Завдяки сучасній селекції кращі самоплодние, низькорослі сорти сливи для Підмосков’я представлені великим видовим розмаїттям. Нововиведені культури володіють всіма необхідними якостями, щоб повноцінно рости і давати гарні врожаї в цьому регіоні.
Ренклод Колгоспний – середньостиглий сорт слив для Підмосков’я
Високорослі різновиди
У цю групу входять великогабаритні сорти, що досягають висоти в 5 м. Тому для їх посадки потрібно багато місця на ділянці.
Смолінка
Зимостійкий гібрид починає рано формувати зав’язі. Встигає зливу Смолінка в кінці серпня. У хороших умовах дає до 30 кг фруктів з одного примірника.
Фрукт має витягнуту форму, темно-синій, вкритий товстою шкіркою. На смак солодкий, щільність середня. Вага – 35-40 м Шов на поверхні практично непомітний.
Слива сорту Смолінка для Підмосков’я підходить завдяки таким характеристикам:
- раннє плодоношення, яке настає через 2 роки після висадки рослини;
- щорічно дерево підмерзає від ранньовесняних заморозків, але має гарну здатністю швидко відновлюватися;
- вдалий сорт для щеплення;
- дерево великогабаритне, тому вимагає багато простору в саду.
Зарічна рання
Цей сорт сливи для Підмосков’я цінується за крупноплодность – важить близько 50 г. Плід овальний, шкірка фіолетового забарвлення, кісточка добре відділяється.
Переваги культури:
- взимку не підмерзає;
- на 2-й рік життя починає формувати перші зав’язі;
- плодючість;
- дивовижний аромат і смак.
Є у цієї культури один недолік – здатність формувати багато пасинків, що негативно впливає на кількість врожаю. Але цю проблему можна легко вирішити, якщо вчасно видалити прирости поточного року.
Скороплодка
Високоросла зливу для Підмосков’я, яка цінується за хорошу плодючість і крупноплодность. Вага близько 50 м Вона солодка з невеликим кислим присмаком.
П’ятиметрове дерево з розлогою кроною, густообліственнимі, містить кілька скелетних гілок.
Карликові самозапильних види
Самоплодние сорти сливи для Підмосков’я класифікують по групах. Залежно від термінів збору врожаю розрізняють наступні види:
- ранньостиглі;
- середньостиглі;
- пізні.
Ранньостиглі
У цю групу включені сорти повністю або частково самозапильних сорти сливи для Підмосков’я.
- Волзька Красуня. Фрукт кольору бордо, вагою близько 35 г. М’якоть апельсинового забарвлення, соковита і солодка. На четвертому році формує перші зав’язі.
- Григорій Кроманов. Фрукт темно-синій, дуже соковитий, солодкий на смак з легкою кислинкою, маса – 30 г. Самоплодность часткова. Перший урожай знімають на третій рік після посадки деревця.
- Терн. Невибагливий у догляді, плодоносний чагарник, який не тільки цінується за плодючість, але і є прикрасою будь-якого саду. Висота терну варіюється від 4 до 7,5 м залежно від віку. Чи не підмерзає навіть в умовах лютих морозів – при -40 ° С. На третій рік після висадки формує перші зав’язі. Збір врожаю проводиться в кінці літа. Слива сорту Терн для Підмосков’я дарує смачні і солодкі фрукти насиченого синього кольору.
- Червона Скороспілка. Слива рожевого забарвлення, дрібна (15 г). Під шкіркою міститься жовта, чи не дуже соковита м’якоть солодка з легким кислим присмаком. Дерева зимостійкі, частково запилюються.
- Синій Дар. Перші зав’язі з’являються на п’ятий рік посадки. Плоди темно-фіолетові, кисло-солодкі, всередині салатного забарвлення. Важить близько 15 м Самопопиляемость часткова.
- Яхонтова. Жовта слива з частковим самозапиленням. Вага близько 30 м Соковитий і солодкий сорт з кислуватим смаком.
Слива Яхонтова дає солодкі і соковиті плоди
Середньостиглі
Низькорослі середньостиглі сливи встигають до кінця серпня або початку вересня.
- Вітебська пізня. Перші зав’язі формуються на третій після посадки. Слива синього забарвлення, всередині жовта, вага близько 35 р Володіє кисло-солодким смаком.
- Цікава. Плоди дрібні, вагою близько 20 г, з’являються на третій рік. Фрукт лимонного забарвлення, всередині блідо-зелений, соковитий, солодкий з легкою кислинкою. Садять поруч з обпилювачами.
- Кантемировка – перші фрукти з’являються по закінченню 5 років. Плоди дрібні (маса 16 г), оранжевого забарвлення з кисло-солодкою м’якоттю лимонного кольору. Самобезплідний гібрид.
- Пам’ять Тімірязєва. Жовта колоновидна зливу, яка дарує смачний урожай соковитих, кисло-солодких плодів. Перші зав’язі формує на четвертий рік після висадки.
- Ренклод Колгоспний. Перші зав’язі з’являються на через 5 років. Фрукт фіолетового забарвлення, яйцевидної форми з товстої шкіркою, всередині жовтого кольору. Урожай цієї культури цінується за чудовий аромат і смак.
Пізньостиглі
Цю групу складають всього лише три сорти сливи для Підмосков’я – Угорка Московська, Алексій і Болховчанка. Урожай цих гібридів встигає до середини вересня. Найбільшим сортом є Болховчанка, але цій рослині потрібні запилювачі. Угорка Московська і Алексій – самоплодние низькорослі сорти.
- Болховчанка. Триметрове рослина, крона має кулясту форму. Слива овальної форми, жовто-зеленого забарвлення з гладкою, ніжною м’якоттю кремового кольору. Смак скисло-солодкий. Вага – 40-45 м
- Алексій. Плідний двометровий гібрид – вже на третьому році зростання дає перші плоди. Володіє слабким імунітетом проти болячок і погано переносить зимівлю. Слива сорту Алексій для Підмосков’я має витягнуту форму, що нагадує грушу, фіолетова, маса – 20 г. Всередині міститься м’якоть помірної щільності, салатового кольору, соковитість середня, смак солодко-кислий.
- Угорка Московська. Рослина висотою близько 3,5 м. Слива дрібна (маса – 15-18 г), овальної форми, фіолетового або бордового кольору, всередині щільна, бурштинового забарвлення, кисло-солодка.
Слива Болховчанка виростає до трьох метрів у висоту
Особливості вирощування
Слива – солнцелюбівие культура, тому краще садити її на сонячному місці з глибоким проходженням грунтових вод. Грунт підбирають слабокислу, легку і збагачену гумусом.
Посадка однорічних саджанців у відкритий грунт в цьому регіоні здійснюється ранньою весною. Виривають яму за розміром кореневої системи рослини. Садову землю змішують з перегноєм (5 кг) і суперфосфатом (70 г). Поживною сумішшю заповнюють яму, вбивають кілок і опускають коріння рослини. Коріння присипають землею, гарненько притоптують. Важливо, щоб при посадці коренева шийка була трохи вище рівня грунту. Саджанець підв’язують до кілка.
Після посадки рослину поливають, вкорочують центральний провідник на третину довжини і мульчують пристовбурні кола перегноєм або городньої землею.
Догляд
Вирощування передбачає проведення цілого ряду заходів, що підвищують імунітет дерева і стимулюючих його ріст і плодоношення:
- рослини регулярно поливають протягом усього періоду вегетації;
- через день після кожного поливу грунт розпушують, потім мульчують, щоб попередити випаровування вологи;
- на зиму дерева вкривають від морозів опалим листям або ялиновим гіллям.
Починаючи з третього року життя дерева підгодовують органікою і мінеральними компонентами. Навесні застосовують азотсодержащие препарати, влітку краще підійдуть – комплексні підгодівлі, а восени – фосфорно-калійні препарати.
Щорічно проводиться санітарна і формує обрізки. Такі маніпуляції захищають дерево від хвороб і шкідників, підвищують врожайність і декоративні якості рослини.
Існує багато сортів сливи для вирощування в Московській області. Всі вони мають гарну хворобостійкістю і плодовитістю. Який би сорт ви не вибрали, йому слід вчасно надати грамотний догляд і увагу, тоді рослина віддячить вам за це смачним і рясним врожаєм.
Для тих, хто не знає, яку сливу посадити в Підмосков’ї, садівники радять робити підбір з урахуванням кількох факторів: розміру дерева, здатності до самозапилення, лежкости врожаю, десертних якостей і розміру плодів.