Як заготовити на зиму солоні, мариновані, смажені рижики. докладні рецепти

гриби на зимуРижики часто залишаються в тіні більш продуктивних лісових грибів. Але свою нішу народної любові вони зайняли. Грибники охоче збирають молоді рижики, використовують їх в приготуванні страв і заготовляють на зиму. Можна закатати в банки мариновані грибочки, засолені гарячим або холодним способом і навіть смажені. У статті зібрані кращі рецепти з апетитними фото.

Рижики на зиму холодним послом

Для початку підготуйте головний інгредієнт:

  • добре вимийте рижики;
  • почистіть від смітинок;
  • просушіть при кімнатній температурі або протріть сухим рушником. Ці процедури потрібні перед будь-яким способом заготівлі грибів.

Рижики схильні темніти, якщо їх залишити після первинної обробки. Щоб цього не сталося, відразу помістіть гриби в солоний розчин (20 г на 1 л). Тримати їх там довго не можна.

Холодний посол рижиків – найпростіший і корисний спосіб консервування. Використовується дерев’яний бочонок, велика емальована або скляна тара:

лісні гриби

  • на дно покладіть шарами сіль, смородинові листя, запашний і чорний перець, лавровий лист, часникові зубчики;
  • укладайте гриби капелюшками вгору (всього буде потрібно 2 кг) упереміш з прошарками спецій;
  • коли ємність повністю наб’ється, накрийте її марлею і кришкою з вантажем.

В такому стані кисень буде мінімально надходити під кришку. При температурі до +20 ° C гриби будуть чудово солитися. 2 рази в тиждень змінюйте марлю. Витримаєте цей режим засолювання близько 3-х тижнів. Потім розкладіть грибочки в стерильні банки. Щільно закривати солону заготовку не бажано.

Можна засолити рижики ще простіше. Не випадково за старих часів ходили по гриби відразу з бочонком. Рижики пересипали сіллю, придавлювали і так зберігали їх корисні якості до їжі на кілька тижнів. І сьогодні ви зможете без ризику для здоров’я є мариновані або засолені будь-яким способом рижики вже через лічені дні після початку заготовки. Тільки гриби повинні бути дійсно лісовими, а не зібраними поблизу автомобільних доріг і інших неекологічних місць.

Рецепт засолювання рижиків гарячим способом

Така заготовка дозволяє Рижик зберегти жовтуватий окрас і оригінальний аромат. Для цього їх солять сирими. Взимку грибочки будуть бажаними гостями святкового застілля. На 1 кг рижиків вам знадобляться:

  • 1 л води;
  • сіль – 1 ст. л. з гіркою + для варіння грибів;
  • чорний перець – 5 горошин;
  • запашний перець – 6 горошин;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • сушена гвоздика – 2 шт .;
  • кориця – 4 шматочки;
  • смородиновий лист – 2 шт.

як солити грибочки

Для початку гриби потрібно обробити. Відріжте огрубілі частини. Великі екземпляри допускається розділити на частини. Ще раз промийте під водою. Потім готуйте каструлю:

  1. Заповніть її водою, доведіть до кипіння.
  2. Грунтовно посоліть.
  3. Відразу після цього помістіть в воду рижики. Проваріть їх максимум 15 хв., Поки рідина не стане жовтуватою.
  4. Зніміть каструлю з вогню і злийте відвар в раковину через друшляк. Промийте гриби великою кількістю води і залиште остигати.
  5. Підготуйте банки: вимийте, простерилизуйте, обсушити.
  6. Зваріть розсіл. Наповніть каструлю водою (1 л), доведіть до кипіння. Насипте все приправи і прянощі, добре їх перемішайте, поки сіль (1 ст. Л. З гіркою) не розчиниться. Зменшіть вогонь до мінімуму.
  7. Проваріть гриби в цій киплячій рідини 10-15 хв. Вимкніть вогонь.
  8. Розкладіть грибочки по стерильним банкам.
  9. Залийте розсолом і закатати.

Увага! Закриті банки слід залишити на пару днів догори дном в вкутаним стані. Потім помістіть їх в прохолодне приміщення. Після розтину баночки рижики не потрібно якось додатково готувати.

Як приготувати смажені рижики на зиму

Любителі грибів по достоїнству оцінять рижики в смаженому вигляді. Перший спосіб приготування різноманітної їжі на зиму – класичний:

  1. Візьміть сковороду з товстими стінками. Розтопіть на ній будь-яку основу для піджарки: смалець, сало, полийте олією за смаком. Жиру має бути багато.
  2. Помістіть на розпечену сковороду гриби і поставте їх під кришку на середній вогонь.
  3. Через 30 хв. зніміть кришку. Це необхідно, щоб випарувалася рідина.
  4. Ще через 1/4 години посоліть гриби і вимикайте вогонь.
  5. Поки гриби тужать на грубці, підготуйте тару для консервування. З практики найкраще підходять банки по 0,5 л. Їх слід знежирити, промивши з содою, простерилізувати звичайним способом і висушити. Прокип’ятіть для стерилізації кришки і чисту столову ложку. рецепти стравсмажені грибочки
  6. Як тільки рижики приспіють, розкладіть їх ложкою по банкам. Заливайте тим же жиром.
  7. Засукайте і зберігайте баночки в прохолодному місці.

Увага! Жиру або масла в банку перед закриттям кришки має бути на 1,5-2 см вище верхнього шару грибів. Якщо заливки не вистачило, на швидку руку приготуйте додаткову порцію.

Ще один рецепт – по-болгарськи. Він не надто різниться від класичного, але відчутно змінить смак смажених грибочків.

  1. Підготуйте оцет. Дрібно наріжте зелень за смаком і розрубати на кілька частин зубчик часнику.
  2. Перед закупоркою додайте в кожну банку по 1-2 ст. л. оцту 9%. Попередньо його потрібно змішати з топленим жиром або маслом.
  3. Обсмажені рижики в процесі укладання перемішайте з часником і зеленню.

Грибочки будуть ніжніше, якщо перед закупоркою відварити їх в двох водах. При будь-якому з цих рецептів вам потрібно буде лише відкрити банку і розігріти вміст на сковороді. Ви отримаєте смажені гриби «як влітку». Можна додавати в цю піджарку до відварного картоплі або рису.

Рецепти приготування маринованих рижиків на зиму

Для першого способу на 1 кг рижиків знадобиться такий список прянощів:

  • чорний перець – 7 шт .;
  • гвоздика – 1 шт .;
  • запашний перець – 5 шт .;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • півсклянки столового оцту 9%;
  • Питна вода.

домашні стравимариновані грибочки

Готуються мариновані рижики так:

  1. Почніть з маринаду. Змішайте неповна склянка води з зазначеними пропорціями прянощів, солі і оцту.
  2. Закип’ятіть і остудіть.
  3. Покладіть чисті і підготовлені гриби в каструлю.
  4. Залийте окропом. Посоліть.
  5. Увімкніть вогонь і протомитися гриби під кришкою 3-4 хв.
  6. Відразу процідіть.
  7. Викладіть грибочки в банки і залийте холодним маринадом.
  8. Закупорка банок відбувається звичайним способом.

Ще один варіант маринування більш тривалий і глибокий. Інгредієнти в цьому рецепті ті ж, тільки додається 1 середній цибулю, пучок кропу і 2 ст. л. рослинного масла. Зате в маринаді відсутня оцет. Покроковий процес закупорки:

  1. Підготовлені грибочки рясно залийте холодною водою і проваріть 4 хв. Вимкніть вогонь, злийте з каструлі рідину.
  2. Знову додайте воду. Її рівень – на палець вище грибів. Тепер можна додати в каструлю подрібнену цибулю і прянощі.
  3. Після кипіння протримаєте рижики кілька хвилин на середньому вогні, помішуючи і знімаючи піну.
  4. Додайте нарізаний кріп і зменшіть вогонь. Залиште варитися під кришкою близько 25 хв.
  5. Для закупорки краще підготуйте і простерилизуйте банки ємністю по 0,5 л. На денце кожної налийте олію і оцет.
  6. Розкладіть грибочки по банкам. Їх шар повинен не доходити 1 см до кромки.

Закрийте кришки, банки переверніть і залиште під утеплювачем. Через добу їх можна перемістити в прохолодне і темне місце. Мариновані рижики універсальні в кулінарії і добре поєднуються з багатьма стравами, алкоголем.

Солоні рижики: відео