Сучасні способи вирощування столового винограду

Виноград – це цінний харчовий продукт, це єдина рослина, яке вивчає ціла наука – ампелографія. Селекціонери всього світу постійно працюють над виведенням нових сортів винограду. Адже його плоди придатні не тільки в їжу, але і для виробництва соку і вина. Існує безліч технологій для вирощування винограду в домашніх умовах. У даній статті, ми розглянемо декілька з них.

Столовий сорт винограду

Виноград культурний Улюблений (столовий)

Основна технологія вирощування столового винограду

Виноград – це дуже теплолюбна рослина. Але якщо ви не живете в південних регіонах, не впадайте у відчай, це ще не означає, що ви не зможете його вирощувати. Вам просто необхідно правильно підібрати сорт, ну і, дотримуватися всі технології по вирощуванню.

Висаджують саджанці винограду – ранньою весною, після того як зійшов сніг, і земля вже трохи прогрілася. Перед посадкою, уважно огляньте рослина. Якщо є відмерлі коріння, їх слід видалити.

Щоб виноград ріс добре, потрібно, спочатку, подбає про правильну посадку в грунт. Він не вибагливий до грунту. Але якщо висаджувати виноград в малородючі землю, то вам слід викопати метрову яму, далі засипати туди чорнозем, добрива і пісок. Якщо ж ви впевнені в родючості вашої землі, то яму потрібно копати глибиною в 70 см, не більше. У разі якщо на вашій ділянці високо розташовані грунтові води, вам треба вжити заходів. Слід вирити яму на глибині 1,5 метра, і ущільнити землю за допомогою щебеню. Якщо ж на грунті накопичується вода, то варто зробити стічні канавки, щоб вода не створювала болота у ваших кущів.

Загальноприйнята технологія вирощування столового винограду

Сучасна технологія вирощування винограду мало чим відрізняється від колишніх правил висадки та догляду. Єдине що садівники настійно рекомендують звернути увагу на нові препарати від шкідників і на сучасні засоби підживлення рослин. Також як і раніше яму під саджанці винограду, слід підготувати з осені. Для цього в підготовлену заздалегідь яму кладуть чорнозем перемішаний з гноєм, а на зиму покрити її невеликою кількістю грунту.

виноградний кущ

Правильно сформований кущ столового винограду

Виноград – сонцелюбива рослина. У тіні воно здатне розвиватися, досить, швидко, але ймовірність плодоношення дуже низька. Якщо ви зібралися вирощувати виноград біля будинку, то постарайтеся вибрати для цього південну стіну, ну або в крайньому випадку південно-західну. В цьому випадку, виноград, буде отримувати достатню кількість сонця, а вночі, він буде грітися від нагревається за день стіни.

Перед тим як всаджувати саджанці, коріння винограду вимочуються протягом двох днів в теплій дощовій воді. Садять виноград, на глибину не більше 0,5 метра. Після посадки, землю слід добре утрамбувати, а потім рясно полити теплою водою. Верхню частину винограду, необхідно підгорнути. Висаджують ця рослина в грунт, коли температура повітря не опускається нижче +10 градусів.

Іноді, саджанець не приживається в грунті. Це може статися з багатьох причин:

  • грунт в місці посадки вражена сірою гниллю;
  • держак засох;
  • держак не встиг повністю розвинутися до моменту обрізки;
  • недостатньо вологи.

Сучасні технології вирощування винограду, рекомендують висаджувати саджанець винограду, з лозою дворічного рослини. Це збільшить приживлюваність рослини в грунті. Для цього, беруть лозу довжиною 1,5 метра, і звертаючи її кільцем, укладають в посадкову яму.

Якщо ви висаджуєте виноград на відкритій місцевості, то вам необхідно зробити опори для вашого рослини. Садівники, рекомендують, для зручності, робити єдину опору, для всіх кущів. Кущі різних сортів винограду слід садити на відстані 1,5 метра один від одного. А ось між рядами, необхідно витримувати відстань в 2 метри.

Грунт під виноградом слід удобрювати вапном, мінеральними добривами, але тільки не змішуючи їх, так як ви можете обпалити коріння.

До літа саджанці вже досить зміцніли і розрослися. Тепер необхідно формувати опору під виноград. Для цього можна використовувати кілочки і натягнуту дріт. Пізніше, після 2-3 років плодоношення, опору потрібно буде змінити на більш міцну. Для цього вам знадобиться двуполостной шпалера, з нею все кущі матимуть хорошу опору, і отримувати достатньо сонячного світла.

Землю під рослиною, особливо в перший рік життя, слід регулярно розпушувати і позбавлятися від бур’янів.

Коли час підходить до перших заморозків, молоді пагони винограду, необхідно вкрити НЕ обрізаючи.

Укриття винограду на зиму

Укриття винограду на зиму

Технологія обрізання винограду

Якщо виноград не обрізати, він буде давати менше врожаю, і в підсумку здичавіє. Цю процедуру необхідно проводити щороку, і не має значення якого віку ваша рослина. Обрізку винограду садівники рекомендують проводити восени. Це допоможе краще підготувати кущ до зимових морозів, а навесні полегшить догляд за рослиною, в результаті восени ви отримаєте великий урожай. Навесні обрізку проводять в березні, до появи перших очок. Якщо зробити це пізніше, то рослина може не встигнути оговтатися від обрізки, адже у цієї рослини уповільнені процеси загоєння. А ось результатом цього може бути зниження врожаю, якщо неповна загибель куща. Обрізати виноград можна тоді, коли температура повітря буде не нижче +5 градусів.

Восени, обрізати виноградні лози не рекомендують, поки листя зберігаються на кущах. Чим довше листя буде триматися, тим краще буде опірність рослини перед зимовими морозами. Як тільки листя опаде з кущів, можна приступати до обрізання. Слід ретельно відбирати пагони для обрізки. Наприклад, якщо це молода рослина, то обрізка полягає тільки в формуванні форми. З багаторічними рослинами, потрібно чинити по-іншому. Перед обрізанням, необхідно оглянути кущ. Видаляють всі засохлі, хворі, і зайві пагони. Щороку на кущах виростають плодові ланки. Вони включають в себе сучок, і одну або дві плодові лози. Плодове ланка формують таким чином, щоб сучок заміщення завжди був нижче плодової стрілки.

На сучку має бути сформовано не більше трьох пагонів, причому важливо, щоб верхній втеча була з внутрішньої сторони, нижній, з зовнішньої. Щороку, стрілку, яка вже принесла плоди, обрізають, її замінюють нові пагони сформувалися на ланці.

Інноваційна технологія в вирощуванні столового винограду

У сучасному світі, продовжують з’являтися все нові способи розвитку виноградного господарства. Сучасна технологія вирощування винограду дозволяє розводити культуру практично в будь-яких регіонах і на будь-яких грунтах. Виноград можуть вирощувати навіть в північних регіонах Росії. У цьому їм допомагає теплиця з полікарбонату. Коли будують теплицю, обов’язково роблять відкривається дах. В такому випадку, коли на вулиці вже тепло, виноград будуть живити прямі сонячні промені. Дах не відчиняють до червня, і закривають восени, щоб виноград встиг дозріти. Так само як і у відкритому грунті, необхідно стежити за кущами, вчасно обрізати, удобрювати, підгортати, прополювати грядки, позбавляти від бур’янів і хвороб, і звичайно ж, поливати. Після зняття врожаю, слабкі пагони потрібно буде обрізати.

Молоді лози винограду

Вирощування винограду в теплиці

Необов’язково будувати цілу теплицю. Ви можете скористатися полікарбонатними листами, або поліетиленовою плівкою. У такому випадку навесні, вже в квітні, необхідно буде накрити виноград підготовленим утепленням, а відкривати його, тільки в червні. Підготовку до зими, слід починати вже в середині жовтня. Для цього риють траншею глибиною 0,7 метра, і на дно кладуть поліетилен, щоб позбавиться від надмірної вологи, яка може привести до розвитку цвілі. Сам виноград вкривають листами з полікарбонату.

Вирощування столового винограду з кісточок

Спробувавши незвичайний сорт винограду, замислюєшся про те щоб виростити такий же у себе на городі. Це можливо зробити з кісточок. Такий спосіб вирощування винограду використовують рідко. Набагато зручніше вирощувати цю рослину з живців, або саджанців. Тим більше, що вирощування винограду в такий спосіб, може розчарувати результатами, можливо ягоди будуть не такими смачними, як ви очікували. Але якщо ви любите експериментувати, або хочете вивести новий сорт винограду, цей спосіб якраз для вас. Підготовку насіння до висадки, починати вже в грудні, таким чином до літа у вас готові саджанці.

Слід знати, що не кожна кісточка підійде для вирощування винограду. Для цього найкраще підійдуть, кісточки з нових сортів. Такі сорти відрізняються підвищеною стійкість до захворювань. Перед посадкою, кісточки вимагають підготовки і обробки. Необхідно відбирати великі кісточки, віддаючи перевагу бежевого, коричневого і темно-коричневого кольору. Зібраний матеріал, потребує ретельного промивання. Після цього насіння кладуть у вологий ганчір’яний мішечок (підійде мішечок зроблений з капронових колготок), полотно загортають в поліетилен і поміщають в холодильник, або інше прохолодне місце. Температура в холодильнику не повинна перевищувати 3 градуси, і не опускатися нижче 0. Періодично, кісточки слід діставати і промивати. У холодильнику посадковий матеріал знаходиться протягом 1-2 місяців, до того, поки не розтріскаються.

виноградні кісточки

Необхідно відбирати великі кісточки бежевого, коричневого і темно-коричневого кольору

Растрескавшиеся кісточки, дістають з холодильника, промивають, викладають на змочену марлеву серветку, і поміщають в тепле місце на два дня. Через цей час, на кісточках з’являться білі корінці, це означає, що вони готові до посадки в грунт.

Для посадки кісточок підготувати посадковий матеріал. Візьміть горщики, на дні виконайте поглиблення, і покладіть 10-12 каменів щебеню. Далі візьміть грунт з городу, перегній і пісок, перемішайте все це і покладіть в горщики. Тепер можна садити насіння. Їх висаджують неглибоко, всього на сантиметр в землю, і поміщають на підвіконня, ближче до сонячного світла.

Посаджену кісточку регулярно поливати, підгодовувати добривами і розпушувати землю. Якщо ви плануєте вирощувати виноград будинку, то після того як він виріс на 10 см, необхідно пересадити в горщик, і переставити на балкон. Якщо ж ви плануєте висадити культуру у відкритий грунт, то можете саджанець залишити в старому горщику, до пересадки. Висаджувати в землю виноград можна на початку червня, до цього моменту він повинен вирости десь на 30 см. Перед висадкою, варто загартувати саджанець. Для цього рослина періодично виставляють на свіже повітря.