Корисні властивості і шкідливий вплив брокколі

брокколі користь і шкодаОвочі корисні для здоров’я. Це твердження ми чуємо від лікарів вже багато років. Дієтологи рекомендують вживати їх в їжу, так як вони містити вітаміни і мікроелементи, що підтримують здоров’я людини. Сьогодні ви дізнаєтеся про властивості капусти брокколі, чи дійсно цей продукт має лікувальні властивості, і чи може надати на наше здоров’я шкідливий вплив.

Що таке брокколі

Слово «Броккі» італійського походження, перекладається як «втеча, гілка». Гібрид був отриманий в Італії ще в VI столітті до н.е. Довгий час він був невідомий в Європі. Через кілька століть, вже в XVI столітті, про брокколі було згадано в історичних хроніках Франції, в XVIII столітті «італійська спаржа» потрапила до Англії. Популярність цієї овочевої культури швидко завоювала європейські країни, перемістилася на Схід і в Азію, а з 1926 року міцно вкоренилася в Америці. Першість за кількістю зібраного врожаю в 2011 році було завойовано Китаєм і Індією.

Ця культура відноситься до спаржевій капусті. Рослина має вигляд мініатюрного дерева. Підставою служить товстий щільний стебло, верхня частина якого розгалужується на кілька пагонів менших розмірів. На цих невеликих відростках формуються суцвіття у вигляді щільної крони. Іменний ці суцвіття вживають в їжу, інші частини капусти не придатні для харчування людини, але цілком можуть служити підгодівлею для травоїдних тварин.

Їжте більше овочів – будете здорові

У країнах Європи брокколі зовсім недавно стали вживатися в їжу як дієтичний продукт. Завдяки розвитку імпорту з країн Середземномор’я і рекламним проектам зарубіжних дієтологів, він став популярний в Росії, Україні, Білорусії та інших країнах ближнього зарубіжжя. Практика показала, що постійне вживання в їжу цього продукту, надає на здоров’я людини позитивний вплив:

брокколі користь і шкодаКапуста брокколі популярна у всьому світі

  • клітковина, що міститься в продукті, прискорює метаболічні процеси, виводить шкідливий холестерин, перешкоджає накопиченню жирів;
  • речовина кемпферон і жирні амінокислоти омега-3 захищають наш організм від запальних процесів, пов’язаних з проявом алергічних захворювань, знижують сприйнятливість до алергенним подразників;
  • в брокколі присутній вітамін С, як і у всіх хрестоцвітих рослинах, який допомагає боротися з утворенням вільних радикалів, нейтралізує їх негативний вплив;
  • рослинний білок служить постійним профілактичним засобом при остеопорозі – виснаженні кісткової тканини, щоденне вживання брокколі в невеликій кількості значно покращує стан хворих, зміцнюючи кістки;
  • вітамін К покращує згортання крові;
  • в дієтології брокколі використовують для зниження ваги, так як, її вживання покращує процес травлення, сприяє нормалізації цукру в крові і зниження кислотності в організмі.

Увага! Якщо ви ніколи не вживали цю капусту раніше, слід починати з невеликої кількості, організм повинен адаптуватися до прийому незнайомого продукту. Додавайте потроху брокколі в салати, гарніри до м’ясних і рибних страв.

Як приготувати брокколі

Корисні вітаміни і мікроелементи зберігаються в овочах і фруктах до тих пір, поки не проходять термічну обробку, також і в брокколі, при неправильному приготуванні відбувається втрата частини корисних речовин. Значить, потрібно знати, як цю капусту обробляти перед вживанням, або є тільки в сирому вигляді. Ми дізналися кілька порад у дієтологів, і пропонуємо їх вам:

брокколі користь і шкодаТермічна обробка руйнує корисні властивості брокколі

  1. Під заборону потрапляють бульйони, в яких відварюють брокколі, в рідину виділяються речовини гуанін і аденін, які шкідливі для здоров’я, тому такий відвар вживати в їжу не можна.
  2. Використання мікрохвильових печей і довга термічна обробка також не придатні для приготування капусти. Час варіння у воді або пароварці становить не більше 7 хвилин.
  3. Брокколі можна смажити у великій кількості жиру на сильному вогні, при цьому утворюється велика кількість канцерогенів, негативно діють на організм.
  4. Слід з обережністю вживати брокколі людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози, в цих випадках не рекомендується використовувати капусту в сирому вигляді.

У дієтичному харчуванні спаржева капуста незамінне джерело клітковини, а низька її калорійність сприяє зниженню ваги.

Допомога в схудненні: факти і вигадки

Вживання брокколі для схуднення пропагують, іноді перебільшуючи її властивості. Одним з таких міфів є твердження, що капуста ця має негативну калорійність, тобто при її використанні в їжу, в організм надходить менше калорій, ніж витрачається на її поїдання.

брокколі користь і шкодаБрокколі можна вживати в їжу в сирому вигляді

Друге помилкове рішення: брокколі потрібно вживати тільки в свіжому вигляді, на думку лікарів, це також є помилкою. Оптимальний варіант – це приготування капусти на пару без додавання солі.

І остання помилка полягає в тому, що нібито, капуста спалює весь жир. Дійсно, брокколі перешкоджає відкладенню жиру шляхом нормалізації процесів травлення. Це відбувається за рахунок низької калорійності, а не завдяки якимсь міфічним жиро знищує процесам.

Ми розглянули позитивні і негативні сторони спаржевої капусти брокколі, вживати її в їжу або утриматися, вирішувати вам. Сподіваємося, що матеріали, з якими ви ознайомилися, стануть в нагоді для прийняття правильного рішення. Знайте міру в усьому, що не нашкодите своєму здоров’ю.

Користь і шкода брокколі: відео