Застосування червоної горобини

Заготовки з червоної горобини без праці може зробити кожен бажаючий. Вона багата корисними речовинами, а також вітамінами, мінералами і мікроелементами.

Червона горобина

Червона горобина відома своїми корисними властивостями

Різноманітність сортів

  • Красуня. Досягає висоти 5-6 м. Деревина має гарну зимостійкістю, але квіткові бруньки погано переносять заморозки. Листя зморшкуваті, досить великі. Плоди за розміром середні або досить великі, їстівні, кисло-солодкі, соковиті, з відчутною гіркотою, смак близький до смаку горобини звичайної.
  • Рубінова. Цей сорт є гібридом груші з горобиною. Дерево середньоросле, приносить хороший урожай. Добре переносить посуху. Плоди середньої величини, темно-бордового кольору, із солодко-кислим смаком.
  • Гранатна. Це гібрид горобини звичайної з глодом. Дерево середньоросле. Ягоди великі, діаметром 1-1,5 см, гранатового кольору, кисло-солодкі з невеликою терпкістю.
  • Титан. Скороплідний сорт. Плодоносить рясно і щорічно. Ягоди великі, соковиті з хорошим смаком.
  • Невежінская. Сорт народної селекції. Дерево має гарну зимостійкістю, потужне, кулясте. З горобини цього сорту можна отримати урожай до 100 кг. Плоди червоні, великі, з соковитою помаранчевої м’якоттю і приємним кисло-солодким смаком без терпкості і гіркоти.

горобина Титан

Горобина Титан дає великі ягоди

Корисні властивості

Абсолютно всі частини цієї рослини можна використовувати для приготування лікувальних складів і зборів. Найбільш цінними вважаються ягоди. З них готують смачне «сире» варення, вітамінні напої та спиртові настоянки. А також плоди горобини в’ялять і заморожують.

Кору збирають і сушать, а потім заварюють її у вигляді чаю. Без уваги травників не залишаються також листя та бруньки горобини. Ці частини рослини висушують і використовують для приготування лікувальних відварів.

Корисні властивості горобини відомі вже давно. Прихильники здорового способу життя і прихильники народної медицини щорічно заготовляють про запас ягоди та інші частини цієї рослини.

Збір сировини

Для того щоб горобина принесла користь, слід знати і чітко виконувати вимоги по заготівлі лікарської сировини. Основні принципи роботи полягають в дотриманні термінів збору окремих частин рослини.

Народні цілителі рекомендують:

  1. Ранньою весною (до моменту початку активного руху соку) збирати пагони і бруньки. Гілочки слід брати тільки ті, що не старші одного року. Нирки знімають ще сухими.
  2. В середині весни зрізати суцвіття і кору. При зборі важливо не пошкодити рослину, т. К. В цей час горобина найбільш вразлива до впливу зовнішніх факторів.
  3. В кінці літа або на початку вересня можна займатися заготівлею листя. Їх слід знімати з дерева і відразу ж сушити.

Ягода червоніє в кінці вересня. У цей час можна починати її масову заготівлю. Але найкраще збирати плоди горобини тільки після перших заморозків, коли вони стануть солодкими.

Терміни збору безпосередньо залежать від того, як продукт буде використовуватися в подальшому. Найкращим часом доби для заготовки ягід стане ранній ранок з ясною сонячною погодою і легким морозом.

Важливо пам’ятати, що горобину, як і всі інші сировину для лікарських цілей, слід заготовлювати далеко від доріг, заводів та інших джерел пилу і забруднень. Тільки тоді відвари, чаї, настоянки і інші ліки зможуть принести користь.

горобина дерево

Ягоди стають солодкими до кінця вересня

Правила заготівлі та зберігання

Заготовлювати і зберігати ягоди горобини можна декількома способами. Кожен з них унікальний по-своєму.

Найбільш популярними є:

  1. Сушка. Робити це можна на свіжому повітрі, але не під прямими сонячними променями. Горобину сушать гронами. Важливими умовами є захист кистей від прямих сонячних променів і дотримання температурного режиму. Можна сушити горобину в сушарці для овочів і фруктів. В цьому випадку датчик агрегату встановлюють на 35 С, а таймер – на 6 ч. Показником готовності сировини є твердість ягід. Кору, листя і нирки сушать відповідно до технології заготівлі лікарської сировини. Час сушіння коливається в залежності від атмосферної вологості.
  2. Замороження. Перед цим дією кисті обов’язково споліскують, злегка підсушують на повітрі, а потім упаковують в целофан. Бажано відразу поділити горобину на порції, т. К. Повторна заморозка сировини не допускається.
  3. В’ялення. Цей метод використовують при заготівлі зимового врожаю. Кулінари такі ласощі називають варенням, що не вимагає варіння.
  4. Консервування. З горобини готують соки і морси. Її використовують як в однокомпонентних ласощах, так і в комбінованих десертах.

При заготівлі будь-яким з перерахованих вище способів красноплодная горобина зберігає максимум своїх корисних якостей. За мінеральним складом ягоди рослини можуть змагатися з плодами своєї «родички» – горобини чорноплідної (аронії).

Склад і калорійність

Червоноплідна горобина (ягоди та інші її частини) в своєму складі містить безліч корисних речовин. Вона є цінним джерелом таких вітамінів і мінералів, як:

  • пектин;
  • ретинол;
  • сорбіт;
  • вітамін Р;
  • вітаміни Е і С (аскорбінова кислота);
  • вітаміни групи В, в т. ч. нікотинова кислота (РР або вітамін В3)
  • залізо;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • марганець;
  • натрій;
  • фосфор.

Енергетична цінність в 100 г свіжих ягід горобини дорівнює 50 Ккал. Горобину в свіжому вигляді вживають рідко, тому цінність продуктів з неї (варення та інших ласощів) при додатковій обробці стає вище.

У 100 г свіжих ягід міститься третину добової норми харчових волокон. Індекс БЖУ (білки, жири, вуглеводи) розрахований як співвідношення 1: 0,1: 6,4.

сік горобини

Сік горобини корисний

Рецепти народної медицини

У довідковій літературі, присвяченій народній медицині, нараховуються сотні різних рецептів з плодів горобини та інших її частин. Вона ефективна для підтримки імунної системи в період сезону застуд.

Найбільш часто красноплодная горобина використовується для лікування:

  • респіраторних захворювань;
  • авітамінозу;
  • гіпертонії;
  • сечокам’яної хвороби;
  • ламкості капілярів;
  • розлади травної функції;
  • геморою;
  • гастриту, що супроводжується зниженою кислотністю шлункового соку;
  • ряду захворювань, пов’язаних з порушенням обмінних процесів в організмі.

Сік ягід, застосовуваний в якості примочок, допомагає позбутися від бородавок і папілом. Настоянка здатна підвищити апетит і поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Як допоміжний засіб всі частини рослини використовують хворі на цукровий діабет.

Атеросклероз

Горобина красноплодная дуже корисна людям похилого віку, особливо страждають на атеросклероз. Для боротьби з цим захворюванням змішують:

  • 20 г сушених ягід горобини;
  • 1 ст. л. насіння льону;
  • 1 ст. л. перетертих листя суниці;
  • 1 ст. л. квіток календули.

Потім заливають 0,5 л окропу. Настій готують на паровій бані. Для цього емальовану каструлю або скляну банку з вітамінною рідиною поміщають в ківш з гарячою водою і прогрівають протягом 15 хв. Після закінчення цього часу лікувальний чай наполягають ще близько години. Ємність з напоєм слід накрити кришкою і обернути махровим рушником.

Відвар приймають дробовими частинами протягом доби. Тривалість фітолеченія становить 21 день. Після цього потрібно зробити перерву на 3 місяці.

Респіраторні захворювання, грип і сезонний авітаміноз

У період зростання захворюваності респіраторними інфекціями і грипом відмінним противірусним препаратом природного походження стане вітамінний Горобиновий настій. А також цей напій використовують як допоміжний засіб при лікуванні авітамінозу.

Приготувати цілющий напій просто. Для цього в 0,5 л води слід додати 1 ст. л. сухих ягід горобини, після чого мучити їх на водяній бані протягом 20 хв. Після закінчення зазначеного часу настій слід процідити і охолодити.

Такий відвар рекомендується приймати тричі на день перед їжею по половині склянки для профілактики сезонних захворювань. В період загострення хвороби частоту прийому слід збільшити до 5 разів на добу.

Недокрів’я

При недокрів’ї використовують відвар з листя горобини. Його готують, змішуючи 1 склянку окропу і 30 г сухого продукту. Для отримання ароматного напою потрібно залити листя окропом, після чого настояти питво протягом 60 хв. Такий чай можна приготувати в термосі.

Зазначена кількість напою – це добова норма. Її потрібно розтягнути на три прийоми. Пити такий відвар рекомендується за 20 хв. до їжі.

Цукровий діабет

При діабеті вітамінною добавкою стане настій з 400 г стиглих свіжих зимових ягід і 2 л кип’яченої води. Приготування не займе багато часу:

  • розтерти ягоди;
  • скласти їх в бутель;
  • залити водою;
  • добре збовтати.

Наполягати рідина слід 4 години. Приймати засіб рекомендується через годину після кожного прийому їжі по одній столовій ложці. Тривалість фітолеченія не обмежена.

Зайва вага і порушення обміну речовин

Покращує горобина і обмінні процеси в організмі. Вона нормалізує роботу кишечника і щитовидної залози.

При порушенні обміну речовин і зайвій вазі рекомендується використовувати наступний склад:

  • 100 г горобини;
  • 100 г омели;
  • 100 г кори липи;
  • 75 г липового цвіту;
  • 50 г водяного перцю.

Для приготування добової порції напою буде потрібно взяти 3 ст. л. суміші, подрібненої в блендері. Всі інгредієнти заливають 0,5 л окропу і настоюють при кімнатній температурі протягом ночі. Лікувальний чай випивають в три прийоми перед їжею. Курс лікування становить 30 днів.

Гіпертонія

При гіпертонії допоможе відвар з кори червоної горобини. Його готують протягом 30 хв. в емальованій каструлі, змішавши 50 г сухої заготовки і 1 л води. Перед вживанням лікувальний чай потрібно настояти близько п’яти годин.

Лікувальна доза – 1 ст. л. Кратність прийому – 3 рази за 20 хв. до їжі. Курс лікування може тривати від одного до трьох місяців.

кора горобини

Кора горобини допоможе побороти гіпертонію

Лихоманка і запалення сечового міхура

Чай з квіток червоної горобини допоможе збити високу температуру при простудних захворюваннях, а також полегшити стан при лихоманці. Такий напій допоможе при застої сечі в сечовому міхурі і нирках.

Заварюють напій прямо в склянці, заливаючи окропом 1 ч. Л. порошку з сушених горобинових суцвіть. Як тільки температура води знизиться до рівня кімнатної, настій можна вживати. Його випивають дрібними ковтками.

Вже через півгодини температура починає знижуватися. Продукти інтоксикації організму виводяться із сечею. Добове споживання чаю з квіток горобини може досягати 1 л.

Заготовки і ласощі

Ласощі з красноплодной горобини, приготовані будь-яким з відомих способів, втрачають гіркоту і терпкість. Відвари, чаї та настоянки виходять ароматними. Всі солодощі з горобини мають приємний кисло-солодкий присмак і в’яжучий присмак.

Популярними ласощами, які вживають не стільки заради лікування, скільки заради задоволення гастрономічних потреб, є настоянки і варення. Ці десерти готують тільки з ягід.

Джем з горобини

Варення з горобини дуже смачне

Рябиновая настоянка

Настоянку з ягід червоної горобини в народі називають горобинівки. Цей спиртний напій відрізняється приємним смаком і має виражений аромат свіжих ягід. Приготувати лікувальний склад нескладно. Порядок дій можна описати так:

  1. Наповнюємо бутель горобиновими ягодами, засипаємо їх цукром. На 1 кг плодів потрібно приблизно 150 г цукрового піску.
  2. Ми залишаємо посудину на 5 діб в темному місці. Шийка банки зав’язуємо марлею, а під денце підставляємо глибоку тарілку.
  3. Після закінчення зазначеного часу в бутель доливаємо 1 літр горілки. Потім ємність накриваємо капроновою кришкою і прибираємо знову в темне місце.
  4. Раз на добу бутель з настойкою встряхиваем.
  5. Після закінчення 30 днів заготовку проціджуємо і переливаємо ароматну настойку в чистий бутель.
  6. В останні ягоди доливаємо ще 0,5 л горілки і знову ставимо бутель в темне місце.

Загальний час приготування настоянки 40 днів. В останній день обидві спиртові рідини змішують, розливають по пляшках і прибирають в темне місце для «дозрівання». Через 3 місяці спиртосодержащий напій знову проціджують, і вже тоді можна зняти з нього першу пробу.

У лікувальних цілях горобинівки п’ють по 1 ст. л. в день в чистому вигляді або ж додають це кількість настойки в чай. Основним показанням до її застосування є знижений імунітет і схильність до частих простудних захворювань.

Горобинівки можна наполягти на коньяку. В такому випадку в банку з ягодами потрібно додати подвійну норму цукру. У лікувальних цілях такий продукт використовувати не варто, але от гостей порадувати можна.

Соки і компоти

Ягоди горобини, що росте в дикій природі, сплюснуті. Усередині м’якоті знаходиться велика, плоска і досить жорстка кісточка. Сік з ягід звичайної горобини отримати досить складно, тому таку заготовку роблять нечасто. Інша справа – ягоди сорту Гранатна: щільні, наливні і м’ясисті. Вага одного грона такого різновиду горобини в кілька разів перевищує масу плодів, що ростуть в дикій природі. З них і готують соки.

Отримати Горобиновий фруктовий концентрат просто:

  • зняти плоди з гілочок;
  • промити їх проточною водою;
  • варити протягом 1 хв. на слабкому вогні.

Відразу після цього ягоди потрібно подрібнити в блендері. Для того щоб сік був солодким, до м’якоті потрібно додати цукровий пісок з розрахунку 600 г на 2 л горобинового пюре.

Чистим ополоником масу розкладають по стерильним прогрітим банкам, накривають кришками і стерилізують на водяній бані протягом 15 хв. Відразу після цього сік закочують.

А також з горобини варять дуже смачний компот. Напій можна закочувати в банки і пити взимку. Гарне поєднання смаку відзначається при змішуванні горобини з яблуками, айвою і грушами зимових сортів.

Пастила

Пастила з горобини сподобається і дітям, і дорослим. Ласощі стануть не тільки смачним десертом, але і допоможе впоратися з простудними захворюваннями і авітамінозом.

Готують лікувальну солодкість наступним чином:

  1. 2 кг ягід горобини красноплодной варять в невеликій кількості води, а потім розтирають з 1 кг цукрової пудри.
  2. Масу викладають на деко, застелене пергаментом, і запікають у духовці при температурі 75 С. Товщина шару горобинової маси повинна бути не більше 0,5 см.
  3. Готову пастилу остуджують і нарізають невеликими шматочками або ж скачують в рулет, а потім ріжуть поперек кільцями.

Ласощі прекрасно зберігається в скляній банці в темному і прохолодному місці. Добре просушена маса придатна до вживання протягом трьох місяців.

Цукати

Горобинові цукати нікого не залишать байдужим. Для приготування ласощів знадобиться зварити цукровий сироп (700 г цукру на 1 л води), а потім залити їм, ще киплячим, вимиті грона. Солодку заготовку потрібно остудити.

Описане дію потрібно повторити ще 5 разів, після чого зацукровані ягоди слід обережно відокремити від черешків і сиропу, а потім висушити на пергаменті.

Перед подачею цукати посипають цукровою пудрою. Корисну заготовку можна використовувати для прикраси тортів і тістечок.

горобинові цукати

Горобинові цукати підходять для прикраси кондитерських виробів

Варення

Варення з ягід горобини варять не зовсім звичайним способом:

  1. Ягоди заливають окропом і витримують в ньому близько трьох годин.
  2. Після закінчення зазначеного часу рідину зливають і оббирають гілочки.
  3. Відокремлені від черешків ягоди пересипають цукровим піском, а потім поміщають в стерильні банки.

Приблизно через добу зливають сік, що утворився і додають нову порцію цукру. Операцію повторюють ще двічі. Після цього банки з ягідної заготівлею стерилізують на водяній бані протягом п’ятнадцяти хвилин і закривають самозатягувальне пластиковими кришками.

На кожен кілограм ягід горобини потрібно в півтора рази більше цукру. З 1 кг горобини вийде 2 л варення, в якому при правильному зберіганні зберігаються корисні речовини протягом півроку.

Морс

Морс з горобини – це не тільки смачні ласощі, але і прекрасний засіб в боротьбі із захворюваннями сечостатевої сфери. Морс приймають в розведеному вигляді, тому що концентрований продукт має кислий смак і може зіпсувати зубну емаль.

Готують морс із зимових ягід. Вони набагато соковитіше осінніх плодів і втратили природну гіркоту.

Рецепт приготування напою:

  1. Сирі ягоди відокремлюють від плодоніжок, миють і подрібнюють в блендері.
  2. В отриману масу додають цукровий пісок з розрахунку 150 г на 1 л ягідного морсу.
  3. Морс розливають в стерильні 0,5-літрові банки, а потім прогрівають заготовку на водяній бані протягом 10 хв.

Заключною стадією приготування вітамінного складу є закачування. Банки закупорюють капроновими самозатягувальне кришками, охолоджують і зберігають протягом півроку в прохолодному приміщенні.

Морс з горобини

Перед вживанням морс слід розбавити водою

Косметичні засоби

З ягід стиглої горобини можна виготовити різну косметику і лікувальні засоби для зовнішнього застосування. Багата вітамінами, мінералами та іншими речовинами ягода здатна усунути проблеми зі шкірою, очистити пори і продовжити її молодість. Горобинову косметику можна застосовувати для всього тіла, але найкраще її дію позначається на обличчі.

З стиглих плодів готують живильні маски, які мають одночасно омолоджуючий, відбілюючий і зволожуючим ефектом, лосьйони на воді і спирті, а також креми. Пюре і сік горобини застосовують для компресів і примочок.

Омолоджуюча маска

Такі маски рекомендується наносити на шкіру обличчя, шиї і грудей. Вони ефективні для жінок вікової категорії 45+.

Омолоджуючу маску з ягід горобини можна приготувати так:

  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • 1 жовток курячого яйця;
  • 1 ч. Л. натурального меду;
  • 2 ст. л. горобинового пюре або 1 ст. л. свіжовичавленого соку.

Такий засіб підійде для нормальної або сухої шкіри, що в’яне. Регулярне використання поживної суміші позбавить від розширених капілярів. Застосування цього складу протягом тижня дозволить наситити шкіру корисними речовинами на всю зиму.

Тонік для обличчя

Тонік на спиртовій основі допомагає позбутися від пігментних плям і веснянок, а також очистити обличчя від рожевих вугрів. Засіб готують з розрахунку: один стакан соку на 100 мл етилового медичного спирту. Незважаючи на таку велику кількість консерванту, тонік зберігають в холодильнику. Термін придатності складу дорівнює календарному року. Наносити засіб потрібно на чисту і суху шкіру.

Робити це можна двома способами:

  1. Накладати на обличчя тканинну серветку, змочену в тоніці.
  2. Просочувати засобом ватний диск і протирати обличчя.

Очищуючий засіб має перебувати на шкірі 15 хв, після чого його потрібно змити теплою водою. Перед кожним застосуванням тонік потрібно добре збовтувати.

Скраб для жирної і проблемної шкіри

Для боротьби з жирною шкірою, а також для позбавлення від вугрів, прищів і інших запальних захворювань шкіри можна використовувати Горобиновий скраб. Для його приготування використовуються ягоди горобини, які досягли технічної стиглості. Збирати їх потрібно в вересні.

Приготувати скраб просто. Для цього горобину потрібно пропустити через м’ясорубку, а потім в цю масу додати трохи рідкого мила або гліцерину. Зберігати природну косметику потрібно в холодильнику в скляній банці з капроновою кришкою.

Скраб застосовують два рази в тиждень. Масу наносять на чисту і суху шкіру, а потім розтирають круговими рухами по масажних лініях обличчя. Засіб бажано залишити на шкірі на 15 хв, а потім змити теплою водою. Уже через місяць після початку проведення процедур шкіра стане сяючою і здоровою.

Користь і шкода

Про користь і шкоду красноплодной горобини написано безліч медичних праць. У них описані дослідження впливу засобів і складів з горобини на організм людини.

Окремими параграфами виділені дослідження, що стосуються впливу горобини на чоловічий і жіночий організми. А також в літературі можна знайти описи протипоказань до застосування горобини.

Для жінок

Червоноплідна горобина стане прекрасною підмогою жінкам, які страждають гіперменорея та іншими розладами менструального циклу. З цими гінекологічними проблемами допоможе впоратися лікувальний настій. Готують його з стиглих і вже підморожене ягід.

На одну порцію лікувального засобу потрібно приготувати 50 г горобинового пюре. Цю масу потрібно залити 250 мл крутого окропу і настояти протягом години.

Після закінчення зазначеного часу настій слід процідити через сито або марлю, а потім довести об’єм рідини до 400 мл. Порцію напою потрібно випити протягом 24 год. Курс лікування таким природним препаратом становить п’ять днів.

Для чоловіків

Горобина в чистому вигляді і вітамінні суміші з неї принесуть величезну користь представникам сильної половини людства. Горобиновий відвар, чай або морс, розбавлений водою наполовину, допоможуть впоратися з проблемами сечостатевої сфери, а також запобігти віковим змінам передміхурової залози.

Регулярне вживання горобини, перетертої з цукром, або «сирого» варення:

  • надасть сприятливий вплив на роботу кишечника;
  • позбавить від запорів;
  • запобіжить утворенню геморойних вузлів.

Горобинові ласощі благотворно впливають на серцево-судинну систему. Тому в раціоні чоловіків, зайнятих важкою фізичною працею, вони повинні бути присутніми обов’язково.

Горобина для чоловіків

Ласощі з горобини рекомендуються для чоловіків

Протипоказання і обмеження

Незважаючи на чудодійні властивості, ягоду не рекомендується вносити в раціон тим, хто страждає на виразкову хворобу шлунка або дванадцятипалої кишки. Вживання горобини може спровокувати посилення запальних процесів в цих органах.

Не рекомендується вживати її людям, страждаючим:

  • гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • підвищену кровоточивість ясен;
  • тромбофлебітом;
  • гіпотонією;
  • хронічною діареєю.

Від вживання красноплодной горобини слід утриматися дітям, які не досягли трирічного віку, матерям, що годують і вагітним жінкам. Протипоказані плоди рослини при поганій згортання крові і після перенесеного інфаркту. Не варто вживати будь-які заготовки з горобини алергікам і людям, що страждають індивідуальною непереносимістю цього рослинного продукту.

діарея

Діарея – протипоказання до вживання горобини

Висновок

Немає кращого ліки, ніж горобина. Так вважали народні лікарі, які жили кілька століть тому. А також в ті далекі часи дерево вважалося потужним оберегом від нечистої сили, тому його висаджували під вікнами спалень і дитячих кімнат.

Сьогодні горобина цінується не менше. Красиве дерево навесні радує пишним духмяним цвітом, а восени – важкими гронами корисних ягід. Про корисні властивості Sorbusaucuparia написаний не один десяток праць. Вона згадується в багатьох казках, легендах і переказах.