Виноград сорту Жостен – це гібрид, виведений українським виноградарем Василем Ульянович Капелюшний в результаті схрещування сорту Талісман і винограду Кодрянка. За освітою інженер експлуатаційних автомобільних трас, він створив фермерське господарство, де з успіхом вирощує не тільки виноград різних високоврожайних сортів, але і сад. Виноград відноситься до десертних сортів сверхраннего терміну дозрівання (90-100 днів) і на щеплених кущах зберігається довгий час. Широке поширення отримав на Україні, Білорусі та Російської Федерації.
Гібридний сорт винограду Жостен
Ласощі Діоніса
Лоза є одним з найстаріших рослин, вирощуваних людиною. Історія його сягає до четвертого тисячоліття до нашої ери. Відповідно до грецької міфології, на вершині Ніса (дерева), Діоніс створив напій під назвою вино. Від греків виноградник поширився до римлян.
Але найперший дикий виноград знайшли і спробували перси, і було це 7000 років тому. З древньої Вавилонії, Ассирії та Єгипту виноград був доставлений в Грецію більш ніж 3,5 тисячі років до Різдва Христового, де і освоїли мистецтво виробництва вина. Напій став незамінним атрибутом середземноморської цивілізації. Чудодійні властивості винограду особливо оцінили римські модниці, вони накладали мезгу винограду на обличчя.
Римський письменник і історик Пліній Старший, в своєму енциклопедичному праці «Природна історія» ( «Natural History»), в ті далекі часи, описує 91 сорти винограду.
Немає нічого дивного в тому, що цей плід богів користується заслуженою любов’ю у виноградарів в наш час, адже його корисні властивості і смакові характеристики нікого не залишають байдужими. Ягоду люблять дорослі і діти і з кожним роком з’являються все нові і нові сорти з поліпшеними показниками.
Опис сорту Жостен
Під час висадки на постійне місце зростання дають хороший урожай на третій рік життя. У саджанців і живців гарне вкорінення. Квітка двостатевий.
Гроно нагадує за формою конус, велика, маса досягає від 900 до 1200 г і більше. Вони гіллясті, красиві. Ягоди дуже соковиті, однакової форми і розміру (36х28), великі, вагою 11-18 грам, бурштинового кольору. М’якоть з приємним ароматом мускату, хрустка і щільна, солодка з великою кількістю соку, шкірка при їжі не відчувається.
Завдяки тому, що грона винограду Жостен дуже великі, врожайність ягід висока, але щоб не травмувати і не перевантажувати лозу ягодами, необхідно стежити за тим, щоб кущ не був перевантажений квітками і гронами.
Допускається 35-40 очок на виноградний кущ. Плодоносні пагони обрізаються на 8-10 очок. Подвійні гілки і ослаблені пагони рекомендується видаляти з куща.
Для того, щоб ягоди більше отримували сонця, була краще цукристість, опис сорту рекомендує видаляти нижнє листя.
Жостен добре сумісний з підщеп і сортами, прийшов випробування на прищепленої культурі.
У ягодах Жочтен міститься ціла криниця корисних вітамінів
Сорт не відноситься до культур, яким потрібні особливі умови для зростання. Крім того, в ягодах міститься ціла криниця корисних вітамінів. Виноградна олія з кісточок Жостен відрізняється підвищеним вмістом вітаміну Е, який діє як профілактичний засіб проти новоутворень. Масло виводить з організму токсичні речовини. Використовують його в косметологічних цілях, покращує шкіру обличчя, робить її сяючою і бархатистою, волосся блискучим і шовковистим.
Крім того, Жостен містить велику кількість флавоноїдів, які захищають від хвороб серця і забезпечують правильну циркуляцію крові. це великий джерело вітамінів і клітковини, що покращує обмін речовин. Але так як в плодах міститься велика кількість вуглеводів, і тим, хто піклується про свою фігуру не варто вживати виноград у великих кількостях. Особливо на цю особливість винограду слід звернути людям, у яких діагностований діабет і вагітним жінкам (не більше однієї чашки в день).
До переваг сорту відноситься:
- його не люблять оси;
- стійкий до оїдіуму, мілдью;
- стійкість до сірої гнилі 2-2,5 бала;
- хороша лежкість;
- відмінний товарний вигляд;
- висока морозостійкість (мінус 24 градуса);
- високе збереження при перевезенні на далекі відстані.
У винограді Жостен цінно все: сік, насіння, стебло і навіть листя.
Правила посадки
Живці та саджанці винограду вкорінюються без проблемно. Жостен на постійне місце, перші плоди з’являються на 2-3 рік.
- Вибрати сонячне і незаболочених місце під посадку з нейтральним рН.
- Викопати яму 80х80 см.
- Глибина залягання підземних вод не менше 1,5 м.
- При необхідності насипати в яму шар дренажу (гравій, дрібні камінчики).
- Зверху додати 20 см грунту з мінеральними добривами.
- Зробити невелику гірку в центрі ями, поставити саджанець і акуратно розподілити коріння.
- Встановити поруч з саджанцем опору. Засипати ямку землею і обережно притиснути землю біля стовбура саджанця.
- Саджанець полити водою (20 л).
Про виноград Жостен можна сказати, що у нього немає істотних недоліків, це гідний сорт столового винограду, призначений не тільки для вирощування в великих фермерських господарствах, а й на дачних і присадибних ділянках.