Корисно і пікантно – все про страви з м’яса нутрії

Нутрія або болотний бобер – цінний звірок-гризун, спочатку мешкав тільки в дикій природі. Вивчивши користь продукту, нутрію стали розводити в зверохозяйствах. Ніжна нутрятіна вважається делікатесом, бажаним на столах гурманів. Приготувати бобра нескладно. А за допомогою цікавих порад і кулінарних секретів, страви стануть особливо смачними і урізноманітнюють раціон.

Користь м’яса нутрії

Корисне рідкісне буває смачним. Так стверджують багато дітей, частка правди в цьому є. А нутрія відноситься до розряду тих продуктів, які із задоволенням їдять навіть діти. З м’ясної м’якоттю вони отримують білок, який бере участь в зростанні та зміцненні м’язів, купу вітамінів і мікроелементів. Дорослі гурмани також оцінюють м’ясо нутрії на десять балів з десяти. Зупинимося на користь нутрятіни, і виділимо основні захворювання, коли особливо важливо приготувати нутрію:

  • Атеросклероз. Для зміцнення стінок судин.
  • Гіпертонія. Нутрятіна м’яко нормалізує тиск.
  • Цукровий діабет. Нутрія не піднімає рівень цукру в крові, тому що не містить вуглеводів.
  • Анемія, відновлення організму після хвороб з кровопотерями. Піднімає вміст заліза в крові.
  • Стан підвищеного стресу і енерговитрат.

породи нутрій

Жир у нутрії теж особливий. Він легкоплавкий – такі жири не впливають на зростання холестерину, дають організму необхідну кількість жирних кислот. При простудних захворюваннях жир корисний для зовнішнього застосування в вигляді мазі.

Нутрятіну можна включати в дієтичне харчування. Вона легко перетравлюється, містить всі необхідні організму елементи – мікро- і макро. Безпечна для вагітних і годуючих мам. Поряд з кролятиною, ідеальна для першого м’ясного прикорму дітям.

Що готують з нутрії

Нутрія – універсальний продукт. Її смажать, тушкують з овочами, запікають в духовці, коптять, роблять м’ясні супи, бульйони і смачні салати. Приготувати нутрію під силу навіть недосвідченої господині, якщо скористатися готовими рецептами і взяти на озброєння рекомендації, що враховують специфіку болотного бобра:

  • при покупці м’ясної тушки нутрії бажано попросити видалити жировик з холки – запах буде приємніше;
  • перед приготуванням, вже оброблену на порції м’якоть, рекомендується вимочити в холодній воді зі столовим оцтом, а потім в молоці. Чим довше вимочувати, тим менше незвичний мускусний аромат.

Порада. По можливості, вибирати молоді тушки – страви виходять з більш ніжним смаком.

Рецепти

Запікаємо нутрію в рукаві

Геніально простий спосіб, як приготувати нутрятіну в духовці, не повинні зменшувати її відмінний смак і красу страви. Якщо часу для приготування мало, можна промите м’ясне філе замаринувати напередодні – воно швидше запече. Варіанти маринадів:

тушка нутрії

  • майонез з тертим часником (невеликими шматочками можна начинити м’ясні шматки);
  • гірчиця зі сметаною;
  • аджика (для любителів страв погостріше).

Напівфабрикат укласти в змащений маслом рукав і засипати приправи:

  • перець – чорний або червоний, за бажанням;
  • суміш італійських трав;
  • трохи розмарину і майорану.

Гарненько струснути рукав, щоб рівномірно розподілити спеції. Запікати в духовці протягом години, оптимальна температура – 180 град. Оформити запеченою картоплею, зеленню, часточками свіжих помідорів.

Салат з нутрії

Для ситного салату знадобиться:

  • 0,5 кг філе нутрії;
  • 200 г грибів-шампіньйонів;

м'ясо нутрії

  • 150-200 г маринованих огірків (в ідеалі, корнішони);
  • 80-100 г масла – соняшникової або Рижикова;
  • 1 головка червоної цибулі;
  • потроху чорного перцю і солі.
  • майонез.

Порада. Інгредієнти в салаті замінні. Замість шампіньйонів – гливи, червоної цибулі – білий (для більш різкого смаку), а майонез доречно замінити гірчичною заправкою, вона додасть пікантність.

приготування:

  1. М’ясо попередньо обсмажити на олії до готовності і придбання золотистого відтінку.
  2. Поки смажиться нутрятіна, підготувати решту продуктів – дрібно нашаткувати.
  3. Готове м’ясне філе розрізати на маленькі кубики.
  4. Змішати всі складові, подати порційно (наприклад, за допомогою прес-форми) або традиційно, в салатник.

Шашлик

Рідкісне заміське застілля обходиться без шашлику. Це улюблене блюдо дарує відчуття позитиву і свята. А якщо здивувати гостей оригінальним шашличком – приготувати нутрію і забезпечити коментарями про користь цього м’яса, успіх заходу – стовідсотковий.

оброблення тушки нутрії

Половина «шашликового тріумфу» полягає в правильно замаринувати м’ясо. Варіант складу маринаду:

  • вино – червоне сухе, приблизно стакан;
  • півсклянки олії;
  • ріпчаста цибуля – близько 0,5 кг на 3 кг м’ясної м’якоті;
  • спеції – по 1 ч.л. червоний перець, коріандр, естрагон;
  • по 3 шт. – гвоздика, лаврові листочки.

Увага! У маринад не потрібно додавати сіль, інакше шашлик стане жорстким.

Разделанное на шматки, відокремлене від підшкірного жиру, м’ясо нутрії замочити в маринаді на 3-12 годин.
Безпосередньо перед нанизування на шампури, маринад злити в окрему ємність (бажано, в пляшку). Під час смаження шматочки поливати підігрітим маринадом, додавши в нього сіль, для утворення апетитною скоринки. Подати на стіл шашлик з помідорами і великою кількістю зелені.

Приготувати нутрію нескладно, відмінні смакові якості м’яса важко зіпсувати. Дієтичний, низькокалорійний продукт урізноманітнює здорове харчування і здивує гостей.

М’ясо нутрії: відео