих рижиків на зиму
Для першого способу на 1 кг рижиків знадобиться такий список прянощів:
- чорний перець – 7 шт .;
- гвоздика – 1 шт .;
- запашний перець – 5 шт .;
- сіль – 1 ч. л .;
- півсклянки столового оцту 9%;
- Питна вода.
мариновані грибочки
Готуються мариновані рижики так:
- Почніть з маринаду. Змішайте неповна склянка води з зазначеними пропорціями прянощів, солі і оцту.
- Закип’ятіть і остудіть.
- Покладіть чисті і підготовлені гриби в каструлю.
- Залийте окропом. Посоліть.
- Увімкніть вогонь і протомитися гриби під кришкою 3-4 хв.
- Відразу процідіть.
- Викладіть грибочки в банки і залийте холодним маринадом.
- Закупорка банок відбувається звичайним способом.
Ще один варіант маринування більш тривалий і глибокий. Інгредієнти в цьому рецепті ті ж, тільки додається 1 середній цибулю, пучок кропу і 2 ст. л. рослинного масла. Зате в маринаді відсутня оцет. Покроковий процес закупорки:
- Підготовлені грибочки рясно залийте холодною водою і проваріть 4 хв. Вимкніть вогонь, злийте з каструлі рідину.
- Знову додайте воду. Її рівень – на палець вище грибів. Тепер можна додати в каструлю подрібнену цибулю і прянощі.
- Після кипіння протримаєте рижики кілька хвилин на середньому вогні, помішуючи і знімаючи піну.
- Додайте нарізаний кріп і зменшіть вогонь. Залиште варитися під кришкою близько 25 хв.
- Для закупорки краще підготуйте і простерилизуйте банки ємністю по 0,5 л. На денце кожної налийте олію і оцет.
- Розкладіть грибочки по банкам. Їх шар повинен не доходити 1 см до кромки.
Закрийте кришки, банки переверніть і залиште під утеплювачем. Через добу їх можна перемістити в прохолодне і темне місце. Мариновані рижики універсальні в кулінарії і добре поєднуються з багатьма стравами, алкоголем.