Оладки, приготовані з баклажанів, припадуть до смаку і вегетаріанцям і м’ясоїди. Просте і недороге блюдо має досить цікавим смаком. У статті можна знайти кілька рецептів з фотографіями і докладним описом процесу.
Універсальне блюдо
Баклажан – рослина, що містить масу корисних речовин, тому страви з нього відрізняються не тільки чудовим смаком, але і поживну цінність. Пік дозрівання "синенькі", як ласкаво називають овоч в деяких районах, припадає на кінець літа. Саме в цей час господині намагаються частіше використовувати овоч в рецептах і балувати смакотою своїх близьких.
Дуже просто і швидко приготувати оладки. Нехитре блюдо підійде і в якості окремої закуски і як гарнір до м’яса. Будуть потрібні такі інгредієнти:
- баклажани – 4 шт .;
- яйце – 1 шт .;
- борошно – 5 ст. л;
- часник і спеції за смаком.
Процес приготування виглядає так:
- Баклажани миють, зрізають краєчки.
- Укладають на решітку і відправляють в духовку до розм’якшення.
- Виймають, чекають поки овочі охолонуть.
- Знімають шкірку.
- Пропускають через м’ясорубку або за допомогою блендера роблять пюре.
- Додають борошно, зелень, спеції.
- Ложечкою викладають суміш на розігріту сковорідку з олією. За кілька хвилин з кожного боку обсмажують.
Порада. Не варто зберігати куплені баклажани в холодильнику. Краще укласти в поліетиленовий пакет і залишити в кімнаті.
Ситні добавки
Оладки, приготовані з синенькі, не відрізняються високою калорійністю. Щоб зробити блюдо ситніше деякі господині в якості додаткового інгредієнта використовують картоплю. знадобиться:
- 4 баклажана;
- 3 картоплини;
- 2 цибулини;
- 1 морквина;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. борошна;
- томатний сік;
- сода, сіль, спеції.
Готують блюдо так:
- Овочі прокручують через м’ясорубку або після нарізки подрібнюють в блендері.
- Віджимають сік, що виділився.
- Додають яйця, соду, спеції, борошно. Розмішують до однорідності.
- У сковорідку наливають рослинне масло і добре розігрівають. Ложкою викладають пюре і обсмажують. Заливають томатним соком і тушкують до готовності.
Смачні та ситні млинці з баклажанів виходять з добавкою різноманітних сирів. Найчастіше в рецептах використовують плавлений. З продуктів слід підготувати:
- 4 баклажана;
- 2 плавлених сирка або 200 г твердого сиру;
- 3 яйця;
- 4 ст. л. борошна;
- сіль, спеції.
Приготування відбувається так:
- Синенькі миють і очищають від шкірки.
- Подрібнюють на м’ясорубці або в блендері, використовуючи насадку-млин.
- Додають перераховані продукти і ретельно розмішують.
- У вигляді оладок масу викладають на сковорідку. Обсмажують до зарум’янювання.
Порада. Щоб сир було легше натерти на тертці, бажано попередньо заморозити продукт.
Привіт з Мексики
Сальса – соус з мексиканської кухні. Готується добавка з різних овочів. В рецепт можуть входити: солодкий і гострий перець, помідори, цибуля, кукурудза, пряні трави. Всі інгредієнти нарізають маленькими кубиками, поливають лимонним соком і злегка підсмажують. Оладки з синенькі якнайкраще поєднуються з описаним соусом. Добавка надає особливого смаку, а елементи, що входять до овочевий мікс перетворюють блюдо в вітамінну бомбу.
Сальса
Для оладок з сальсою потрібно взяти:
- 4 баклажана;
- 2 яйця;
- 6 ст. л. борошна;
- 2 солодких перцю;
- 4 невеликих томата;
- 1 цибулина;
- сметана;
- зелень, спеції.
Баклажани подрібнюють. Сік, що виділився віджимають, в час, що залишився пюре додають яйця, борошно. Смажать оладки і паралельно готують соус. При подачі останній змішують зі сметаною.
Увага! В оригінальний рецепт соусу «сальса» обов’язково входить перець чилі. Овочі ж запікаються в духовці до рум’яної. Готову добавку перед вживанням витримують в холодильнику не менше години.
Ніжний сир
Поєднання терпких баклажанів з сиром надає страві дуже цікавий, ненав’язливий присмак. Для оладок з сиром потрібні такі інгредієнти:
- 4 баклажана;
- 200 г сиру;
- 2 яйця;
- 4 ст. л борошна;
- 5-6 зубчиків часнику;
- сода, сіль, прянощі.
Готують блюдо наступним чином:
- Миті синенькі очищають від шкірки. Деякі господині пункт пропускають. Смак страви від цього тільки покращується – додається пікантна терпкість.
- Нарізані великими кубиками овочі з зеленню та спеціями поміщають в чашу блендера. При бажанні допускається перекрутити складові на м’ясорубці.
- У овочеве пюре додають сир, яйця, борошно.
Результат – рідкуватий тісто, як для звичайних оладок. Столовою ложкою набирають масу і виливають на сковороду з розігрітим маслом у вигляді невеликих коржів. Після того як оладки подрумянились з обох сторін, їх поміщають в сотейник і гасять.
Порада. У цьому рецепті сир можна замінити м’яким сиром фета. Блюдо вийде більш маслянистим.
Баклажанові оладки – блюдо, що підходить для подачі до столу як на сніданок, так і на обід і вечерю. Витративши зовсім небагато часу, можна побалувати себе і близьких чимось новеньким і надзвичайно смачненьким.
А який Ваш улюблений рецепт з баклажанами?