За останні кілька років, сливові культури перестали поступатися в популярності яблуні і вишні. Слива Конфетная відноситься до однієї з найбільш затребуваних різновидів, за рахунок своєї невибагливості у догляді і високих показників врожайності. Якщо ви є новачком у сфері садівництва, цей сорт спеціально для вас.
Основні характеристики
Кліматичні умови Росії суворі і не всі фруктові сорти здатні виростати в певних регіонах, тому в кінці ХХ століття був виведений сорт цукерок. Для її створення використовувалися такі сорти сливи: Мічурінка і Тімірязєвська. У 2001 році різновид була включена до Державного реєстру країни. Вона районирована не тільки для центральних і південних, а й для північних областей.
Основною позитивною якістю сливи цього сорту є те, що вона здатна витримувати низькі температури, аж до -37 ° С. Заморозки не впливають на якість пагонів і кореневої системи, тому дерево дає стабільний урожай щороку. З дерева збирають до 37 кг смачної продукції.
Слива Конфетная не є Самоплодность, тому для поліпшення якостей врожайності потрібно садити поблизу додаткові запилювачі – сливи Машенька і Дашенька зі схожими властивостями.
Вже згадана культура характеризується ранніми термінами вегетації. Зав’язувати плоди вона починає на 3 рік після здійснення висаджування, а збір врожаю проводять на початку липня.
Особливості дерева
Дерево цього сорту низького зросту. Максимальна висота становить 2,5 м. Крона круглої форми, негуста. Пагони розташовуються рівномірно по всьому стовбуру, характеризуються середньою довжиною. Опис вказує на дрібні нирки циліндричної форми, бурого відтінку.
Суцвіття дрібні до 2 см в діаметрі. Вони характеризуються кремовим відтінком з рожевими плямами. Листя крупного розміру, подовженої форми. Листова пластина смарагдового кольору. За рахунок незвичайного зовнішнього вигляду цю культуру часто вирощують з метою створення красивого декору саду.
Особливості плодів
З усіх основних характеристик плода, відзначаються такі особливості:
- невеликий розмір ягоди: середня вага – 27 г, а діаметр – до 30 мм;
- шкірка ніжного жовтого відтінку;
- шкірка щільна і захищає плоди від розтріскування під час перезрівання;
- м’якоть яскравого жовтого кольору, з великими волокнами;
- є ледь помітний черевної шов;
- плодоніжка не довше, до 5 см.
Відзначається солодкість і невелика кількість кислоти, тому продукція застосовується не тільки для вживання в свіжому вигляді, але і для приготувань консервації на зиму.
Посадка і вирощування
При вирощуванні цього сорту сливи потрібно враховувати кілька основних вимог:
- Рослина має отримувати велику кількість променів сонця. Посадку краще здійснювати на височинах. Це посилить захист коренів від перезволоження через близьких грунтових вод.
- Висаджувати рослину потрібно біля парканів або будівель, які будуть захищати його від протягів. Дистанція між рослиною і загородженням – 3 м.
- Грунти вибирайте легкі, поживні, родючі. Якщо їх кислотний рівень перевищує 5%, то проводять вапнування саду (на 1 кв. М. Вносять по 3 кг вапна). Це поліпшить якість плодів і прискорить плодоношення.
Особливості посадки
Підготовчий процес посадкового місця здійснюють восени, щоб грунт встигла увібрати в себе поживні речовини. Для початку ділянку копає, прибираючи з землі каміння, скла та бур’яни. Після цього починають вносити добрива. На 1 кв. м. вносять по 12 кг перегною і 3 кг компосту. Краще використовувати перегній, а не свіжий послід, щоб не підвищувати кислотність грунту.
Через місяць викопують лунку для посадки. Її ширина повинна бути 60 см, а глибина 80 см. 30 см ями наповнюють дренажем і родючим шаром землі. Це підсилює захист від грунтових вод.
У лютому починають вибирати посадковий матеріал. Для цього звертаються в розплідники, де простіше зробити якісну покупку. При виборі саджанця звертайте увагу на такі особливості:
- максимальна висота саджанця – 100 см;
- коріння розвинені, гнучкі;
- пагони розвинені: їх кількість повинна становити 5-8 шт;
- відсутність ознак хвороби і ран;
- наявність місця щеплення.
У березні приступають до безпосереднього процесу висаджування. У викопану яму опускається саджанець і розподіляється система коренів по всій площі ями. Кореневу систему присипають землею (щоб уникнути пустот), щоб прикоренева шийка перебувала над землею.
Для поливу потрібно 25 л води кімнатної температури, яку заливають в лунку навколо саджанця. Поруч забивають опору, до якої прив’язують молодий кущ. Відстані між сусідніми кущами – 4 м.
Догляд за культурою
Доглядати за рослиною цього сорту можна стандартним чином, надаючи регулярний полив, добрива та обрізки. Поливати кущі потрібно 1 раз в 26 днів, вливаючи по 40-50 л води на 1 молодий кущ. Щоб поліпшити повітрообмін в землі, після поливу прополюють верхній шар землі і прибирають все бур’яни. Якісні підгодівлі – це найважливіший етап. Слива сорту Конфетная потребує добривах 2 рази в рік.
- Навесні – розчином азотних речовин (30 г селітри на 6 л води) з розрахунку 30 л на 1 рослину.
- Восени – суперфосфатом (20 г на 5 л води). На 1 кущ використовують по 20 л розчину.
У регулярних обрізаннях дерево не потребує. Потрібно лише систематично при перших виявленнях обрізати хворі і сухі гілки. Після цього зрізи обробляти садовим варом.
Захворювання і паразити
Опис вказує на те, що цей різновид стійка по відношенню до захворювань, але іноді вона страждає борошнистою росою і загниванням плодів. Щоб знищити плодову гниль, використовують розчин лужний солі (37 г на 6 л води). Для знищення борошнистої роси використовують розчин марганцю (70 г на 10 л води).
Попелиця належить до найнебезпечніших паразитів. Для її знищення застосовують «оксихом» (20 г на 6 л води). Іноді можна зустріти блішок. Знешкодити їх допоможе «хомус» (70 г на 6 л води). Для профілактики хвороб застосовують купорос міді (30 г на 4 л води). Всі обробки проводяться 2 рази на місяць.
Висновок
Для вирощування цієї культури вам не будуть потрібні знання в галузі садівництва. Основне правило для отримання здорового дерева і якісного врожаю – дотримуватися всіх рекомендацій по догляду і посадці і висаджувати поруч запилювачі. Завдяки цьому ви будете отримувати якісні ягоди з прекрасним смаком.