Спекти пишні оладки на сироватці вдається не будь-якої господині. Насправді, все дуже просто. Кілька секретних прийомів і оригінальні рецепти цієї страви додадуть у ваше меню ще один швидкий і смачний сніданок.
Прості класичні рецепти
Щоб приготувати оладки на сироватці потрібно:
- сироватка 120 мл;
- яйце 1 шт .;
- пшеничне борошно 150 г;
- за смаком сіль і ваніль;
- масло для смаження, 1 ст. л. в тісто.
У просіяне борошно з сіллю і цукром додають негашене соду (необхідна реакція відбудеться з кислою сироваткою). Рідина вливають поступово, замішуючи до стану сметани густої консистенції. Обсмажують на розігрітій сковороді з двох сторін.
Порада. Щоб оладки краще піднялися, кришку сковороди можна закрити на 30-40 сек.
Готуємо оладки без яєць. Набір продуктів на 1 склянку рідини:
- борошно 1.5 ст;
- цукор 1 ст. л .;
- 1 ч. Л. соди, сіль, олія для смаження.
Замішують тісто, рідина поступово з’єднують з борошном. Так маса виходить однорідною і без грудок. Якщо дозволяє час можна «забути» опару на 10-15 хвилин в теплому місці. На сковороді маса повинна не розтікатися, а викладатися рівно, пластично. Перебравши з борошном, ви отримаєте важкі Непропечений оладки. Готові оладки поливають зверху згущеним молоком, солодким сиропом, джемом або варенням.
Старовинний рецепт з дріжджами
Замість соди можна скористатися дріжджами, як готували наші бабусі. Оладки вийдуть смачними і ароматними. Повозитися, правда, доведеться довше. Склад: сироватка 1 ст., Цукор 2 ст. л., 1 яйце, дріжджі 20 г (сухі), борошно 2 ст. Масло для смаження, сіль, ванілін за смаком.
Порада. Живих дріжджів потрібно в три рази більше.
Виконуємо всі за інструкцією:
- Приготування закваски. У підігріту рідину додають сіль, цукор і дріжджі. Суміш обережно замішують дерев’яною лопаткою.
- Опару розміщують в теплому місці на 20-25 хв. Зверху прикривають прозорою плівкою або кухонним рушником.
Порада. У приміщенні, де підходять дріжджі, не повинно бути протягів.
- Коли опара підійде, вводять просіяне борошно. Вимішують до однорідної консистенції без грудок. Тісто залишають підніматися ще на 1 годину.
- Через годину тісто для оладок обминають, видаляючи тим самим бульбашки вуглекислого газу. Забирають знову підніматися. Коли обсяг збільшиться до двох разів, дріжджове тісто для оладок готове.
- Розігрівають сковороду з маслом. Масу викладають лопаткою, рівномірно пропікають з кожної зі сторін. Оладки перекладають на паперовий рушник щоб видалити непотрібний жир.
Оладки з різноманітними добавками
У оладки на сироватці можна покласти різні начинки. Всі продукти замішують і випікають млинці традиційним способом.
Оладки з сиром. Для тесту:
- сироватка ¾ ст .;
- яйця 2 шт .;
- 200 г сиру;
- 150 г борошна (просіяного);
- 3 ст. л. цукру, сіль, лимонна цедра (1 ст. л.), сода.
Яйця вспенивают з цукром і сіллю. Окремо з’єднують сир і підігріту сироватку. Обидві суміші поєднують, додають натерту цедру. Потім ховають в тепле місце на 0.5 години. Перед випіканням безліч трохи перемішують, а акуратно набирають ложкою і викладають на сковороду.
Оладки з яблуками. Для тесту на 0.5 склянки рідини:
- борошно 3 ст .;
- 500 мл. кислої сироватки;
- 1 ст. л. цукру піску;
- 1 яйце;
- 1 середнє яблуко;
- сіль, сода.
Увага! Соду гасять оцтом, якщо використовують свіжий кисломолочний продукт.
Теплу рідину з’єднують зі збитими яйцями і цукром. Вводять борошно, перемішують і поміщають в тепле місце на 15-20 хв. Додають соду, тісто акуратно розмішують поки на поверхні не з’являться бульбашки. Випікають на добре розігрітій олії.
Оладки на сковороді можна приготувати використовуючи і сироватку, і кефір. Для цього рецепта знадобиться по 1 склянці і тієї та іншої рідини. Крім цього беруть:
- борошно 3 ст .;
- 3 ст. л. цукру;
- сіль, ваніль, соду.
Чайну ложку соди розводять в кефірі і прибирають на 10-15 хв. в тепло. Тим часом в теплій сироватці розчиняють цукор, отриману суміш з’єднують з кефіром і содою. Втручаються борошно і ванілін. Випікають в олії до золотистої скоринки як на фото.
Заварне тісто
Смачні пишні оладки легко приготувати на заварний тесті. Для цього кислу сироватку (1 ст.) Нагрівають до 60-70 ° C. Додають цукровий пісок (90 г), добре перемішують віночком. Окремо розводять борошно (350 г) і питну соду, не поспішаючи роблять тягуче тісто. Додають 1 яйце, сіль, потім суміш знову вимішують. Дають відстоятися і випікають на повільному вогні у великій кількості масла.
Порада. Для любителів пікантного в оладки додають спеції: мелений імбир, гострий перець, кардамон, корицю.
До оладок для гостей можна подати солодкий ягідний соус. Вишневий соус:
- 300 г вишень;
- цукор 50 г;
- вода 250 мл;
- крохмаль 1 ст. л.
Цукор з’єднують з вишнею, вливають 1 ст. води, кип’ятять 2-3 хв. Крохмаль розводять у воді і додають до вишні. Соус доводять до кипіння і знімають з плити. Замість вишень можна взяти будь-які заморожені або свіжі ягоди. Гарячі оладки на сироватці присмачують соусом і підносять до столу.
Здивувати гостей можна оригінальним оформленням страви: наприклад, викласти стопочки на плоскій тарілці, додати зелені, збитих вершків. Такі «декорації» сподобаються дорослим і дітям.
А який Ваш улюблений рецепт оладок?