Різновиди популярної культури під назвою квасоля: опис, фото

сорту квасоліБобові – дуже смачний і поживний продукт, що виділяється великим вмістом білка. Тому багато любителів із задоволенням вирощують їх на ділянках. У статті представлені найпоширеніші види їстівної квасолі і їх фотографії.

Як класифікують квасоля

Всю квасоля, а її зараз описано близько 250 різновидів, ділять на 2 групи:

  • азіатська (Vigna Savi);
  • американська (Phaseolus L).

До першої групи входять рослини з сильно витягнутими плодами і дрібного розміру насінням. Культивують таку квасолю здебільшого в країнах Азії. Європейці та американці вирощують і вживають в їжу американську групу. Тут навпаки: стручки не довгі, а зерна досить великих розмірів.

За характером росту представників бобових ділять на:

  1. Кучеряві – ліани близько 5 м в довжину.
  2. Полувьющіеся – стебла цих досягають 2 м.
  3. Кущові – рослини мають вигляд компактних кущиків. Такі види квасолі ростуть не вище 60 см.

види квасолі стручкової

У середній смузі на ділянках любителів найбільш часто зустрічаються лущильні види квасолі, у яких в їжу вживають очищені (вилущеними) від стулок стручки боби. Однак, з кожним роком зростає популярність різновиди, яку вирощують заради смачних зелених лопаток – спаржевої або стручкової.

Увага! При боротьбі із зайвою вагою дієтологи рекомендують обов’язково включати в меню спаржеву квасолю. Окрім наявності чудового смаку вона здатна виводити зайву рідину з організму.

Існують і декоративні види, які садять в цілях прикраси. Вони красиво цвітуть і добре в’ються. Такі види квасолі примітні цікавою особливістю – колір бобів завжди відповідає забарвленню квітів.

За розміром бобів квасолю ділять на:

  • крупнонасінних (тисяча штук бобів важать не менше 400 г);
  • среднесеменную (200-400 г);
  • дрібнонасіннєва (вага тисячі бобів не перевищує 200 г).

Крім всіх перерахованих класифікацій культуру поділяють на групи в залежності від термінів дозрівання: ранньостиглі сорти, середньо-і пізньостиглі.

види бобівБіла квасоля

Різнобарвні боби

Різні види квасолі лущильний, крім усього іншого, відрізняються забарвленням бобів. Вони можуть бути білого, чорного, червоного кольорів. У деяких сортів строкаті насіння. Всі вони відрізняються за смаковими якостями і деяким складовими речовин.

Білі боби. Такими насінням наділені і кучеряве і кущисті різновиди. У них міститься дуже багато заліза, тому їх рекомендують до вживання людям з анемією. Білка в білих зернах трохи – всього 7 г протеїну на 100 м Найулюбленішими у городників сортами вважаються:

  • Чорний очей. Названий так за наявність невеликого чорного плямочки на білій квасолину. Шкірочка дуже ніжна і тонка, тому на підготовку бобів йде небагато часу.
  • Не ви. Білі квасолини круглі і дрібні. За це її ще називають горохової. Вважається рекордсменом серед родичів по вмісту клітковини.
  • Білозерка. Популярна серед російських любителів. Дуже врожайна і смачна.

Червона квасоля. Її боби містять 8 г протеїну на 100 г. Основною перевагою вважається високий вміст в них антиоксидантів, здатних підтримувати молодість клітин. Кращі сорти:

  • Скороспілка. Відповідно до назви дуже ранній сорт, виділяється довгими плодами червоного кольору.
  • Томатна. Квасоля дуже популярна в грузинській кухні. Боби довгасті, бурого кольору. Сплюснуті з боків.
  • Ташкентська. Сорт любить тепло, тому культивують його в південних областях. Боби великі, червоні.

яка квасоля кориснішеЧервона квасоля

Чорна квасоля. Містить 9 г білка в 100 р Її протеїни по набору амінокислот найбільш близькі з тваринними білками. Різновид рекомендують регулярно вживати вегетаріанцям. сорти:

  • Кідну. Боби з вигляду нагадують нирки. Колір чорний з червонуватим відтінком. Після термічної обробки світлішають.
  • Прето. На чорних насінні виділяється білий рубчик. За смаком солодкуваті, з невеликою гіркуватістю. Варяться дуже довго – близько 2-х годин.

Порада. Щоб бобові швидше приготувалися, при варінні потрібно додати у воду трохи харчової соди.

Опис спаржевих різновидів

У стручкової квасолі цінуються не тільки боби, але і зелені стулки. Збирають її на стадії технічної зрілості – в цей час зерна м’які і дуже смачні. Забарвлення стручків залежить від сорту і може бути зеленою, жовтою, білою, бурого, фіолетовою.

Популярні види квасолі:

  • Сакса 615. Урожай дає через 2 місяці після посадки. Висота фасольного кущика 35-40 см. Злегка закручені, що не мають волокон стручки зеленого забарвлення. Їх довжина близько 12 см. Наділені чудовим смаком.
  • Журавушка. Стручки у цій квасолі теж зелені. Кущі до півметра заввишки. Добре зберігає смакові якості в заморожуванні і консервах.
  • Пурпурова королева. Як і перераховані вище види наділена відмінним смаком. Стручки пурпурні. Приносить високі врожаї і практично не вражається хворобами, за що знаходиться в особливій пошані серед городників.
  • Оленячий король. Росте у вигляді куща. Стручки жовті, насіння біле. Дає великі врожаї. Підходить для консервування і заморожування.

Зелена квасоляСтручкова квасоля

  • Пекло Рем. Ця квасоля кучерява. Основна особливість – рожеві зерна мають грибний аромат. Дає великі врожаї. Стручки блідо-зелені, практично білі.
  • Індіана. Відрізняється від інших цікавою забарвленням насіння – на червоному тлі білі розводи. Дозріває дуже швидко. У південних областях можна встигнути зібрати 2 врожаю.

Увага! Не останнє місце в правилах вирощування стручкової квасолі займає своєчасна збирання врожаю. Потрібно враховувати, що при повному дозріванні з’являються жорсткі перетинки і волокна.

Виростити на власній ділянці представників бобових будь-якого виду зовсім не складно. Головне тут – правильний підбір сорту, відповідний догляд і бажання.

Різновиди квасолі: відео