Ще в сиву старовину люди знали про цілющі властивості «одомашнених» рослин. Вони застосовували їх проти болю і як лікувальний засіб, в косметичних цілях і для зміцнення імунітету. І петрушка серед всіх інших займала особливе місце. Так що там говорити, її шанувальником був знаменитий Авіценна. Сьогодні для підтримки життєвого тонусу, імунітету на належному рівні, а також профілактики численних недуг використовують корінь петрушки. Тут – повна інформація про лікувальні властивості, способи застосування і протипоказання. Використовуйте корінь – і будете здоровими!
Знайомство з коренем: опис і не тільки
Петрушка – рослина невибаглива, морозостійка. Його обожнюють за смак і аромат, а не тільки за простоту вирощування. І заради смачної страви висаджують на грядці петрушку кучеряву, листову і кореневу, насолоджуючись красою зелені, смаком і користю.
Для того щоб виростити справжнього «домашнього» лікаря на грядці, потрібно вирощувати кореневу різновид петрушки. Мета – отримати достатньо матеріалу для оздоровлення організму протягом зими. Можна, звичайно, використовувати і листову петрушку, але корінці у неї короткі, маленькі і гіллясті. Наше завдання – виростити корінь:
- довжиною 25-35 см;
- вагою до 200 г;
- рівний, акуратний (без розгалужень);
- діаметр широкої частини – не менше 4 см;
- НЕ з’їдений шкідниками і не пошкоджений хворобами.
При цьому корінь повинен мати приємний, злегка солодкуватий, ароматний смак, що нагадує тандем селери і моркви. Він, звичайно, спочатку здається специфічним, але пізніше подобається кожному, хто його спробував!
Порада. Для вирощування вибирайте правильні сорти петрушки. Це може бути сорт вітчизняної селекції – Фінал, Доброго ранку, Цукрова або голландської – Ігл, Альба, Челеста.
Склад: майже вся таблиця Менделєєва
Корінь петрушки – панацея від багатьох бід. Головна його перевага – в доступності і можливості виростити достатню кількість для своїх потреб. При цьому його лікувальні властивості обумовлені хімічним складом. Саме корисні мікро-, макроелементи і інші речовини роблять корінь трав’яного рослини істинним помічником кожної сім’ї.
Завдяки насиченому хімічним складом корінь петрушки став справжнім лікарем тих, хто піклується про своє здоров’я, але не біжить відразу в аптеку за антибіотиками. Він містить:
- ефірні масла петрушки, що забезпечують багатий аромат і службовці афродизіаками;
- харчові волокна (з корисною клітковиною), яка допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. А це і є здоров’я кожного з нас;
- набір вітамінів різних груп: С, А, Е, К, В;
- крохмаль і органічні кислоти;
- насичені жирні кислоти;
- селен, який захищає організм від розвитку ракових клітин;
- фосфор, залізо, магній та інші мікро, макроелементи.
Цікаво! У 100 г кореневища петрушки міститься в 4 рази більше «аскорбінки», ніж у лимоні. Так навіщо ж витрачати кошти на покупку заморського дива?
Лікувальні (терапевтичні) властивості петрушки, або боротьба з будь-яким недугою
Особливий хімічний склад петрушки обумовлює її терапевтичний ефект при впливі на людський організм. Системне вживання:
- зміцнить імунітет;
- допоможе знизити і стабілізує кров’яний тиск;
- позбавить від «шкідливого» холестерину і солей;
- надасть протизапальну та знеболювальну, протисудомну, ранозагоювальну дію;
- порадує сечогінну і жовчогінну дію.
Регулярне вживання корисного продукту в свіжому вигляді допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, а також позбавить від гастриту і навіть виразки. Володіючи легкий проносний ефект, корінь допоможе налагодити стілець, отже, поліпшить роботу шлунково-кишкового тракту.
Він – справжня знахідка для жінок з проблемами менструального циклу, а також для чоловіків у віці: корінь легко і просто позбавить від хронічного простатиту і допоможе відновити чоловічу силу. Корінь корисний для серця і судин, адже він не дає першому збитися з ритму, другі робить еластичними і чистими. Вживання продукту у вигляді салатів забезпечить безперебійну роботу серця, позбавить від задишки та інших неприємних симптомів.
Особливе місце в харчуванні корінь петрушки займає у вегетаріанців і строгих веганів, а також у тих, хто бажає схуднути. Корінь притуплює відчуття голоду, позбавляє організм від шкідливих речовин, покращує роботу нирок. І кожен стає стрункішою, зберігаючи здоров’я!
Коротко про важливе: протипоказання
Корінь петрушки корисний в міру. Не можна вважати, що він повністю безпечний і поглинати його в неміряних кількостях, в надії позбутися від хвороби. Потрібно пам’ятати про те, що все корисне корисно в міру, кореневище петрушки зі своїм хімічним складом – не виняток. Обережно використовувати корінь необхідно:
- вагітним жінкам. Він надає стимулюючу дію на матку, що загрожує викиднем;
- людям з хворобами нирок, жовчного міхура, так як сік подразнює вплив на тканини і здатний «погнати» камені;
- тим, хто страждає алергічними реакціями на певні речовини, що містяться в корені.
Одним словом, відвар або настоянку з кореня для позбавлення від певного недуги можна приймати після того, як ви проконсультуєтеся з терапевтом.
Насолоджуйтеся приємним смаком, підтримуйте свій організм в прекрасній формі – і він вам буде служити десятиліттями!