Морква сорти Вітамінна 6 – солодкий продукт з дачної грядки. Опис і характеристики

Сорт моркви Вітамінна 6Вітамінна 6 – особлива морква, не схожа на інші. Крім високої врожайності садівники полюбили її за солодкість і велика кількість каротину. Тому сорт популярний для приготування дитячих і дієтичних страв і вживання в свіжому вигляді. Стаття розповість, чим ще незвично опис цього різновиду, і які особливості має процес її вирощування на своїй дачі.

Опис сорту Вітамінна 6

Цей сорт відноситься до середньостиглих. Він районирован в більшості регіонів РФ, крім Північно-Кавказького. Характеристики Вітамінною 6 допомогли їй стати популярною у вітчизняних овочівників:

  • форма – циліндрична, кінець притуплен і закруглений;
  • маса – 65-200 г;
  • довжина – 15 см;
  • діаметр – до 5 см;
  • м’якоть – сахаристая, ніжна;
  • колір – оранжево-червоний;
  • серцевина – невелика, округла або зіркоподібна;
  • кількість фруктози – 7-11% (в інших сортах – в середньому 5%);
  • вміст бета-каротину – 17-22 мг в 100 г (в інших сортах – в середньому 9 мг).

Увага! Характерна особливість сорту – пристосованість до зимового зберігання. Морква не тріскається в процесі лежання.

Властивості Вітамінною 6 дозволили їй бути універсальною на кухні: у свіжому вигляді або в консервації, з грядки або після термічної обробки, після зберігання в підвалі, в банку під кришкою або в морозильній камері – вона залишиться смачною і корисною. Цей сорт демонструє врожайність від 4 до 10 кг / кв. м. Середній термін дозрівання – 93-120 днів. На грядці Вітамінну 6 можна відрізнити по напівстоячі зеленої листяної розетки. Крім того, коренеплоди в процесі зростання майже повністю знаходяться в землі, тому їх головки не фарбується в зелений колір.

Увага! Сорт стійкий до стрілкування і передчасного стеблування. Зате вразливий до більшості інших морквяних хвороб, тому вимагає підвищеної уваги. В цілому, Вітамінна 6 вважається адаптованої до вирощування навіть в несприятливих погодних умовах, коли високий ризик розвитку недуг.

Особливості грунту для моркви Вітамінна 6

Для цього сорту відмінно підходять торф’яні і мінеральні грунту. Сорт холодостійкий, тому його можна висівати під зиму для отримання раннього врожаю, зберігати який не можна – тільки є. Грунт для весняної посадки повинна бути:

посадка морквиНасіння моркви Вітамінна 6

  1. Добре аеріруемой.
  2. Розпушування на глибину, достатню для нормального розвитку довгих коренеплодів і коренів цього сорту.
  3. Чи не схильної до утворення грунтової кірки після поливу.
  4. З показником pH приблизно 6-7.

Увага! У недостатньо пухкому грунті морква рости буде, але насіння зійде менше, а коренеплоди вийдуть менш соковитими і смачними. Крім того, підвищиться вразливість рослини до грибкових інфекцій.

Для моркви кращими попередниками є зернові, бобові, капуста, томати, огірки і цибуля. Негативно вплине на врожай посадка на місці після петрушки, кропу, кмину, пастернаку, фенхеля і самої моркви. Тому морквяний «плантацію» на ділянці рекомендують регулярно переносити з місця на місце. Інакше в рази зростає небезпека зараження морквяної мухою, попелиць, альтернаріоз та іншими шкідниками і хворобами. Після збору врожаю дачники не радять садити моркву на це ж місце раніше, ніж через 3-4 роки.

Посадка моркви Вітамінна 6 в дачних умовах

Городники радять садити її якомога раніше, щоб використовувати вологу від снігу, що розтанув. Але температура грунту при цьому повинна бути не менше + 8 ° C. Перший урожай вийде зняти вже влітку. Можна почекати з посівом як мінімум до середини квітня. З цього часу аж до кінця травня морква сіють для зимових запасів і тривалого зберігання.

Грунт слід попередньо удобрити органічними підгодівлею: приблизно піввідра компосту або перепрілого гною на 1 кв. м. У важкі суглинні грунти можна додати деревну золу. Вона буде доречна і будь-яких інших грунтах, так як додатково збагатить коренеплоди цукром. Але ні в якому разі не використовуйте для добрива свіжий гній.

Глибина борозенок для насіння – 1,5-2 см, відстань між ними – 15-20 см. Після закінчення посадки утрамбуйте землю на грядках. Оптимальна температура для пророщування насіння – від + 15 ° C. Паростки з’являються через 10-12 діб. Вони досить стійкі до заморозків і можуть витримати навіть нетривалі -4 ° C.

Вітамінна 6 – добротний і давно зарекомендував себе сорт. Звертаючи увагу на агротехніку, ви отримаєте зі своєю грядки солодкий і корисний урожай.

Морква Вітамінна 6: відео

Сорт моркви Вітамінна 6: фото

Сорт моркви Вітамінна 6