Виноградарів-новачків часто турбує питання про правильний вибір способу вкорінення живців винограду. Способів вкорінення досить багато і кожен користується тим, який йому більш прийнятний. Це одна сторона питання. Але є й інша – в яку пору року слід проводити вкорінення живців винограду? Адже від правильного вкорінення живців винограду, залежить весь подальший процес. У кожного методу є свої плюси і мінуси.
Від правильного вкорінення живця залежить здоров’я майбутнього куща винограду
Способи вкорінення
Деякі виноградарі рекомендують використовувати для вкорінення задерев’янілі живці, з середньою частини однорічного пагона. Такі живці не повинні перевищувати в довжину 40 см і не бути коротше – 25 см. Більш того, на таких черешках повинні бути присутніми по 2 і більше нирок.
Укорінення живців винограду, можна виробляти в скляній ємності. Вона необхідно щоб регулярно відслідковувати наявність очок. За такого методу, укорінення необхідно починати в лютому – березні. Суть методу достатня проста. У скляну ємність наливається тала вода, можна використовувати і дощову. Воду регулярно треба додавати по мірі її зменшення. Ємність ставиться в тепле місце, необхідний температурний режим – 24-27 С.
Відомі виноградарі рекомендують скористатися стимуляторами для швидкого вкорінення. Вони благотворно діють не тільки на зростання кореня, а й покращують імунітет рослини. До таких стимуляторів відносять:
- активоване вугілля;
- саліцилову кислоту;
- аспірин;
- розчин епін;
- Бурштинова кислота.
Додавати стимулятори слід вкрай обережно. А ось мінеральні добрива не варто додавати. Так як живці їх живлять з лози, яка вже встигла накопичити корисних речовин.
Серйозною перешкодою може послужити і питання про час придбання черешків. Тут думки виноградарів розходяться. Хтось стверджує, що найкращий час – осінь, інші вважаю, що навесні. Всі думки ґрунтуються на власних спостереженнях і досвіді.
Ті, хто вважає за краще вирощувати окремі сорти винограду, намагаються купувати живці в осінній період, так як навесні вони можуть і не дістатися. Досвідчений виноградар виставляє на продаж спочатку сильні живці, а потім слабший. Це не означає, що слабший живці не приживуться. За логікою, спершу продаються ті, що міцніше, а потім інші.
Виноградарі, які проживають в північній стороні, укорінюють саджанці ранньою весною. Починати можна в середині березня.
Це сприяє отриманню якнайшвидшого врожаю. Для осінніх живців самим необхідно створювати сприятливі умови середовища. Тому живці не повинні бути пошкоджені, пересушені або переморожено.
Янтарна кислота стимулює ріст і укріплює імунітет винограду
Зберігання живців
Всі живці зберігаються в приміщення з помірною вологістю. Сухе повітря призведе до пересушування живців, а надто висока вологість, загрожує появою на держаках цвілі і випрівання очок. Якщо вірно дотримуватися температурного режиму і дотримуватися потрібної вологості, то живці легко перенесуть зиму. Також їх можна поміщати в підвал, в якому є обігрів.
Деякі прикопують живці в шкілки. У таких випадках, слід побоюватися грунтових вод, якщо ділянка розташована низько.
Ще одним методом зберігання живців, може послужити бочка з металу. Її зверху накривають кришкою з дерева, в якій є віконце, щоб відбувалася регулярна подача свіжого повітря. У таку бочку поміщають живці, попередньо зібравши їх в мішки. Головне, щоб в мішках не був присутній поліетилен. Вони чудово зберігають вологу, що дає можливість черешкам дихати.
Наступний спосіб, заслуговує на окрему увагу, простий і надійний. До посадки дбати про безпеку, живців можна поклавши їх в холодильник. Щоб не допустити підсихання або повного висихання, їх обертають в поліетилен. Його варто періодично відкривати для провітрювання і огляду, щоб черешки не задихнулися. При перших появи цвілі, їх промивають розчином марганцівки. Живці, потрібно звернути в пакети, а внутрішню частину пакета, обов’язково збризкують водою. Робиться це раз, безпосередньо перед самою укладанням в холодильник. Далі, з подальшими провітрювання цього робити не потрібно.
Живці для зберігання слід загортати в поліетилен
Період для початку вкорінення живців
Деякі виноградарі, набуваючи живці восени, поспішають їх швидше укоренити – це не потрібно робити. Так як, саме в цей період виноград знаходиться в стадії спокою, а живці мають властивість прокидатися нерівномірно. До весни ще далеко, а молоді пагони почнуть, своє зростання і їх потрібно буде підрізати, або кудись розміщувати. Останнє, черешкам не вистачатиме необхідного природного освітлення. Тому краще починати укорінення ранньою весною, в уникнення зайвого клопоту в майбутньому.
У березні можна починати висадку саджанців на постійне місце. В один сезон, може вирости хороший розвиненою саджанець. Якщо саджанці не плануються вирощувати в контейнерах, а відразу в землю, тоді час вкорінення припаде на літній період. Тут можливо прискорити посадку. Грунт слід, за тиждень, накрити прозорою плівкою і встановити на час плівкове укриття.
Виноград, сам по собі, досить невибагливий і життєздатний. Можна відібрати хороший і здоровий держак і висадити його в прогрітий вологий грунт. Він досить швидко вкорениться і буде зростання нових пагонів, що дозволити за короткий час розвинути рослина. Головне, перед укоріненням, правильно вимочувати живці і оновлювати зрізи.
Укорінення в воді
Так як молоді корінці часто ламаються при посадці, то їх потрібно висаджувати дуже обережно. У різних сортів по-різному проходить процес вкорінення. Якщо вкорінювати черешки у воді, тоді ємність з водою необхідно обгорнути темною плівкою або ж чорним папером. Води, необхідно брати трохи, трохи, достатній рівень – 2 см.
Корінці дають швидке зростання, на кордоні води і повітря. Тому контролювати воду – обов’язкова умова.
При помутнінні води, її варто частіше міняти або скористатися деревним вугіллям, для очищення. Важливо дотримуватися правила – корінцях, необхідно тепло, на відміну від очок.
У воді живці вкорінюються досить швидко
Кільчеваніе
Кільчеваніе – прийом, використання його прискорює появу корінців на держаках і затримує розвиток вічка. Мета прийому кільчеванія – максимально скоротити часовий інтервал в проміжку після посадки живців і розпусканням нирок з ростом корінців.
Існує 2 методи:
- Живці збирають в пучок, пов’язують і ставлять п’яткової частиною вгору. Засипають отпілкамі, а частину п’яти прогрівають електролампами. Температурний режим не вище 25 ° С На 20 добу внизу на держаках утворюються зачатки корінців.
- За другим методом, живці, пов’язані в пучки, ставлять нижньою частиною догори ями. В ямі повинен вже знаходитися сніг або лід. Далі, присипають тирсою, а наверх кладуть гній, і накривають парникової рамою. Таким чином, п’яткова частина прогрівається від гною і сонця. Коли, кільчеванние живці висаджують, то на них розпускаються бруньки і починається ріст коренів. Це відбувається одночасно.
Простий метод кільчеванія, який використовують в побуті – живці зв’язують у пучок і обмотують поліетиленовою плівкою і вологою ганчіркою. Верхня їх частина залишається відкритою, а п’яткова знаходиться у волозі і теплі. Допускати висихання ганчірочки не можна, вона повинна, постійна, перебувати вологою. Через кілька тижнів з’являються корінці і розвиваються пагони.
Для аматорських виноградників можна сконструювати кільчеватор, з підігрівом від електричних ламп. В цьому випадку, живці знизу підрізають на 1,5 см навскіс, а верх на 1 см від вічка і укладаються п’яткової частиною до металевих листів. Так, щоб відстань між ними було 40 мм. Далі, температурний режим регулюється протягом декількох днів. Він не повинен перевищувати 28 С.
Кільчеваніе в тирсі – популярний метод вкорінення живців
Грунт
Грунт повинна задовольняти умовам:
- бути вологоємність;
- влагопроницаемой;
- воздухопроницаемой;
- поживною.
Такий грунтом послужить городня, але не та, яка біля виноградників. Щоб земля була вологоємним можна додавати деревну тирсу. Вони повинні займати одну третю усього обсягу. У виноградних кущів не повинно бути надлишку азоту. За необхідності можна додавати мінеральні речовини з двома склянками деревної золи на одне відро розчину.
При невеликій кількості саджанців використовують вже готову грунт, щоб вирощувати розсаду. Її можна придбати в спеціалізованих магазинах.
Також укорінення можна робити у вологому піску, тирсі, моху і садити живці в удобрений грунт.
Земля для розсади продається в будь-якому магазині
Основні помилки виноградарів-початківців
Висаджені живці ростуть рівномірно. Деяким виноградарям здається, що зростання сповільнюється, і вони викопують вже посаджені черешки, щоб змінити техніку вкорінення. Це робити не можна. Викопаний держак може не прижитися на новому місці. Якщо живці перебували в прийнятних умовах, тобто, була вологе середовище і потрібна температура, то здоровий держак, який, був вирощений, дотримуючись, все правила обов’язково дасть зростання. Не можна поливати занадто багато тільки висаджені живці. Грунт повинна бути вологою, а коріння – дихати.
Якщо земля буде занадто мокрою, то – це, призведе до гниття, і саджанці загинуть. Полив повинен бути тільки для підтримки зволоження грунту.
Якщо висаджується велика кількість живців, то укореняться не всі. Це нормальне явище. Методів вкорінення, величезна кількість. Дотримуючись усіх вимог і правил, живці обов’язково укореняться і успіх гарантований.