Перед тим як вибрати різновид для посадки на ділянці, садівник повинен вивчити кращі сорти черешні: особливості зовнішнього вигляду і вимоги по догляду. Це пов’язано з тим, що не всі рослини здатні уживатися на одній ділянці і давати високі показники врожайності.
Черешня Аделіна – самоплодовий і стійкий до хвороб сорт
Кращі різновиди
Розглядаючи сорти черешні, виділяють 2 види, які визнані кращими.
- Аделіна. Самоплодность і стійка до захворювань. Поруч краще висаджувати культури зі схожими термінами дозрівання.
- Тютчевка. Відрізняється солодким смаком плодів і стійкістю до грибкових інфекцій.
Вид Аделіна
Опис вказує на те, що черешня сорту Аделіна є однією з кращих культур на садівничому ринку. Дерево характеризується високим зростом, який досягає 4 м. Плодоношення спостерігається на 3 рік після посадки. Урожай прийнято збирати в кінці липня або початку серпня.
Дерево має пірамідальну крону з невеликою густотою, яка піднімається високо. На стовбурі кора глянцева, без тріщин або відколів. Листки гладенькі, трохи подовжені, насиченого зеленого відтінку.
Ягоди характеризуються невеликим розміром. Середній їх вага досягає 7 м Форма сердцеобразная. Колір насичений червоний. М’якуш яскравий, смачна, з високим вмістом волокон і цукру. Це найсолодша черешня, на думку садівників.
Різновид Тютчевка
Цей сорт відноситься до пізніх культур (урожай в кінці липня). Плодоносить з 2 роки, після посадки. Дерево не перевищує 3 м. У перший час саджанець росте швидко, через 2 роки, зростання сповільнюється.
Пагони коричневого кольору, великі, гладкі. Крона округла. Листя насиченого зеленого кольору мають подовжену форму.
Плоди цього різновиду великі і вважаються одними з найсмачніших. Їх середня вага становить 6 г. Форма рівна, округла. Шкірка насиченого червоного відтінку, що доходить до чорного. Кісточки маленькі і добре відділяються від основної м’якоті. Смак солодкий з невеликою кислинкою.
Пізні різновиди
Розглядаючи пізні сорти черешні, відзначають різновид Мічурінка. Вона була отримана в результаті схрещування виду Скина і Пташина вишня. Є ідеальною для посадки в Саратовській області, т. К. Стійка до морозів і підвищеної вологості повітря.
Чимало відома і Бряночка. Часто дерево цього виду зустрічається в Підмосков’ї або Саратовської області. Це пов’язано з тим, що культура має можливість самозапилення і стійка до більшості захворювань.
Вид Мічурінка
Черешня Мічурінка відноситься до середньорослі дерев:
- середня висота рослини становить 3 м;
- крона розлога, овальна, негуста;
- вегетація триває 120 днів з моменту початку формування яйцевидних нирок коричневого відтінку;
- листя овальної форми, по краях є невеликі зубчасті ділянки, які надають незвичайний зовнішній вигляд;
- колір листя – темно-зелений, без смуг або плям.
Культура характеризується низькою здатністю до самозапилення, тому поруч з нею часто висаджують сорт Бряночка, щоб збільшити показники врожайності.
Середня вага плодів чорного кольору – 5 г. Ягоди округлі, з яскраво вираженим черевним швом, соковиті. Плодоніжка черешні сорту Мічурінка середньої довжини і щільності. Кісточку легко відокремити від м’якоті, тому цей різновид часто застосовується для консервації. Ягоди підходять для вживання в свіжому вигляді. Врожайність хороша: з кожного дерева садівники збирають до 20 кг продукції.
Черешня Мічурінка дає близько 20 кг ягід з одного дерева
Вид Бряночка
Сорт черешні Бряночка відноситься до середньорослі і пізнім культурам, висота дерева не перевищує 4 м. Крона пірамідальної форми і середньої густини.
Рослина починає плодоносити на 3 рік після посадки. Терміни збору врожаю припадають на початок серпня. Вегетативні бруньки середнього розміру. Основна частина листової пластини вузька. Поверхня листа плоска, без шорстких ділянок або зубчиків на краях.
Вага ягоди становить – 4 г, а її довжина – 2 см. Шкірка рожевого відтінку з невеликим червонуватим рум’янцем. М’якоть соковита і волокниста. Плоди смачні, солодкі, з невеликими нотками кислоти. В ароматі відчувається мускат. Кісточка легко відділяється від основної м’якоті, тому черешню сорти Бряночка часто застосовують для консервації.
Ранні різновиди
До ранніх сортів черешні прийнято відносити 3 відомі різновиди.
- Жовта Присадибна. Самоплодность і морозостійка. Цей вид вважають ідеальним для посадки в Підмосков’ї.
- Гронкавая відноситься до самобесплодним сортам. Правильно поруч з такими деревами висаджувати кілька додаткових запилювачів.
- Овстуженка. Цей різновид характеризується середніми показниками самоплодності, т. Е. Вона здатна самостійно запилювати лише на 70-80%. Для максимального врожаю доведеться проводити посадку поруч з іншими запилювачами. Краще біля неї висаджувати Іпуть.
Черешня Жовта Присадибна
Дерево цієї культури високе – до 5 м. Крона розлога, тому дистанція між саджанцями має становити не менше 4 м. Листя середнього розміру, овальної форми, насиченого зеленого кольору. Пагони коричневі, покриті гладким шаром воскового нальоту. Суцвіття великі, рожевого відтінку. Збір ягід настає на початку липня.
Плоди маленького розміру, до 3 г за вагою, тому урожай цієї культури невеликий, всього 5 кг з 1 дерева, але за рахунок приємного солодкого смаку м’якоті, сорт популярний.
Черешня Жовта Присадибна дає невеликі, але дуже солодкі ягоди
Різновид Гронкавая
Спочатку ця культура ставилася до категорії диких. Після того як її запилюючи сортом Іпуть, вона перейшла в розряд домашніх плодових дерев. Вегетація триває всього 100 днів. Збирати врожай починають вже на початку липня. Дерева невисокі – 3 м. Крона густа, куляста. Листки гладенькі, темно-зеленого відтінку. Суцвіття великі, триколірні.
Плоди середнього розміру, до 4 г в масі. Їх форма округла, з яскраво вираженим черевним швом. Шкірка ніжно-рожевого відтінку. М’якоть щільна і соковита. Черешня Гронкавая відноситься до універсальних культурам.
Вид Овстуженка
Сорт черешні Овстуженка характеризується невеликим розміром дерева, всього 3 м. Крона пірамідальна, з близько розташованих гілками. Плодоносить і дозріває рано. Суцвіття невеликі, складаються з 1-2 рожевих рослин. Листова пластина овальна, темно-зеленого кольору.
Ягоди черешні сорту Овстуженка найбільші: їхня вага становить 6-8 г, а довжина 3 см. Шкірка ніжно-червоного відтінку. М’якоть приємна на смак, соковита.