Заготовки на зиму з червоної смородини: кращі рецепти

заготовки з червоної смородини на зимуУ нашій країні є ще одна культура, що виростає практично на кожному садово-городній ділянці, і яку вшановують і старі й малі – це червона смородина. Про те, які заготовки з червоної смородини бувають, розповімо в статті: для вас зібрані кращі рецепти варений, желе і заморозок, з цукром і без нього, з варінням і без.

Червона смородина – цариця смаку

Алая ягода, як і її найближчі родички (чорноплідна і біла смородина), вважається чудовим інгредієнтом для приготування величезної кількості всякої смакоти:

  • дивовижні варення з цілющими властивостями;
  • рубінові желе з неповторним ароматом;
  • насичені компоти;
  • запашні джеми;
  • ароматні соки.

заготовки з червоної смородиниЧервона смородина містить в собі майже стільки ж ваітаміна С, як і лимон

Червона смородина за смаком дещо відрізняється від традиційної чорної: в ній присутній приємна кислинка, тому в більшій мірі садівники вирощують цю невибагливу культуру з метою консервації. До того ж ягода, завдяки своїм складом, добре желирующих в процесі заготовки, тому з неї без особливих зусиль можна отримати густі джеми і повидло, не вдаючись до спеціальних желюючий добавкам.

Гурманам на замітку! Алая ягода з кислинкою часто додається в заварні креми для тортів та іншої випічки, додаючи свіжості смаку. З неї можна приготувати незвичайні фруктові супи, пудинги та інші десерти.

Червона смородина – потужний вітамінний коктейль

Плоди цієї червоної ягоди, будь-то свіжа смородина або консервована, відрізняються неймовірним цілющий ефект, що не поступається малині. Про це не чув хіба що немовля. Вміст органічних кислот, фруктози, вітамінів А, Р і С в цій ягоді перевищує їх кількість в чорноплідної культурі, а широкий спектр вітамінів групи В має на організм воістину лікувальну дію – культура часто використовується як ефективний сечогінний, потогінний, протигарячковий і кровоспинний засіб, захищає від інсультів.

які заготовки зробити з червоної смородиниЗ червоної смородини можна готувати не тільки варення, а й соки, морси і компоти

Регулярне вживання також рекомендовано які хворіють на цукровий діабет і подагру, адже ягода нормалізує обмінні процеси і активізує всі захисні сили організму. Резюмуючи сказане, можна зробити висновок: свіжі плоди, як і консервація з красноплодной смородини, – це дивовижний природний лікар, що знімає симптоми грипу та застуди, що поліпшує загальний стан і підвищує імунітет (в цих цілях вживання смородини особливо рекомендовано лікарями в міжсезоння).

Якщо на вашому садовій ділянці росте червона смородина, але ви ще ніколи не заготовляли її на зиму, то дуже рекомендуємо спробувати! Шкодувати про це вам точно не доведеться, адже заготовки з червоної смородини на зиму не займають багато часу і не зажадають від вас особливих сил, а цікавих рецептів з увариванием і без існує безліч.

Увага! Головна особливість приготування порічкових джемів і варення полягає в тому, що консервація не обходиться без перетирання крізь сито. Це дозволить більше не думати про шкірці і кісточках тим, кому не дуже подобається знаходити їх в готовому продукті.

Якщо ви віддаєте перевагу максимум користі при мінімумі зусиль, рекомендуємо спробувати рецепт холодного консервування смородинового варення, не вдаючись до термічній обробці.

«Холодне» варення

Рецептура приготування передбачає використання свіжих плодів і цукру (співвідношення 1: 2). Для початку ягідки перебираються, акуратно промиваються, просушуються і за допомогою м’ясорубки (це може бути і блендер) подрібнюються. Якщо в господарстві у вас є дерев’яна ложка або лопаточка, то прекрасно! Вона вам знадобиться для перемішування перетертої ягоди з цукром. Ягідну масу необхідно розмішувати до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. У чисті баночки перекладається готове пюре і закупорюється кришками. Зберігати краще такий продукт тільки в холодильнику.

заготовка з червоної смородини без варінняХолодне варення має масу полюсів: від простоти приготування до збереження вітамінів

Рубінове желе-варення

Для приготування смачного десерту знадобиться свіжозібране ягідки, цукор (співвідношення 1: 1), вода (200 мл). Відсортована і промита смородинка поміщається в ємність, заливається рідиною, доводиться до киплячого стану і проваривается хвилини 2-3. Потім маса перетирається через сито. У порічкове пюре всипається цукор і проваривается хвилин 20-30, після чого маса переливається по стерилізованим баночках і герметично закупорюється.

як правильно приготувати варення з червоної смородиниВарення з червоної смородини – це десерт, який підвищує імунітет всієї родини в період холодів

Звичайно, існує чимало рецептів варений зі свіжих ягід смородини з додаванням цукру, меду, яблук, ваніліну, волоських горіхів – кожна з цих складових здатна зробити порічкове ласощі більш цікавим, а його смак – більш яскравим і несподіваним.

Дивовижне горіхово-медове варення зі смородини

Для приготування ласощів знадобляться такі інгредієнти:

  • плоди червоної смородини;
  • яблука;
  • цукор (0,5 кг);
  • натуральний мед (1 кг);
  • волоський горіх (300 г).

Ягідки красноплодной смородини перебираються, промиваються, поміщаються в посуд, заливаються водою, після чого злегка проварюються. Розм’якшені плоди перетіраются через сито або подрібнюються блендером. Отриману масу на час відкладають, а з цукрового піску і натурального меду готується сироп. Потім він кип’ятиться, додаються яблучні дольки, подрібнений горіх. Вся ця маса доводиться до кипіння, в неї вливається порічкове пюре, яке ми вже підготували, і продовжує уварювалася приблизно 1 годину.

незвичайний рецепт варення з червоної смородиниУ варення з смородини і горіха можна додати будь-який горіх, смак якого ви любите Увага! Пам’ятайте про необхідність постійного помішування, стежте, щоб варення не пригоріло! Займайтеся консервацією з любов’ю і теплотою!

Готове ласощі (а інакше це назвати не можна) розкладається по банках і герметично закривається.

Як ви встигли помітити, в технології приготування та рецептурою немає нічого надприродного, проте яким незвичайним смаком буде володіти кулінарне досконалість! Ви собі навіть не уявляєте! Такий десерт не соромно подати на святкове чаювання до випічки і морозива!

Пурпурний смородиновий джем

Для заготівлі запасіться свіжозібраної ягодою (2 кг), черешнею (1 кг) і цукром (1 кг).

З плодів смородини робиться пюре, додається цукор, отримана маса уварюється до загустіння. Решта фрукти промиваються, упорядковано, видаляються кісточки і перекладаються в ягідну суміш. Маса знову проваривается до готовності. При варінні джем потрібно помішувати, а в кінці розкласти по банках і закупорити.

як приготувати смородиновий джемНе полінуйтеся перетерти джем через сито – блюдо буде надзвичайно ніжним

Не менш незвичайний смак виходить і у кавуново-смородинового повидла.

Кавуново-порічкове повидло

Щоб приготувати таке незвичайне повидло, доведеться запастися кавунової м’якоттю (1 кг), свіжими ягодами смородини (1 кг) і цукром (1,5 кг).

Відсортовані і промиті ягідки перетіраются з цукром, додається подрібнена кавунова м’якоть. Маса поміщається на плиту і кип’ятити. Аромат на кухні вам забезпечений, залишилося проявити свою силу волі і доварити повидло до готовності – а це хвилин 30. проварені суміш перетирається крізь сито і розфасовується по стерилізованих банках. Зберігати порічкове диво рекомендується в холодильнику.

Сік зі смородини

Щоб сік вийшов насичений і ароматний, знадобляться свіжозібране ягідки (3 кг), цукор (0,5 кг) і вода (1,5 л). Плоди смородини перебираються, промиваються, заливаються водою і проварюють хвилин 10. Потім беремо марлечку і проціджуємо. Саме час додати весь цукор і довести проціджений сік до кипіння.

як зробити сік зі смородини на зимуСік зі смородини полюбиться всім членам вашої родини

Довго кип’ятити не потрібно: достатньо хвилини 2-3, після чого гарячий сік розливається по трилітровим бутлях і закупорюється кришками. Зберігати такий напій можна довго, а ось чи вийде або він буде випито домочадцями вже восени – це вже інше питання!

Заморожуємо червону смородину

Заморозити на зиму ягоду можна, скориставшись двома способами:

• Спосіб №1 (без цукру). Свіжа ягода сортується, промивається і просушується. Ягідки одним шаром викладаються на деко і поміщаються в морозильник. Потім перекладаються в пакети і знову повертаються в холодильник, але вже для тривалого зберігання.

як правильно заморозити смородину на зимуЗаморожену смородину взимку ви зможете використовувати для будь-яких страв, як ви робили б це зі свіжою ягодою

• Спосіб №2 (з цукром). Відсортована смородина, пересипана цукром, подрібнюється блендером, упаковується в контейнери і оговтується в морозилку.

Звичайно, всі ці смаколики можна купити в магазині. Але навіщо, якщо можна вдома з любов’ю і турботою про своїх близьких приготувати безліч незвичайних рецептів на зиму? Кулінарного вам натхнення!

Як зробити джем з червоної смородини: відео

Заготовки з червоної смородини на зиму: фото

заготовки з червоної смородини на зиму

заготовки з червоної смородини на зиму заготовки з червоної смородини на зиму

заготовки з червоної смородини на зиму

заготовки з червоної смородини на зиму заготовки з червоної смородини на зиму

заготовки з червоної смородини на зиму