Виноградний сорт Прима, опис

В останній період у Франції було відмічено зниження продуктивності виноградних столових сортів. Упав попит на них. Так, споживання яблук і бананів за рік становить від 8 до 16 кілограм на одну людину, а винограду – тільки, до чотирьох кілограм. Все тому, що збільшився ринок імпортного винограду. Тому в дев’яностих роках створили три нові сорти винограду (Ора, Іса, Прима), що відрізняються раннім терміном дозрівання і оптимальною ціною.

Виноград Прима

Прима – виноград, який був отриманий на основі сортів Ліваль і Кардинал у французькому інституті агрономічних досліджень.

Характерні особливості винограду Прима

Виноградний сорт Прима проведений в інституті агрономічних досліджень Франції, внаслідок схрещування кущів Ліваль і Кардинал.

При його описі відзначаються такі характеристики:

  • Супер раннє дозрівання. Прима визріває швидше Кардинала на сім діб.
  • Лоза росте в помірному темпі.
  • Грона виростають середньої або великої величини, довгасті, циліндричної форми, відрізняються щільністю. Їх зовнішній вигляд схожий з сортом Молдова.
  • Великі ягоди, овальної форми, рівномірно забарвлені в темно-синій колір. М’якоть їх ніжна, відчувається хруст, щільна з малою кількістю насіння. Смак дуже приємний. Шкірочка тоненька, з густим пуріновим нальотом. Плоди покриваються в синій колір набагато раніше, ніж дозрівають. Ягоди однакові за розміром, що створює привабливий вигляд грона тривалий час.
  • Описуваний виноградний сорт не вимагає обрізки куща, пасинкування, прищипування, проріджування.
  • Прима характеризується рясним врожаєм.
  • Вдалий сорт для бізнесу.
  • Сорт стійкий до морозів, але необхідно вкривати на зиму.
  • Стійкість до хвороб невисокая.Чтоби виростити бажаний урожай, необхідно проводити заходи профілактики.

Боротьба з хворобами і шкідниками

Багато хто знає, що виноградні сорти часто пошкоджуються грибковими хворобами. При описі винограду Прима, слід зазначити, що він не є винятком.

Ось характеристика деяких поширених хвороб.

Оїдіум

Оїдіум або Борошниста роса – одне з найбільш небезпечних хвороб для виноградників. Виявляється у вигляді нальоту сірого кольору із запахом гнилі, який легко стирається. Уражається оїдіумом кущ в будь-якому місці. Уражені ягоди починають тверднути, а потім тріскатися. Борошниста роса добре розвивається в температурному режимі +25 – +35 градусів.

Призупиняє поширення оїдіуму дощ і роса. Профілактичну обробку винограду Прима від хвороби оидиум проробляють чотири рази за сезон:

  1. перед цвітінням;
  2. після цвітіння;
  3. після закінчення двох тижнів від другої обробки;
  4. в перших числах серпня.

Для цього рекомендується використовувати одне з таких засобів: Квадріс, Топаз, Флінг.

Мілдью

Це також досить популярна виноградна хвороба. Ще її називають Несправжня борошниста роса. Захворювання помічають по утворилися на рослині масляних плям жовтого або світло-зеленого забарвлення. При високій вологи, низ листя покривається білим нальотом. Комфортні умови для розвитку мілдью – вологість, висока температура повітря. Інкубаційний період триває від чотирьох до десяти діб. Чим вище температура повітря, тим активніше розвивається захворювання.

мілдью

Мілдью пошкоджує всі зелені частини виноградної лози: листя, пагони, суцвіття, ягоди і вусики.

Філоксера

Найнебезпечніше захворювання для Прими та інших видів винограду. Боротися з такою хворобою дуже нелегко. Заразитися може не тільки нещеплених рослина, але і за допомогою кліща-зудня. Добре в боротьбі з цією хворобою зарекомендували препарати Нітрафен і Днок. Якщо появи кліща відбулося до цвітіння куща, застосовують Бі-58, Нурел Д, Омайт. Після того, як квіточки відцвіли, корисно обробити кущ однопроцентним розчином колоїдної сірки або використовувати сірчаний порошок. Але потрібно розуміти, обробляти сіркою допускається тільки при температурі повітря до +25 градусів. В іншому випадку можуть бути опіки. У період плодоношення винограду можна застосовувати тільки марганцівку або колоїдну сірку.

філоксера

Філоксера має незвичайний цикл розвитку, завдяки чому відбувається виживання паразита.

Антракноз

Антракноз по-іншому ще називають виноградна віспа. Найбільш часто дане захворювання з’являється в період цвітіння виноградного куща. Коли уражаються виноградне листя, на них видно плями сірого кольору, з часом, переходять у виразки. На уражених ягодах з’являються вдавлені плями. Через деякий час плоди змінюють форму. У профілактичних цілях від антракноза використовують кошти Антракол, Ридоміл Голд. В період утворення 4-5 листочків, корисно обробити рослина бордоською рідиною.

антракноз

Антракноз – інфекція родом з тропіків, і в помірних широтах з’явилася відносно недавно.

У боротьбі з виноградними хворобами, важливо вчасно провітрювати теплиці, підв’язувати кущі, вчасно видаляти заражені частини винограду.