Горобина – дуже поширена рослина. В районі середньої смуги її червоні грона можна побачити повсюдно: на узліссі, в парках, на садових ділянках. Але таку популярність дерево отримало не тільки за рахунок своєї декоративності, а й завдяки корисним і смачним плодам. І хоча в свіжому вигляді вони не дуже підходять до вживання, на зиму з них виходять прекрасні заготовки. За детальним рецептами запросто можна приготувати смачне варення, корисний сік, кисло-солодкий компот і ароматне вино. Після перегляду відео залишиться тільки зібрати ягоди і приступити до справи.
Властивості горобини
У цих помаранчевих ягодах міститься маса корисних речовин – вітаміни, мінерали, цукру, органічні кислоти, ефірні масла і ін. Саме тому плоди горобини вже давно використовуються як продукт харчування і як лікувальний засіб.
Щоб зберегти свіжі горобинова ягоди на зиму досить їх трохи просушити на повітрі, скласти в лотки і залишити в приміщенні з невисокою температурою. Так помаранчеві ягоди можуть пролежати до півроку, при цьому анітрохи не втративши своїх властивостей, а лише трохи подсохнув і потаємні.
Червона горобина
Зберігати ягоди в сирому вигляді – це звичайно добре і швидко, але, відверто кажучи, не смачно. А ось щоб приготувати з горобини справжні ласощі на зиму, доведеться трохи попрацювати.
Порада. Збирати горобину краще після перших морозів. Коли ягоди підморожуються, їх гіркуватий присмак втрачається.
Варення
Варення з горобини досить довго готується, зате насолоджуватися ним можна всю зиму. Для варення знадобиться:
- горобина – 1 кг;
- цукор – 1,5 кг;
- вода – 1 ст.
Як приготувати
- Спочатку вариться сироп. Охолоджується.
- Ягоди горобини обриваються з гілочок і промиваються під струменем води.
- Холодним сиропом заливаються сирі ягоди. Просочуються добу.
- Через день сироп зливається і кип’ятиться.
- Повторно заливаються ягоди вже киплячим сиропом і знову залишаються на ніч.
- Вранці ягоди в сиропі доварювати і закриваються на зиму.
Горобиновий сік
Сік з горобини, завдяки корисним властивостям, допоможе в зимово-весняний період зміцнити імунітет і впоратися з застудою. Можна вживати його і просто так, в якості смачного напою. Існує два способи заготовки соку з горобини.
I. Варіант без цукру. Промиті ягоди викладаються в ємність і покриваються водою. Варяться до м’якості. Якщо є бажання законсервувати сік з м’якоттю, розм’якшені ягоди перетираються через сито. Якщо потрібен чистий сік – пропускаються через соковижималку. Одержаний сік розливається по банках, стерилізується і заходить.
Сік з горобини дуже корисний
II. Заготівля соку з цукром.
- горобина – 1 кг;
- цукор – 200 г;
- вода – 2 ст.
Горобину проварити у воді і відкинути на друшляк. Як і в вищевказаному рецептурному варіанті розм’якшені ягоди можна перетерти, а можна віджати з них сік. Сироп вариться окремо, а потім вливається в отриманий сік. Солодкий напій розливається по банках, стерилізується і заходить.
Горобиновий компот
Компот з ягід горобини взимку згодиться в якості смачних ліків при застуді, а можна буде пити його просто як напій. Для заготівлі горобинового компоту на трилітрову банку знадобиться:
- горобина;
- 350 г цукру;
- 1,5 л води.
приготування:
- Ягоди очищаються від плодоніжок, промивають під струменем води і занурюються в окріп на пару хвилин.
- Виймаються на друшляк, ополіскуються прохолодною водою і розсипаються по банкам. Заповнюється ними більше половини тари.
- У воду засипається цукор, розмішати і доводиться до кипіння. Цим сиропом заливаються банки з ягодами.
- Заповнені банки стерилізуються і закочуються.
Порада. Перед приготуванням будь-яких заготовок горобину бажано занурювати в окріп з наступним промиванням водою холодної температури. Таким чином нейтралізуються дубильні речовини, які надають ягодам терпкість.
Горобинове вино
Для приготування вина знадобляться:
- горобина – 5 кг;
- вода – 2 л;
- цукор – 1-2 кг в залежності від бажаної солодкості;
- родзинки – 100 г.
горобинове вино
Приготування вина:
- Ягоди очищаються від плодоніжок, занурюються в окріп і ополіскуються під холодним краном.
- Потім ягоди добре розминаються.
- Сік віджимається через тканинної мішок.
- Частина, що залишилася м’якоть поміщається у велику каструлю і заливається гарячою (60-80 ° C) водою. Залишається у відкритому вигляді до охолодження.
- У сік додається половина цукру, родзинки і все це змішується з м’якоттю.
Порада. Ізюм можна замінити немитим (обов’язково!), Розчавленим виноградом. На його шкірці є природні дріжджі, які дадуть бродіння.
- Ємність обв’язується тканинною серветкою і встановлюється в тепле місце. Регулярно перемішується.
- Коли на поверхні рідини з’явиться піна, тобто вона почне бродити, сусло проціджують і заливається в бутель великого розміру. Туди ж всипається цукор, що залишився. Щоб забезпечити відсутність кисню під час бродіння на шийку бутля одягається медична рукавичка з попередньо виконаної в одному з пальців дірочкою. Рукавичка повинна надути і мати вигляд піднятої руки.
- Сусло, що бродить залишається днів на 20 в теплі.
- Коли бродіння зупиняється, рукавичка здувається, і в бутлі з’являється осад. Через тоненьку трубочку зливається просвітлене рідина в іншу ємність. За смаком ще додається певна кількість цукру або спирту для фортеці.
- Бутель закупорюється і ставиться в прохолодне місце. Там вона може простояти кілька місяців до дозрівання вина.
В кінцевому підсумку виходить терпкуватим, кисло-солодке вино жовтуватого кольору з дуже приємним ароматом.
Крім вищеописаного варіанта можна приготувати рябиновое вино з додаванням яблучного соку. У цьому рецепті беруться в рівних кількостях пом’яті ягоди горобини і вичавлений з яблук сік. Решта інгредієнти нічим не відрізняються. З яблучним соком виходить вино золотистого кольору. Гіркота в ньому повністю відсутня.
Увага! Не всім підходять для вживання горобинова ягоди та продукти з них, так як речовини, в них містяться, здатні підвищувати згортання крові. Тому, людям перенесли інфаркт, інсульт або страждають захворюваннями серця не рекомендується включати в свій раціон горобину.
Можливо, деякі господині стануть стверджувати, що червона горобина не найкраща ягода для зимових заготовок і що існує маса інших, більш солодких і смачних культур. Але спробувавши одного разу взимку будь-яку з заготовок, можна назавжди залишитися шанувальником цієї прекрасної ягоди.