Виноградом називають кущові рослини виду Виноградових, а також плоди цієї рослини. Виноград – одне з перших рослин окультурених людиною і застосованих в побутових цілях. Ще в давнину люди відзначили корисні властивості цієї рослини. Його почали застосовувати в багатьох галузях.
Виноград залишається улюбленою ягодою людини ось уже кілька тисяч років
Сфера використання
Варто відразу зазначити те, що зараз навіть існує такий напрямок в медицині, де застосовується лікування виноградом. Виноградолікування – досить дороге задоволення, ніяк інакше це не назвеш. Адже плоди винограду мають дуже приємними смаковими якостями, майже немає людей, які б не відзначили їх для себе, а одночасно з цим присутній вітамінний комплексу і величезна кількість корисних речовин.
Алкоголь завжди вважався отрутою, але навіть лікарі радять приймати невелику кількість червоного вина. Воно сприяє розширенню судин, знижує ймовірність появи тромбів. Виноград застосовується так само в косметології. Дуже цінуються маски, бальзами, шампуні, зроблені на виноградному екстракті. Крім звичайного свіжого винограду, величезною популярністю користується родзинки.
Його застосовують в кондітерстве, кулінарії. Це просто знахідка для тих, що худнуть, адже їм можна замінювати солодощі, дотримуючись правильного харчування. Він дає багато енергії, але легко засвоюється і переробляється організмом, і ніякої хімії. Сфера застосування винограду дуже широка.
Виноград настільки корисний, що практикується лікування з його допомогою
Вітамінний склад
Він володіє поживними, цілющими і оздоровлюючими якостями. Цей фрукт володіє чудовими смаковими якостями, вчені відзначають величезний комплекс вітамінів, мікроелементів. Серед вітамінів відзначають такі, як А (ретинол), аскорбінова кислота (С), Р (флавоноїди), К (филлохинон), групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенова і фолієва кислоти). Серед мікро і макроелементів називають: натрій, фосфор, бор, залізо, калій.медь, кремній, кобальт, кальцій, натрій, хлор, магній, марганець, алюміній, сірка, марганець, титан, ванадій, радій, цинк.
Позитивні якості
Вже тільки дивлячись на весь цей «послужний список» можна зрозуміти, що виноград надає на організм позитивний вплив, причому не як-то локально, а поширюючи свою дію майже на всі системи людського тіла. Ця ягода містить дуже багато вуглеводів, тому це ціла джерело енергії для фізичної активності. Тренера рекомендують під час тренування замінювати звичайну воду виноградним соком, це значно підвищить активність, прискорить процеси в організмі.
Калорійність і співвідношення жирів, білків і вуглеводів дуже відрізняються в залежності від сорту винограду. Сорти з великими солодкими м’ясистим ягодами калорийнее і поживні, так енергетична цінність становитиме десь 60 – 100 ккал, а в дрібних кислуватих сортах – 40 – 60 ккал. Розрізняються види і за своїми корисними якостями.
Лікарі більше схиляються до вживання винограду червоних сортів, він володіє великою кількістю корисних речовин, а значить – приносить більше користі людському організму.
Дехто каже про своєрідну закономірності – чим солодший і смачніше виноград, тим менше він приносить користі. Тому відзначають винні червоні сорти, які на смак кислуваті, м’якоть не м’ясиста і тверда, а соковита, з великою кількістю насіння і товстою шкіркою. Варто сказати, що саме насіння і шкірка займають не останнє місце по своїй «корисності». В кісточках і знаходиться найбільша кількість антиоксидантів, які виводять радіонукліди, токсичні речовини з організму.
Шкірка не тільки містить вітамінний комплекс, але і активно застосовується в косметології. Масло з кісточок винограду володіє чудовими якостями, воно живить і зволожує шкіру, надає м’якість волоссю, має приємний запах. З виноградним екстрактом виготовляють маски для шкіри і особи, крему, шампуні, гелі, тоніки.
Винні сорти винограду мають максимальною концентрацією корисних речовин
Вплив на організм людини
Так яке ж його дію винограду на людський організм?
- Підвищується утворення червоних кров’яних тел.
- Очищення організму від радіонуклідів, завдяки наявності в винограді пектину.
- Виводить токсини.
- Нормалізація метаболізму, прискорення перетравлення жирів в травному тракті.
- Прискорює відновлення тканин.
- Підвищує стійкість організму до різних захворювань.
- Знижує рівень холестерину.
- Покращує загальний емоційний фон.
- Позитивно впливає на сон.
- Підвищує активність.
- Покращує зовнішній вигляд волосся, надає їм здоровий блиск.
- Робить шкіру ніжною і шовковистою.
- Зміцнює і оздоровлює нігтьову пластину.
- Знімає загальну напруженість і втома.
Також він призначається при різних захворюваннях, адже має такі властивості:
- При варикозі знижується закупоріваемость судин;
- Нормалізує тиск;
- Зміцнення серцево судинної системи;
- Вчені довели те, що він підвищує стійкість до онкозахворювань;
- Застосовується як профілактичний засіб при захворюваннях печінки;
- Надає позитивний ефект при захворюваннях нирок;
- Призначається при больових і неприємних відчуттях в суглобах;
- Приводить в норму роботу нервової системи;
- Призначається для збереження зору.
Всі ці якість винограду дають можливість йому бути застосовуваним при різних захворюваннях. Це ніяк не можна назвати самолікуванням, адже речовини ніяк не виробляють сильного впливу на організм. Самі по собі вони не будуть активними, вони лише сприяють чогось, підвищують стійкість організму, покращують загальний стан людини.
Тобто приймати його варто лише як допоміжний засіб. Хвороба ви їм вилікувати не зможете, але виноград здатний справити позитивний вплив при лікуванні. То чи варто вживати ягоди винограду або виноградний сік при різних захворюваннях нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, при наявності піску або каменів в нирках. Гіпертонікам теж варто пити виноградний сік, він позитивно впливає на нормалізацію артеріального тиску і роботу серця.
Регулярне вживання винограду – хороша профілактика і допоміжне лікування багатьох хвороб
Негативні характеристики
Але не поспішайте купувати банки з соком і пакети з гронами, це ніяк не еліксир життя або вічної молодості і здоров’я. Як і традиційне медичне ліки, він завжди має зворотну дію, хоча це і натуральніше продуктів. Через підвищену кислотність виноград не можна вживати людям з виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки. Висока калорійність цього продукту ставить його на полицю з продуктами, кількість вживання якого потрібно уважно контролювати, адже це може загрожувати набором зайвої ваги.
При стоматиті так само не рекомендують вживати ягоди або виноградний сік, адже через кислоти вони ще більше будуть роз’їдати ранку. Не рекомендується приймати ці продукти при цирозі, серцевої недостатності, а так само жінкам на останніх місяцях вагітності, адже виноград може викликати алергічну реакцію у матері, а в подальшому – вона може проявитися і у дитини. Ви можете навіть не замислюватися про це, але виноградний сік завдає збиткове вплив на зубну емаль, кислотність соку висока, саме тому він так впливає на зуби.
Вживання винограду під час вагітності може спровокувати алергію
Який висновок зробимо
Всі істини досить прості, у кожного продукту є позитивні і негативні якості. Вони як допомагають людському організму, так і завдають шкоди. Але ніхто не зможе заперечувати, що у винограду переважають корисні властивості. Виноград надає на людський організм оздоровчий, тонізуючий, зміцнюючий дію.
Відразу відзначайте для себе плюси такого "ліки". Не потрібно пити несмачні таблетки, боятися помилитися з дозою, носиться всюди з бульбашками, читати інструкції. Варто лише насолоджуватися смачними ягодами, пити сік, є родзинки, і ваш організм винесе вам величезну подяку за своє пахуче стан.