Завдяки своєму смаку абрикос давно став одним з популярних ласощів в нашій країні. Виведений в Середні століття в Китаї, він швидко поширився по всьому світу. Існує безліч сортів цього дерева. Найбільшою популярністю у фермерів користується абрикос Десертний, адже від інших його вигідно відрізняють висока врожайність, стійкість до хвороб, несприйнятливість до суворих кліматичних умов.
Абрикос Десертний – популярний і стійкий до несприятливих умов сорт
Опис абрикоса десертні
Він має приємний аромат і в міру кисло-солодкий присмак. Плоди сорту середнього розміру вагою до 30 г мають апетитну ніжно-жовте забарвлення. Кісточки невеликі і легко відокремлюються від плодів.
М’якоть на 27% складається з цукрів, які містять інулін, крохмаль, пектин та органічні кислоти. Яскравий колір плоду надає вітамін А. Він корисний тим, що в ньому міститься нікотинова і аскорбінова кислоти, вітамін В15 і калій.
Дерева виростають великого розміру до 5 м у висоту. Фрукти достигають у другій половині липня. Якщо на вулиці дощове літо, то врожаю не варто чекати раніше серпня. Абрикос вживається як в свіжому вигляді, так і використовується для приготування компотів, варення, джемів, начинки для пирогів.
Абрикос Десертний часто можна побачити в якості прикраси не тільки на дачних ділянках і у фруктових садах, а й на вулицях різних міст і селищ. Також фрукт має досить привабливий товарний вигляд, і не потребує якихось особливих умов транспортування.
Абрикос Десертний підходить для приготування варення і джемів
Переваги сорту
Характеристика переваг абрикоса Десертний:
- Морозостійкість. Він прекрасно переносить різкі перепади температур. Влітку це властивість допомагає зберігати врожай, а взимку не дає деревам загинути.
- Самоплодность. Це фруктове дерево має здатність до самозапилення, в результаті чого навесні на ньому зав’язується набагато більше плодів, ніж на деревах інших сортів. Якщо поруч посадити ще один вид зимостійкого абрикоса, врожайність збільшиться в кілька разів.
- Стійкість до різних видів захворювань. Для багатьох городників це головна перевага десертні сорти, оскільки дозволяє збирати фрукти без втрати врожаю.
Розмноження абрикоса
При його розмноженні можна скористатися двома основними способами:
- Виростити з кісточок. Необхідно заздалегідь вибрати здорові бобки з плодів і зберегти їх до весни. У березні потрібно підготувати кісточки до висаджування, на кілька днів замочивши у воді. Потім слід висадити їх в спеціальні ємності, наповнені піском і тирсою. У відкритий грунт паросток пересаджують в травні, після того, як на вулиці встановитися тепла сонячна погода.
- Посадити саджанці. Придбати їх можна на ринку, в спеціалізованому супермаркеті або через інтернет. Саме вдалий час для проведення процедури – квітень. Потрібно встигнути висадити саджанці в грунт до того, як на ньому з’являться набряклі нирки.
Абрикос можна розмножити кісточками
Посадка саджанців
Найкраще підійде світлий і добре освітлену ділянку. Слід звернути увагу на те, щоб абрикосу не було тісно по сусідству з іншими рослинами. Для вирощування цього сорту підходять практично всі види грунту, але найбільше деревах подобається грунт, який містить фосфор і калій. Підготувати місце для посадки саджанця, вирити необхідну яму необхідно заздалегідь, краще восени. У день посадки висипте туди гравій та добрива (перегній, селітра або ж мінеральні добрива), і злегка присипте суміш землею.
Не забудьте зробити поливальний коло. Під час посадки рясно полийте паросток, щоб він не засох через кілька днів.
Відразу ж сформуйте майбутній вигляд дерева, обрізати крону необхідно, щоб абрикос розростався вшир, а не в висоту.
Абрикосова дерево любить рости на відкритому освітленому просторі
Догляд
- Дорослі дерева поливаються з розрахунку 48 л води на 1 кв. м грунту, а в суху погоду ще рясніше.
- Не можна залишати саджанець без добрив, необхідно мінімум три підгодівлі за літо.
- Після посадки кращим варіантом добрива стане азот, а в момент дозрівання плодів – калій;
- Щоб зберегти плодові дерева від шкідників, обробіть абрикоси в період вегетації інсектофунгіцидами.
Незважаючи на те що сорт Десертний морозостійкий, буде краще, якщо восени ви правильно підготуєте дерева до зимівлі:
- Зберіть і знищіть опале листя.
- Перекопайте грунт навколо дерева.
- Видаліть згнилі плоди.
- Обробіть крони від паразитів.
- Здійсніть побілку штамба.
Не забудьте провести мульчування пристовбурних кіл. Шар мульчі не повинен бути менше 15 см: це допоможе вам уберегти коріння дерев від морозів.
Хвороби і шкідники
Будь-яке дерево може піддатися поразки шкідниками і хворобами. Однією з причин, що викликають хвороби у десертні сорти, є нестача мінеральних речовин, наприклад, кальцію.
Хвороби абрикоса:
- Камедь. На дереві з’являються рани, через які виділяється сік і клей. Якщо вчасно не розпочати лікування, це захворювання вразить все дерево.
- Клястероспоріоз. Вражає листя, гілки та плоди саджанця, завдає значної шкоди врожаю. Хвороба гостро проявляється в перші літні місяці і через грибка. Причому він може зберегтися на дереві ще з осені, оскільки прекрасно переносить морози.
- Моніліаз (плодова гниль). Це захворювання викликається грибком, який в теплу весняну погоду починає активно розмножуватися. Перша ознака хвороби проявляється ще при цвітінні дерева, коли квіточки темніють і засихають. Після цього спори бактерій вражають все дерево.
Шкода абрикосів можуть нанести шкідники: плодожерка псує абрикоси, листовійка поїдає нирки, а тля в пошуках соку згризали молоде листя.
Позбутися від них допоможуть інсектициди, які можна вибрати і придбати у відповідних магазинах. Хороший результат також дає побілка стовбурів дерев.
Моніліаз – грибкове захворювання
Лікування дерев
Перераховані хвороби найчастіше мають однакові симптоми, від яких страждають повністю все дерево: і листя, і плоди, і квіти, і гілки.
В першу чергу після появи хвороби проведіть очистку дерева, продезінфікуйте уражені місця мідним купоросом (10 г на 1 л води).
Не менш важливо підтримувати сад в чистоті і порядку. Навесні необхідно вчасно обрізати дерева, а восени прибирати опале листя і гілки. Не варто забувати про підгодівлю.