Вкорінюємо живці виноградної лози

Виноградарів-новачків часто турбує питання про правильний вибір способу вкорінення живців винограду. Способів вкорінення досить багато і кожен користується тим, який йому більш прийнятний. Це одна сторона питання. Але є й інша – в яку пору року слід проводити вкорінення живців винограду? Адже від правильного вкорінення живців винограду, залежить весь подальший процес. У кожного методу є свої плюси і мінуси.

Укорінення живців винограду

Від правильного вкорінення живця залежить здоров’я майбутнього куща винограду

Способи вкорінення

Деякі виноградарі рекомендують використовувати для вкорінення задерев’янілі живці, з середньою частини однорічного пагона. Такі живці не повинні перевищувати в довжину 40 см і не бути коротше – 25 см. Більш того, на таких черешках повинні бути присутніми по 2 і більше нирок.

Укорінення живців винограду, можна виробляти в скляній ємності. Вона необхідно щоб регулярно відслідковувати наявність очок. За такого методу, укорінення необхідно починати в лютому – березні. Суть методу достатня проста. У скляну ємність наливається тала вода, можна використовувати і дощову. Воду регулярно треба додавати по мірі її зменшення. Ємність ставиться в тепле місце, необхідний температурний режим – 24-27 С.

Відомі виноградарі рекомендують скористатися стимуляторами для швидкого вкорінення. Вони благотворно діють не тільки на зростання кореня, а й покращують імунітет рослини. До таких стимуляторів відносять:

  • активоване вугілля;
  • саліцилову кислоту;
  • аспірин;
  • розчин епін;
  • Бурштинова кислота.

Додавати стимулятори слід вкрай обережно. А ось мінеральні добрива не варто додавати. Так як живці їх живлять з лози, яка вже встигла накопичити корисних речовин.

Серйозною перешкодою може послужити і питання про час придбання черешків. Тут думки виноградарів розходяться. Хтось стверджує, що найкращий час – осінь, інші вважаю, що навесні. Всі думки ґрунтуються на власних спостереженнях і досвіді.

Ті, хто вважає за краще вирощувати окремі сорти винограду, намагаються купувати живці в осінній період, так як навесні вони можуть і не дістатися. Досвідчений виноградар виставляє на продаж спочатку сильні живці, а потім слабший. Це не означає, що слабший живці не приживуться. За логікою, спершу продаються ті, що міцніше, а потім інші.

Виноградарі, які проживають в північній стороні, укорінюють саджанці ранньою весною. Починати можна в середині березня.

Це сприяє отриманню якнайшвидшого врожаю. Для осінніх живців самим необхідно створювати сприятливі умови середовища. Тому живці не повинні бути пошкоджені, пересушені або переморожено.

Бурштинова кислота

Янтарна кислота стимулює ріст і укріплює імунітет винограду

Зберігання живців

Всі живці зберігаються в приміщення з помірною вологістю. Сухе повітря призведе до пересушування живців, а надто висока вологість, загрожує появою на держаках цвілі і випрівання очок. Якщо вірно дотримуватися температурного режиму і дотримуватися потрібної вологості, то живці легко перенесуть зиму. Також їх можна поміщати в підвал, в якому є обігрів.

Деякі прикопують живці в шкілки. У таких випадках, слід побоюватися грунтових вод, якщо ділянка розташована низько.

Ще одним методом зберігання живців, може послужити бочка з металу. Її зверху накривають кришкою з дерева, в якій є віконце, щоб відбувалася регулярна подача свіжого повітря. У таку бочку поміщають живці, попередньо зібравши їх в мішки. Головне, щоб в мішках не був присутній поліетилен. Вони чудово зберігають вологу, що дає можливість черешкам дихати.

Наступний спосіб, заслуговує на окрему увагу, простий і надійний. До посадки дбати про безпеку, живців можна поклавши їх в холодильник. Щоб не допустити підсихання або повного висихання, їх обертають в поліетилен. Його варто періодично відкривати для провітрювання і огляду, щоб черешки не задихнулися. При перших появи цвілі, їх промивають розчином марганцівки. Живці, потрібно звернути в пакети, а внутрішню частину пакета, обов’язково збризкують водою. Робиться це раз, безпосередньо перед самою укладанням в холодильник. Далі, з подальшими провітрювання цього робити не потрібно.

зберігання живців

Живці для зберігання слід загортати в поліетилен

Період для початку вкорінення живців

Деякі виноградарі, набуваючи живці восени, поспішають їх швидше укоренити – це не потрібно робити. Так як, саме в цей період виноград знаходиться в стадії спокою, а живці мають властивість прокидатися нерівномірно. До весни ще далеко, а молоді пагони почнуть, своє зростання і їх потрібно буде підрізати, або кудись розміщувати. Останнє, черешкам не вистачатиме необхідного природного освітлення. Тому краще починати укорінення ранньою весною, в уникнення зайвого клопоту в майбутньому.

У березні можна починати висадку саджанців на постійне місце. В один сезон, може вирости хороший розвиненою саджанець. Якщо саджанці не плануються вирощувати в контейнерах, а відразу в землю, тоді час вкорінення припаде на літній період. Тут можливо прискорити посадку. Грунт слід, за тиждень, накрити прозорою плівкою і встановити на час плівкове укриття.

Виноград, сам по собі, досить невибагливий і життєздатний. Можна відібрати хороший і здоровий держак і висадити його в прогрітий вологий грунт. Він досить швидко вкорениться і буде зростання нових пагонів, що дозволити за короткий час розвинути рослина. Головне, перед укоріненням, правильно вимочувати живці і оновлювати зрізи.

Укорінення в воді

Так як молоді корінці часто ламаються при посадці, то їх потрібно висаджувати дуже обережно. У різних сортів по-різному проходить процес вкорінення. Якщо вкорінювати черешки у воді, тоді ємність з водою необхідно обгорнути темною плівкою або ж чорним папером. Води, необхідно брати трохи, трохи, достатній рівень – 2 см.

Корінці дають швидке зростання, на кордоні води і повітря. Тому контролювати воду – обов’язкова умова.

При помутнінні води, її варто частіше міняти або скористатися деревним вугіллям, для очищення. Важливо дотримуватися правила – корінцях, необхідно тепло, на відміну від очок.

Живці винограду в банку

У воді живці вкорінюються досить швидко

Кільчеваніе

Кільчеваніе – прийом, використання його прискорює появу корінців на держаках і затримує розвиток вічка. Мета прийому кільчеванія – максимально скоротити часовий інтервал в проміжку після посадки живців і розпусканням нирок з ростом корінців.

Існує 2 методи:

  1. Живці збирають в пучок, пов’язують і ставлять п’яткової частиною вгору. Засипають отпілкамі, а частину п’яти прогрівають електролампами. Температурний режим не вище 25 ° С На 20 добу внизу на держаках утворюються зачатки корінців.
  2. За другим методом, живці, пов’язані в пучки, ставлять нижньою частиною догори ями. В ямі повинен вже знаходитися сніг або лід. Далі, присипають тирсою, а наверх кладуть гній, і накривають парникової рамою. Таким чином, п’яткова частина прогрівається від гною і сонця. Коли, кільчеванние живці висаджують, то на них розпускаються бруньки і починається ріст коренів. Це відбувається одночасно.

Простий метод кільчеванія, який використовують в побуті – живці зв’язують у пучок і обмотують поліетиленовою плівкою і вологою ганчіркою. Верхня їх частина залишається відкритою, а п’яткова знаходиться у волозі і теплі. Допускати висихання ганчірочки не можна, вона повинна, постійна, перебувати вологою. Через кілька тижнів з’являються корінці і розвиваються пагони.

Для аматорських виноградників можна сконструювати кільчеватор, з підігрівом від електричних ламп. В цьому випадку, живці знизу підрізають на 1,5 см навскіс, а верх на 1 см від вічка і укладаються п’яткової частиною до металевих листів. Так, щоб відстань між ними було 40 мм. Далі, температурний режим регулюється протягом декількох днів. Він не повинен перевищувати 28 С.

кільчеваніе винограду

Кільчеваніе в тирсі – популярний метод вкорінення живців

Грунт

Грунт повинна задовольняти умовам:

  • бути вологоємність;
  • влагопроницаемой;
  • воздухопроницаемой;
  • поживною.

Такий грунтом послужить городня, але не та, яка біля виноградників. Щоб земля була вологоємним можна додавати деревну тирсу. Вони повинні займати одну третю усього обсягу. У виноградних кущів не повинно бути надлишку азоту. За необхідності можна додавати мінеральні речовини з двома склянками деревної золи на одне відро розчину.

При невеликій кількості саджанців використовують вже готову грунт, щоб вирощувати розсаду. Її можна придбати в спеціалізованих магазинах.

Також укорінення можна робити у вологому піску, тирсі, моху і садити живці в удобрений грунт.

Земля для розсади

Земля для розсади продається в будь-якому магазині

Основні помилки виноградарів-початківців

Висаджені живці ростуть рівномірно. Деяким виноградарям здається, що зростання сповільнюється, і вони викопують вже посаджені черешки, щоб змінити техніку вкорінення. Це робити не можна. Викопаний держак може не прижитися на новому місці. Якщо живці перебували в прийнятних умовах, тобто, була вологе середовище і потрібна температура, то здоровий держак, який, був вирощений, дотримуючись, все правила обов’язково дасть зростання. Не можна поливати занадто багато тільки висаджені живці. Грунт повинна бути вологою, а коріння – дихати.

Якщо земля буде занадто мокрою, то – це, призведе до гниття, і саджанці загинуть. Полив повинен бути тільки для підтримки зволоження грунту.

Якщо висаджується велика кількість живців, то укореняться не всі. Це нормальне явище. Методів вкорінення, величезна кількість. Дотримуючись усіх вимог і правил, живці обов’язково укореняться і успіх гарантований.